ΕΛ.ΑΣ.: «Τα στοιχεία για την εγκληματικότητα σωστά αλλά άδικα»
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντά στο «Βήμα της Κυριακής» μετά την αναλυτική καταγραφή της εγκληματικότητας σε νούμερα
Σε μία ιδιόμορφη -σε σχέση με το νόημα και την στόχευση της – απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για την εγκληματικότητα στην χώρα μας, προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.. Με κύριο σκεπτικό του επίσημου δελτίου τύπου ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα μας για τον αριθμό των αδικημάτων σε όλη την επικράτεια και σε επί μέρους τμήματα ήταν αριθμητικώς ορθά . Όμως υπάρχει η ιδιότυπη αιτίαση ότι στο δημοσίευμα δεν υπάρχουν οι «επιθυμητές» -σύμφωνα με την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη- χρονικές συγκρίσεις των δεδομένων και δεν αναδεικνύονται άλλες πλευρές του έργου της αστυνομίας.
Στο δημοσίευμα λοιπόν του «Βήματος της Κυριακής» επισημαινόταν ότι «αύξηση των ληστειών κατά 19%, των βιασμών κατά 26% , των κλοπών κατά 21% , των διακεκριμένων κλοπών με διάρρηξη κατά 62% , των σωματικών βλαβών κατά 5% , των περιπτώσεων εξυβρίσεων κατά 15% , των αυτοδικιών κατά 18% αλλά και των υποθέσεων με παράνομα όπλα κατά 239% έχει σημειωθεί το 2022, με συνεχή αυξητική τάση κι εντός του 2023.
Κάθε ημέρα διαπιστώνεται ότι σημειώνονται περίπου 10 ληστείες, 201 κλοπές, 22 επιθέσεις με σωματικές βλάβες , 37 περιπτώσεις εξυβρίσεων κι αποκαλύπτονται 45 περιπτώσεις παρανόμων όπλων.
Παράλληλα παρουσιάζεται έξαρση των επιθέσεων των αντιεξουσιαστών, κλιμάκωση των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πρωτοφανής βία των ανηλίκων».
Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται στοιχεία επικρατείας αλλά κι αρκετά από επί μέρους αστυνομικές υπηρεσίες στο κέντρο της Αθήνας που αφορούν και τους πρώτους μήνες του 2023.
Για εσφαλμένες εντυπώσεις μιλά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Στην απάντηση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ μνημονεύεται λοιπόν ότι τα στοιχεία κι οι συγκρίσεις που παρουσιάζονται δεν είναι ψευδή αλλά «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ τεχνηέντως δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις»!
Όπως συμπληρώνεται «πέραν του γεγονότος ότι, όπως έχει πολλές φορές τονισθεί, το έτος 2022 με τα έτη 2021 και 2020 είναι μη συγκρίσιμα λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, παραλείπεται να αναφερθεί ότι το 2022 εξιχνιάστηκαν 150.678 αδικήματα έναντι 44.456 το 2021 (δηλαδή εξιχνιάστηκαν 106.222 περισσότερα εγκλήματα).
Συνεπώς, είναι προφανής η προσπάθεια να παρουσιασθεί μια διογκωμένη εικόνα της εγκληματικότητας στην επικράτεια, αλλά και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στο παραγόμενο αστυνομικό έργο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών»
Σε σχέση με τα μνημονευόμενα στο εν λόγω δελτίο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:
«Το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» με απόλυτα δεοντολογικό κι ορθό τρόπο –όσον αφορα την παρουσίαση των αριθμητικών δεδομένων – προχωρά σε συγκρίσεις για την εξέλιξη της εγκληματικότητας (με βάση τις επίσημες καταγραφές) σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές. Οπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και στα συγκριτικά δεδομένα του αρχηγείου της ΕΛΑΣ από το 2008.
Στο δημοσίευμα προσδιορίζεται η αυξητική τάση των δεικτών εγκληματικότητας που φαίνεται να συνεχίζεται και το 2023 , μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών που ίσχυαν το 2020 αλλά κι ορισμένους μήνες του 2021. Σε μία δηλαδή επιστροφή του εγκλήματος όσο αποκαθίσταται πλήρως η επονομαζόμενη «κανονικότητα»».
Επιλεκτικές οι αναφορές στην ανακοίνωση του Υπουργείου
Στην απάντηση του υπουργείου δεν υπάρχει κανένας σχολιασμός για σειρά άλλων επισημάνσεων του δημοσιεύματος του «Βήματος» κι ανάμεσα σε αυτές «η αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με ορισμένα τμήματα ασφαλείας μέχρι και να κλείνουν το βράδυ, με αποτέλεσμα να… εγκλωβίζονται εκεί αστυνομικοί της ομάδας περιπολιών ΔΙΑΣ που προσάγουν δράστες αδικημάτων, τους οποίους δεν μπορεί κανείς να «υποδεχθεί».
Καθότι με αυτόν τον τρόπο εξαϋλώνονται και οι περιπολίες των ενστόλων, που περιμένουν για ώρες στα αποψιλωμένα τμήματα να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία των συλλήψεων.
Επιπλέον, αστυνομικοί της πολυδιαφημισμένης «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που είχαν διασκορπισθεί σε τμήματα της Αττικής, μετακινούνται και από εκεί και μοιράζονται σε άλλα αστυνομικά έργα». Όπως εξάλλου και για άλλες παραμέτρους στην λειτουργία της ΕΛΑΣ, τα κρούσματα διαφθοράς κλπ.
Σημειώνεται πάντως ότι τα δελτία τύπου της Αστυνομίας ή κι αλλων κρατικών υπηρεσιών εκδίδονται είτε για την δημοσιοποίηση δεδομένων αστυνομικών ερευνών ή για την «διάψευση» δημοσιευμάτων που δεν θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα . Κι ίσως είναι εξαιρετικά σπάνιο να εκδίδεται δελτίο τύπου με παράπονα γιατί σε δημοσιεύματα υπάρχουν απλώς «άδικες» συγκρίσεις δεδομένων, δεν παρουσιάζεται το «έργο της αστυνομίας» κι υπάρχουν μάλιστα αντίστοιχες υποδείξεις …
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ