Οι δύσκολες μάχες της 21ης Μαΐου για τη Νέα Δημοκρατία – Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία
Ποιες περιοχές προβληματίζουν το Μαξίμου - Τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα και πώς σκοπεύουν στην κυβέρνηση να κερδίσουν το παιχνίδι
Την τελική ευθεία 30 ημερών για την αναμέτρηση της απλής αναλογικής άνοιξε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έβαλε επισήμως τα κομματικά επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε προεκλογική τροχιά. Η προκήρυξη των εκλογών ξεκλειδώνει νέες περιοδείες ανά την επικράτεια, ανοιχτές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών καθώς και στοχευμένες κινήσεις – όχι μόνο ουσίας αλλά επιπλέον και συμβολισμού. Ο προεκλογικός αγώνας άλλωστε περιλαμβάνει και ενέργειες – στο προσκήνιο ή και παρασκηνιακά – ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή έκβαση στις «μάχες γοήτρου» των κομμάτων. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα δοκιμάσουν το μήνυμα πολιτικής υπεροχής (είτε θα το ενισχύσουν είτε θα το αποδυναμώσουν) που διεκδικούν Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ της 21ης Μαΐου. Αυτά τα ειδικά κρας τεστ για το γόητρο της κάθε πλευράς απλώνονται στον… χάρτη από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.
Τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αποτυπώνουν το πού εντοπίζονται για τη ΝΔ οι μεγαλύτερες μάχες εντυπώσεων, σύμφωνα με όσα συζητούνται στους γαλάζιους διαδρόμους, καθώς και τα πώς και τα γιατί συγκεκριμένες περιοχές απασχολούν την κυβερνώσα παράταξη και σε επίπεδο συμβολισμών.
Οι 7+2 μονοεδρικές
Ισως οι πιο έντονοι συμβολισμοί επιδιώκονται μέσα από τις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες, όπου σε κάθε περίπτωση ο ισχυρότερος παίρνει και την έδρα, ανεξάρτητα ουσιαστικά από το αν ισχύει ένα σύστημα απλής ή ενισχυμένης αναλογικής. Η ΝΔ στοχεύει σε εκ νέου κυριαρχία στις επτά μονοεδρικές (Ευρυτανία, Γρεβενά, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα) του 2019 αλλά και στις δύο (Θεσπρωτία, Καστοριά) που προστέθηκαν μετά την πληθυσμιακή απογραφή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπλοκάρει μια τέτοια γαλάζια επέλαση στον… χάρτη, στοχεύοντας τις μισές μονοεδρικές, ιδίως εκείνες τις οποίες είχε καταφέρει να βάψει «ροζ» το 2015. Αλλωστε περίπου οι ίδιες περιοχές, πρωτίστως τα Γρεβενά, η Κεφαλονιά και η Σάμος, είναι εκείνες που προβληματίζουν περισσότερο και τη ΝΔ για διαφορετικές λόγους η καθεμία. Ενδεικτικά στην Κεφαλονιά ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, με τη ΝΔ να ρίχνει στη μάχη τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια μαζί με τον νυν βουλευτή Παναγή Καπάτο, ενώ στα Γρεβενά η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά να αποκομίσει και εκλογικά κέρδη από τη ζημιά που αδιαμφισβήτητα προκάλεσε στην κυβέρνηση η υπόθεση του – διαγραφέντος πλέον από τη ΝΔ – Ανδρέα Πάτση.
Η βαρύτητα της Κρήτης
Υψηλής συμβολικής βαρύτητας τόσο για τη ΝΔ όσο όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται η μάχη της Κρήτης, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει και σε προσωπικό στοίχημα. Η εντοπιότητα του αρχηγού της Χαριλάου Τρικούπη Νίκου Ανδρουλάκη μοιραία δημιουργεί νέα δεδομένα στο νησί των περίπου 500.000 εγγεγραμμένων, το οποίο έχει έτσι κι αλλιώς κεντροαριστερή κατεύθυνση – άλλοτε «πράσινο» κάστρο, νυν «ροζ», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει τους τέσσερις νομούς το 2019. Από τη ΝΔ προσδοκούν αλλαγή ισορροπιών, επενδύοντας και σε μια εκτεταμένη διάχυση της κεντροαριστερής ψήφου ή αλλιώς στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ ώστε να δεχθεί πλήγμα συνολικά το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Τοπικές μετρήσεις πιστοποιούν ότι στο Ηράκλειο παραμένουν έντονες οι πιέσεις για τους γαλάζιους, οι οποίοι δείχνουν να ρίχνουν το βάρος στην αύξηση της δυναμικής τους πρωτίστως στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μητσοτάκη, τα Χανιά, καθώς και στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.
Η δυναμική της Αττικής
Πέραν της κομβικής επίδρασης των επιδόσεων των κομμάτων στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και με δεδομένο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στρέφουν το βλέμμα στο Λεκανοπέδιο για την τελική ευθεία προς την κάλπη, υπάρχουν και περιοχές από τις οποίες επιδιώκεται επιπλέον πολιτικός συμβολισμός. Για τη ΝΔ ως τέτοιες αντιμετωπίζονται ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, όπου η γαλάζια παράταξη είχε άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ενώ δεν φοβάται τυχόν ανατροπή συσχετισμών, αγωνιά για το αν και πόσο ψαλιδισμένη θα είναι η διαφορά της από τον δεύτερο. Αντίστοιχα ως στοίχημα με συμβολισμούς αντιμετωπίζεται η Ανατολική Αττική, την οποία είχε κερδίσει εύκολα η ΝΔ με απόσταση 13,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει πλέον δύο έξτρα έδρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κομματικό ανταγωνισμό, με τη ΝΔ να ρίχνει μαζί με τους νυν βουλευτές στο κυνήγι του σταυρού δύο εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη, τον Στέλιο Πέτσα και τη Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και ακόμη 10 «άφθαρτες» υποψηφιότητες.
Οι προκλήσεις της Θεσσαλονίκης
Για τη ΝΔ ο Βορράς συνοδεύεται από πολλαπλές προκλήσεις, οι οποίες σε επίπεδο συμβολισμών εστιάζονται και στη Θεσσαλονίκη, όχι τόσο στην Περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης όπου δείχνει – δημοσκοπικά – αδιαμφισβήτητη η πρωτιά της ΝΔ, όσο στην Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αφενός απέχει από το να θεωρείται «απόρθητο» κάστρο της ΝΔ αφετέρου έχει ιδιαίτερα, δύσκολα να χαρτογραφηθούν με ασφάλεια, χαρακτηριστικά που θυμίζουν εν πολλοίς την Αθήνα. Τις δυσκολίες πιστοποιεί η ψαλίδα μόλις 4 μονάδων ανάμεσα στην πρώτη ΝΔ και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τις σημερινές μετρήσεις να δείχνουν ότι εκεί κρατούν, αν δεν ενισχύουν κιόλας, καλές δυνάμεις τα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, μετά την αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να είναι και εκεί υποψήφιος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδειχθεί μόνο μια συμβολική κίνηση: να κρατούσε δηλαδή την έδρα, αφήνοντας για πρώτη φορά τη Δυτική Αθήνα, κάτι που θα καθορίσουν βεβαίως οι μετεκλογικές ισορροπίες.
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- H συνάντηση, η έμπνευση και ο παράνομος έρωτας: Η ανήλικη μούσα του Κόρμακ Μακάρθι αποκαλύφθηκε