Πως ο Μητσοτάκης διαχειρίζεται τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη στην τελική ευθεία – Το debate και οι αναποφάσιστοι
Ανοίγματα από τον πρωθυπουργό και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – Αντίστροφη μέτρηση για τη διακομματική επιτροπή που θα κρίνει τα εάν και πως μιας τηλεμαχίας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στην τελική ευθεία τεσσάρων εβδομάδων για την εκλογική αναμέτρηση οι πολιτικοί αρχηγοί ανοίγουν νέο κύκλο σχεδόν καθημερινών προεκλογικών εμφανίσεων με τη μάχη πλέον να γίνεται προσωποκεντρική. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης «συνομιλούν» σε υψηλούς τόνους εξ αποστάσεως, βάζοντας ο καθένας τις δικές του διαχωριστικές γραμμές, διατυπώνοντας διλήμματα και χαράσσοντας γραμμή σφοδρών επιθέσεων.
Λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών αλλά και αμέσως μετά, κατά την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση στην Κρήτη, ο Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι τις 21 Μαΐου: κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ ώστε να δίνουν απαντήσεις για τις δικές τους προτάσεις διακυβέρνησης.
«Ανοίγματα»
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα σαφή «ανοίγματα» που επιχειρεί ο Μητσοτάκης προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ: με προειδοποιήσεις ουσιαστικά ότι η ψήφος τους μπορεί να καταλήξει στον Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού και στον Γιάνη Βαρουφάκη για το υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν πιστεύω ούτε λέξη από όσα λέει» είναι η ενδεικτική αποστροφή του πρωθυπουργού για τον Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει όσους ψηφοφόρους δεν ενθουσιάζονται με μια επανάληψη του 2015. Εκείνους που επαναπατρίζονται στο ΠΑΣΟΚ και όσους ακόμα ζυγίζουν τις επιλογές τους, παραμένοντας στην αδιευκρίνιστη ζώνη (αναποφάσιστοι/Δεν απαντώ).
Σε μετρήσεις που έχει υπόψη του το Μαξίμου καταγράφεται μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς στοχεύει ο Μητσοτάκης με το «κεντρικό ερώτημα» της κάλπης «θέλουμε ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα».
Αδιευκρίνιστη ζώνη
Στο μεταξύ στο 13,2% μετριέται η αδιευκρίνιστη ζώνη στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών (Metron Analysis/«Βήμα της Κυριακής») με ειδικότερα στοιχεία για την κομματική προέλευσή της. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μαζί με τη δημοσκοπική μπάρα του «Δεν απαντώ» προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ σε ποσοστό 19%.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (10%), τα λοιπά κόμματα (5%) και το ΠΑΣΟΚ (4%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν τους «δύσπιστους». Η κεντροδεξιά παράταξη θέλει να προτάσσει στους πολίτες ως «τη μόνη αξιόπιστη» πρόταση αυτή της ΝΔ, η οποία καθαρά προβάλλει τον (μόνο) στόχο της: αυτοδυναμία για πρωθυπουργό Μητσοτάκη και διευρύνσεις μέσα από αξιοποίηση «ρευμάτων, ιδεών και προσώπων» που δεν ανήκουν απαραίτητα στη γαλάζια οικογένεια.
Οσο κι αν τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, για τη λεγόμενη «συγκυβέρνηση ηττημένων» ενώ επιπλέον το σενάριο αυτό προσκρούει στους όρους και στις διαψεύσεις της κάθε πλευράς, το Μαξίμου θεωρεί ότι πρόκειται για στρατηγική επιδίωξη της Κουμουνδούρου. Και σε κάθε περίπτωση θα φέρνει στη δημόσια σφαίρα το ενδεχόμενο – είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά του από την Κρήτη «όχι πολύ πιθανό, αλλά υπό προϋποθέσεις υπαρκτό».
Η ώρα της διακομματικής
Ταυτόχρονα νέα επεισόδια στις συγκρούσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα φέρνει άμεσα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να πιέζει για μονομαχία, δηλαδή για ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα, την ώρα που το Μαξίμου παραπέμπει στη συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής.
Αυτή θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας, υπό τη νέα υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, η οποία έχει αναλάβει να τρέξει όλες τις διαδικασίες για τις εκλογές.
Σε μια προσπάθεια να ανοίξει βηματισμό, βγαίνοντας μπροστά πρώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δια της εκπροσώπου του Πόπης Τσαπανίδου δύο debate: και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μόνο με Τσίπρα-Μητσοτάκη. Επιπλέον ζήτησε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να δημοσιεύσουν και τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.
Η απάντηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου ήρθε μόνο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δημοσκοπήσεων με κατηγορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τις αμφισβητεί κόντρα σε κάθε έννοια δεοντολογίας. «Θα τα πούμε στη διακομματική» είναι η στάση της κυβέρνησης για το debate.
Οι πληροφορίες λένε ότι η ΝΔ θα προσέλθει με την εξής θέση: «καταρχήν ναι» στην τηλεμαχία παρουσία και των υπολοίπων αρχηγών, του Νίκου Ανδρουλάκη κ.λπ. «Με σαφές πλαίσιο, με κανόνες που θα διασφαλίζουν ένα ζωντανό διάλογο και με διευρυμένη ατζέντα», όπως επισημαίνουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις