Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Apple μένει πίσω από τις Microsoft, Alphabet και Amazon

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Apple μένει πίσω από τις Microsoft, Alphabet και Amazon

Η «παράδοση» της εταιρείας να εισέρχεται εκ των υστέρων σε νέες τεχνολογίες ίσως γυρίσει μπούμερανγκ

Μία ηχηρή απουσία παρατηρούν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τις εταιρείες που εντάσσονται στον αγώνα δρόμου για τα λεγόμενα «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» και την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόκειται για την Apple που, σε αντίθεση με τις  ανταγωνίστριες Microsoft, Alphabet και Amazon οι οποίες αναπτύσσουν chatbots όπως το chatGPT, παραμένει άφαντη.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απουσία αυτή είναι πιθανό να οφείλεται στην παραδοσιακή στάση της Apple, να περιμένει να ωριμάσει μια νέα τεχνολογία πριν την υιοθετήσει. Όμως η παρατεταμένη αναμονή θα μπορούσε να την αφήσει πίσω στον αγώνα του ΑΙ.

Siri και chatGPT

Βεβαίως, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Η φωνητική βοηθός της Siri, που χρησιμοποιεί αναγνώριση ομιλίας και μηχανική μάθηση για να κατανοήσει ένα αίτημα και να δώσει μια λύση, κυκλοφόρησε πριν από 12 χρόνια. Αγόρασε επίσης την εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής Shazam και τη δημιουργό εξατομικευμένων περιοδικών Texture, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο οικοσύστημα της Apple. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε στους επενδυτές τον Φεβρουάριο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό τομέα εστίασης για την Apple και ανέφερε τρόπους με τους οποίους η εταιρεία τη χρησιμοποιεί ήδη για λειτουργίες όπως η ανίχνευση προβλημάτων στο Apple Watch και το iPhone.

Αλλά η τεχνολογία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτεί το ChatGPT της OpenAI είναι διαφορετική από αυτό που προσφέρει σήμερα η Apple. Το Siri είναι προγραμματισμένο να απαντά σε απλές ερωτήσεις, όπως «τι ώρα είναι». Το ChatGPT ακούγεται πιο ανθρώπινο επειδή τροφοδοτείται από ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, το οποίο έχει εκπαιδευτεί για να παράγει κείμενο με βάση τεράστια σύνολα δεδομένων που προέρχονται από τον ιστό.

Πού είναι η Apple;

Η κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο σήμανε συναγερμό τόσο στη Microsoft όσο και στην Google της Alphabet, πυροδοτώντας έναν αγώνα δρόμου για την κυκλοφορία των δικών τους ανταγωνιστικών εκδόσεων στην αγορά. Η Microsoft χορήγησε άδεια χρήσης του GPT-3, του γλωσσικού μοντέλου που τροφοδοτεί το ChatGPT, ενώ η Google παρουσίασε το Bard. Η Meta μπήκε στη μάχη με ένα μοντέλο chatbot που ονομάζεται LLaMA τον Φεβρουάριο. Η Amazon ξεκίνησε αυτό το μήνα μια υπηρεσία που ονομάζεται Bedrock.

Είναι πολύ πιθανό η Apple να εργάζεται αθόρυβα στο παρασκήνιο για τη δική της είσοδο στον τομέα, επικεντρωνόμενη προς το παρόν στα προϊόντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας τα οποία αναμένεται να λανσάρει τον Ιούνιο με ένα πολυαναμενόμενο headset που θα μπορούσε να κοστίζει 3.000 δολάρια.

Προσωπικά δεδομένα…

Η πολιτική της Apple ως προς τα προσωπικά δεδομένα καθιστά επίσης πιο δύσκολη, σύμφωνα με το Bloomberg, την προσπάθεια δημιουργίας μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Τα στελέχη με επικεφαλής CEO Τιμ Κουκ επισημαίνουν διαρκώς την σημασία που έχει η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ παράλληλα αυστηροποιούν το οικοσύστημα της Apple για να περιορίσουν τη ροή των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, τα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT απορροφούν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, συχνά από αδιαφανείς πηγές, προκειμένου να μιμηθούν αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένας άνθρωπος. Αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με την πιο συντηρητική οπτική της Apple όσον αφορά τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων.

…και brain drain

Η Apple έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην πρόσληψη ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ μια σειρά από αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών πιο πρόσφατα μπορεί επίσης – σύμφωνα πάντα με το οικονομικό πρακτορείο – να εμποδίσει τις προσπάθειές της για τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, η εταιρεία έχασε τον διευθυντή του τομέα μηχανικής μάθησης, τον διάσημο ερευνητή AI Ian Goodfellow, ο οποίος ενοχλήθηκε από την πολιτική επιστροφής στο γραφείο. Η φαινομενική απροθυμία της Apple να είναι πιο ευέλικτη για να κρατήσει τον Goodfellow υποδήλωνε ότι τότε δεν έδινε την απαιτούμενη σημασία στην προσπάθεια ανάπτυξης AI.

Πιο πρόσφατα η Apple έχασε επίσης τον Michael Abbott, τον επικεφαλής cloud computing, ενός κρίσιμου τμήματος για την κατασκευή και την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Άλλωστε, αν η Apple ακολουθήσει τον δρόμο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, [όρος-ομπρέλα που αναφέρεται σε υπολογιστικά συστήματα που μπορούν να παράγουν κείμενο, εικόνες και ήχους], είναι πιο πιθανό να το κάνει στον τομέα του οπτικού και ηχητικού περιεχομένου, προσφέροντας ίσως συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαμορφώνονται με βάση τις φωτογραφίες ή τη μουσική που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο πελάτης. Αυτό θα συνδεόταν με τα ιστορικά πλεονεκτήματα της Apple στην κατασκευή τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από δημιουργικούς επαγγελματίες και για την κατανάλωση περιεχομένου όπως μουσική και ταινίες.

Διαχρονικές καθυστερήσεις

Η Apple έχει ιστορικό στο να έρχεται αργά σε νέους τομείς και στη συνέχεια να βελτιώνει αυτό στο οποίο άλλοι έχουν πρωτοπορήσει. Η Blackberry είχε προηγηθεί των iPhones και τα κοινά ασύρματα ακουστικά είχαν κυκλοφορήσει πιο πριν από τα AirPods. Όμως το λανσάρισμα δημοφιλών διαδικτυακών υπηρεσιών είναι ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι, στο οποίο η Apple έχει ιστορικά δυσκολευτεί να εισέλθει: Είναι ενδεικτικά τα προβλήματα των Apple Maps, iTunes Ping και του πρώτου cloud.

Ένας λόγος για τις καθυστερήσεις αυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η συγκεντρωτική κουλτούρα της εταιρείας γύρω από την ανάπτυξη προϊόντων. Η δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας που μπορούν να βγουν γρήγορα στην αγορά απαιτεί μια πιο αποκεντρωμένη κουλτούρα με γνώμονα τη μηχανική, όπως αυτή της Google: Ενώ ο γίγαντας της αναζήτησης πιάστηκε στα πράσα από το ChatGPT, ανέπτυξε το ανταγωνιστικό chatbot Bard με αξιοσημείωτη ταχύτητα.

Η έλλειψη στελεχών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η αναταραχή μεταξύ του στελεχιακού δυναμικού ανάπτυξης λογισμικού και οι προηγούμενες αποτυχίες της με τη Siri κάνουν την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από την Apple να φαντάζει πιο δύσκολη από ποτέ.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024