Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κολπική Μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κολπική Μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Συνέντευξη με τον: Δρ. Δημήτρη Τσιαχρή , Καρδιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, Διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center», Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι απλά μια ακόμα αρρυθμία της καρδιάς, αλλά μια αρκετά συχνή πάθηση που αφορά πάνω από το 3% του πληθυσμού. Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, Διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» (https://www.iatriko.gr/el/tmima/athensheartcenter?cl=609), στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η Ιατρική επιστήμη σήμερα για την αντιμετώπισή της:

  • Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή και γιατί μας αφορά όλους;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο συχνός τύπος αρρυθμίας της καρδιάς και προκαλείται από έκτοπο ιστό στις πνευμονικές φλέβες. Είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς τα συμπτώματά τη, με βασικό τους ακανόνιστους χτύπους της καρδιάς (το γνωστό φτερούγισμα), είναι συχνά ήπια, και οι ασθενείς δεν τους δίνουν σημασία. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κι απειλητική, καθώς όσοι νοσούν, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην αμελούμε τα συμπτώματα, αλλά να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό. Άλλωστε, πλέον υπάρχουν εντυπωσιακές δυνατότητες τόσο στη διερεύνηση της νόσου όσο και στην αντιμετώπισή της. Ενδεικτικά, έχουμε φτάσει πλέον στο να υπάρχουν «έξυπνα» ωρολόγια χειρός, τα οποία διαθέτουν τη δυνατότητα, χάρη σε ειδικούς αισθητήρες, να διαβάσουν τον παλμό του φέροντα και να εντοπίσουν τη μαρμαρυγή όταν αυτή συμβαίνει.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η Κολπική Μαρμαρυγή;

Εφόσον γίνει διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσουμε το προφίλ υγείας του ασθενούς, συνεκτιμώντας την ηλικία του, αν έχει άλλα προβλήματα υγείας κι αν πρέπει να του χορηγηθούν αντιπηκτικά φάρμακα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεταξύ των Ελλήνων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, οι 8 στους 10 θα χρειαστεί να πάρουν αντιπηκτικά προκειμένου να αποφύγουν την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται ως συνέπεια μαρμαρυγής δεν είναι απλό ή ελαφρύ, αλλά σοβαρό και συνήθως έχει ως συνέπεια κάποια αναπηρία ή και θάνατο.

Αν, ωστόσο, η μαρμαρυγή εμμένει πολύ, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και γι’ αυτό χρήζει επεμβατικής αντιμετώπισης, με τη μέθοδο της κατάλυσης. Οι τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης της νόσου επεμβατικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο 50% των περιπτώσεων, που αφορά κυρίως ασθενείς που είναι νέοι, έχουν καλό προφίλ υγείας και η επέμβαση γίνει σωστά, η επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής οδηγεί σε ίαση. Στο υπόλοιπο 50%, με την επεμβατική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται η θεραπεία και ορθή διαχείριση της νόσου.

  • Τι είναι η κατάλυση και πώς πραγματοποιείται;

Η κατάλυση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει τομές και πραγματοποιείται υπό ήπια νάρκωση. Ο χειρουργός εισάγει έναν ειδικό, εύκαμπτο καθετήρα από μια φλέβα στο μηρό, μέσω της οποίας φτάνει στην καρδιά του ασθενούς. Εκεί, χρησιμοποιεί θερμότητα, κρυοπηξία ή παλμικά κύματα για να δημιουργήσει μικροσκοπικές ουλές, οι οποίες συνθέτουν μια «αντιπυρική ζώνη» γύρω από την καρδιά, αναχαιτίζοντας τα ακανόνιστα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν τη μαρμαρυγή και αποκαθιστώντας το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 90 λεπτά, αν και οι νέες τεχνολογίες κρυοπηξίας και παλμικών κυμάτων στις πνευμονικές φλέβες, που είναι ακόμα πιο ασφαλείς κι αποτελεσματικές (>80% στην παροξυσμική μορφή και >60% στην εμμένουσα μορφή), έχουν μειώσει κατά πολύ τον χρόνο της όλης διαδικασίας. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα που διαθέτει όλες αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις υποδομές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και σε συνεργασία με πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς, υπάρχει η δυνατότητα για υβριδική χειρουργική κατάλυση σε πολύ προχωρημένες μορφές της νόσου με ριζική αντιμετώπιση της αρρυθμίας και εξάλειψη του κινδύνου για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: https://www.iatriko.gr/el/iatrikos-kosmos?cl=609

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024