Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα εποχή της καινοτομίας: Πώς οι startups αλλάζουν τις παραδοσιακές βιομηχανίες

Η νέα εποχή της καινοτομίας: Πώς οι startups αλλάζουν τις παραδοσιακές βιομηχανίες

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και ο ρόλος των επιταχυντών στην προώθηση της καινοτομίας.

Οι startups έρχονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο, έχοντας πετύχει, σε πολλές περιπτώσεις, να φέρουν μεγάλες αλλαγές (disruption) ακόμη και σε παραδοσιακές βιομηχανίες. Οδηγούν την καινοτομία σε κλάδους όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η υγειονομική περίθαλψη, το fintech, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, αλλά και ακόμη περισσότερους, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Με πλεονεκτήματα σε σχέση με έναν μεγάλο οργανισμό, όπως η ευελιξία, η χρήση τεχνολογιών αιχμής, αλλά και το γεγονός ότι μπορούν να αποτάξουν από πάνω τους με ευκολία παλαιού τύπου συστήματα και διαδικασίες, πολλές startups οδηγούνται στην επιτυχία εντοπίζοντας κενά στην αγορά και αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις, νέα προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν καινούριες και υφιστάμενες ανάγκες. Παράλληλα, με τη δράση τους, αλλά και μέσω συνεργασιών, προκαλούν καθιερωμένους παίκτες να καινοτομήσουν και εκείνοι και να βελτιώσουν συνολικά τις παροχές τους.

Αναπτύσσεται το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και, παρά τις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιδόσεις, αλλά και να συγκεντρώνει τις χρηματοδοτήσεις επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στο Startups in Greece 2022-2023 report που δημοσιεύει το Found.ation με τη συνεργασία του EIT Digital, στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυθεί το 2022, με περίπου το 40% του συνόλου της χρηματοδότησης venture funding στην περιοχή. Το 2022, είδαμε επίσης ρεκόρ εξαγορών, καθώς εξαγοράστηκαν 19 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο report, εκτιμάται ότι το ελληνικό οικοσύστημα στο σύνολό του έχει αποτίμηση πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, λοιπόν, για μία αγορά με τεράστιες προοπτικές, που για να «ξεκλειδώσει» μία νέα startup πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες ώστε να προχωρήσει.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να έχουν σημαντικές προοπτικές, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν όμως και σημαντικές προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες αφορά, φυσικά, την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να έχουν τους πόρους να φέρουν τις ιδέες τους στην αγορά. Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι startups είναι η ικανότητα προσέλκυσης αλλά και διατήρησης νέων ταλέντων. Καθώς δραστηριοποιούνται συχνά σε άκρως ανταγωνιστικές βιομηχανίες, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα καλύτερα ταλέντα για τον εαυτό τους. Ακόμη, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν πρέπει να οδηγηθούν σε μία κλιμάκωση δραστηριοτήτων (π.χ. ανάπτυξη σε νέες αγορές) που μπορεί να αποτελεί πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από καθιερωμένους παίκτες, οι οποίοι έχουν πλεονεκτήματα όπως η αναγνωρισιμότητα, η ύπαρξη πόρων, αλλά και υπάρχουσες σχέσεις με πελάτες.

Ο ρόλος των accelerators στην ανάπτυξη των startups

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο παιχνίδι οι accelerators που αποτελούν πλέον κομβικό στοιχείο του οικοσυστήματος startups προσφέροντας όχι μόνο πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και ακόμη περισσότερα, όπως την καθοδήγηση και το networking που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράμματα που λειτουργούν σε βάση καθορισμένου χρόνου, παρέχοντάς τους ένα δομημένο πρόγραμμα που τις βοηθά να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να φέρουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στην αγορά.

Το egg – enter grow go είναι ο πιο ολοκληρωμένος επιχειρηματικός επιταχυντής στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Από το 2013 συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση και εμπορική δράση με κατάλληλες υποδομές, καθοδήγηση (mentoring), δικτύωση και εξωστρέφεια, μέσα από δύο διακριτές πλατφόρμες, την egg Start-Up και την egg Scale-Up, παρέχοντας πολυεπίπεδη υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης, ενισχύοντας τη δυναμική διασύνδεσής τους με τις αγορές και διεθνείς φορείς για την προσέλκυση των απαραίτητων κεφαλαίων και το Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό & Πολιτισμό. Το egg αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας/καινοτομίας για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με ισχυρή δικτύωση, συμμαχίες και συνεργασίες διεθνούς κύρους. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού τοπίου που προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την Εξωστρέφεια, τη Χρηματοδότηση και την Επιχειρηματική δικτύωση για εταιρείες. Ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg είναι επίσης επίσημος υποστηρικτής του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Από τον egg – enter grow go accelerator έχουν αποφοιτήσει πολλές εταιρείες που έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες χρηματοδοτήσεων αλλά και εξαγορές. Για παράδειγμα, η Augmenta είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας και συμμετείχε το 2016 στον 4ο κύκλο του egg. Τα επόμενα χρόνια έλαβε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από εγχώριους και μη επενδυτές, ενώ τον Μάρτιο του 2023 εξαγοράστηκε για 110 εκατ. δολ. από την CNH Industrial, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Startups: Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών

Η νέα εποχή της καινοτομίας είναι εδώ και οι startups βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, θα συνεχίσουν να οδηγούν την καινοτομία, να αλλάζουν τις παραδοσιακές βιομηχανίες και να μεταμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην οικονομία. Επιταχυντές, όπως το egg – enter grow go, με τη σειρά τους, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης των startups, παρέχοντας σε νέους επιχειρηματίες τους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται για να οδηγηθούν στην επιτυχία.

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024