Η συγκλονιστική ιστορία του Μο Φάρα, του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου που είπε «αντίο»
Ο Μο Φάρα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείψει τον μαραθώνιο, έχοντας απίστευτες διακρίσεις στην καριέρα του
Φτάνοντας στον τερματισμό με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του. Μόλις είχε τελειώσει (9ος) έναν ακόμα μαραθώνιο του Λονδίνου, αλλά η συγκίνηση δεν είχε να κάνει με το ότι δεν βγήκε στην πρώτη τριάδα.
Άλλωστε από μετάλλια και ιδιαίτερα χρυσά, να φάνε και οι κότες !
Απλά ο Μο Φάρα έτρεξε τον τελευταίο μαραθώνιο της καριέρας του ανακοινώνοντας στα 40 του πλέον το τέλος εποχής, με τους τίτλους του φινάλε να πέφτουν στις 21 Μαϊου στο Νιουκάστλ στον αγώνα 10 χιλιομέτρων της πόλης.
«Ένα κομμάτι του εαυτού μου ήθελε να κλάψει.
Θα μου λείψει αυτό το συναίσθημα, είμαι συναισθηματικά φορτισμένος.
Το Great North Run, θα αποτελέσει το τελευταίο μου τρέξιμο και αυτό θα είναι το αντίο μου. Η καριέρα μου ήταν καταπληκτική, η γυναίκα και τα παιδιά μου ήταν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι και θέλω να τους δώσω χρόνο τώρα, καθώς και να ασχοληθώ με το άθλημα στη βάση και να ανταποδώσω όσα πήρα» δήλωσε συγκινημένος στο BBC αυτό το φαινόμενο των δρόμων μεγάλων αποστάσεων που μπορεί κάλλιστα να μπει στο πάνθεον των κορυφαίων ίσως και στην πρώτη θέση αυτών.
Διότι εκτός από τα αγωνιστικά του κατορθώματα, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το «Μαραθώνιο Ζωής» που είχε αναγκαστεί ο πολιτικογραφημένος Βρετανός να «τρέξει» από παιδί και είχε περιγράψει πέρυσι σε σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC.
O γεννημένος στη Σομαλία, Χουσεϊν Αμπντί Καχίν όπως είναι το πραγματικό του όνομα, βρέθηκε στα 8 του χρόνια να ταξιδεύει στην Βρετανία από το Τζιμπουτί για να δουλέψει σε σπίτια, κάνοντας δουλειές με αντάλλαγμα λίγο φαγητό!
Ο πατέρας του, Αμπντί, σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα όταν ο Μο Φάρα ήταν τεσσάρων ετών. Λίγο αργότερα η μητέρα του έστειλε τον ίδιο και τον δίδυμο αδελφό του, Χασάν, να ζήσουν με έναν θείο τους στο Τζιμπουτί, για να είναι πιο ασφαλείς. Εκεί είχε παρουσιαστεί μια γυναίκα που προσφέρθηκε να τον πάρει μαζί της στην Ευρώπη. Που να ήξερε τι τον περιμένει.
«Οι περισσότεροι με ξέρουν ως Μο Φάρα, αλλά δεν είναι το όνομά μου, δεν είναι η πραγματικότητα. Η αληθινή ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλία ως Χουσέιν Αμπντί Καχίν. Παρά το ό,τι το έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου ποτέ δεν έζησαν στη Βρετανία. Όταν ήμουν 4 ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ως οικογένεια καταρρακωθήκαμε. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στη Βρετανία παράνομα, με το όνομα άλλου παιδιού, που το έλεγαν Μοχάμεντ Φάρα.
Το όνομά μου είχε αλλάξει στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που είχα μαζί μου στο ταξίδι, από αυτή τη γυναίκα.
Μόλις φτάσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα αυτή με πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών μου. Η οικογένειά της δεν μου επέτρεψε να πάω σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών και με είχαν απλά να δουλεύω. Ήξερα ότι είχα μπλέξει.
Εκλαιγα στο μπάνιο
Αν ήθελα να φάω, η δουλειά μου ήταν να προσέχω τα παιδιά, να τα κάνω μπάνιο, να τους μαγειρεύω, να καθαρίζω. Εκείνη γυναίκα μου είπε “Αν θες να ξαναδείς την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα. Αν πεις κάτι, θα σε πάρουν”» είχε δηλώσει στο ντοκιμαντέρ του πασίγνωστου βρετανικού καναλιού και είχε συγκλονίσει με τις αποκαλύψεις του.
«Για χρόνια συνέχισα να το κρατάω μέσα μου, αλλά δεν μπορείς να το κρατάς για πάντα. Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν την κατάσταση διαβίωσης, ήταν να βγω έξω και να τρέξω».
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Άλαν Γουάτκινσον επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα, αφού ο Φάρα του περιέγραψε τι περνούσε.
«Ένιωσα σαν να έφυγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου και ένιωσα ξανά τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο. Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω» παραδέχτηκε με ειλικρίνεια και αυτό το ταλέντο του στο τρέξιμο του έσωσε (και του άλλαξε για πάντα προς το καλύτερο) τη ζωή.
Άρχισε να διακρίνεται ως αθλητής και με τη βοήθεια του Γουάτκινσον απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα, τον Ιούλιο του 2020. Το νεαρό παιδί που παράνομα τον ειχαν φέρει στη Βρετανία, είχε ήδη γίνει ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της χώρας, ένας μύθος του παγκόσμιου στίβου και των αγώνων αποστάσεων.
Τέσσερα χρυσά μετάλλια τους Ολυμπιακούς
Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, στα 5.000 και τα 10.000 μ., επίτευγμα που επανέλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έτσι, έγινε ο πρώτος Βρετανός αθλητής στίβου που έχει στη συλλογή του τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Έχει ανέβει οχτώ φορές στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, ενώ το 2017 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στον μαραθώνιο.
Εκτός από τα δύο νταμπλ (στα 5000 και 10000 μέτρα) στα χρυσά το 2012 (Λονδίνο) και το 2016 (Ρίο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στέφτηκε έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον ανοικτό στίβο στα 5.000 μέτρα (2011, 2013, 2015) και στα 10.000 μ. (2013, 2015, 2017).
Επίσης αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό και άλλες πέντε στον κλειστό στίβο. Το 2011 εκλέχθηκε Ευρωπαίος αθλητής της χρονιάς, διάκριση που ξανακέρδισε το 2012 και το 2016.
Έγινε ο πρώτος Βρετανός αθλητής που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο ίδιο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το 2021 απέτυχε στην προσπάθειά του να αγωνιστεί και σε τρίτη Ολυμπιάδα αδυνατώντας να περάσει το όριο πρόκρισης στα 10.000 μέτρα.
Στο BBC παλαιότερα είχαν επιχειρήσει ένα πείραμα. Ο Μο Φάρα τρέχει στους αγώνες με μέσο όρο 23 χλμ την ώρα και διανύει την απόσταση των 5 χλμ σε περίπου 13 λεπτά.
Έβαλαν λοιπόν τρεις νέους ανθρώπους πάνω σε διάδρομο, ο οποίος κυλούσε με την ταχύτητα που τρέχει ο Μο Φάρα, ώστε να δουν πόσο θα άντεχε ο καθένας να σταθεί δίπλα στα στάνταρ του αθλητή…
Φυσικά κανείς δεν κατάφερε να τον φτάσει και βγήκαν… νόκ άουτ.
Στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή και στο φημισμένο Μαραθώνιο ένας 23χρονος Κενυάτης ο Κέλβιν Κιπτουμ δεν ήταν απλά ο νικητής, αλλά σημείωσε τη 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (2ωρ.01.25) μόλις δεκαέξι δευτερόλεπτα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του Ελιουντ Κιπτσόγκε, το 2:01:09 που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.
Και όμως το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και των φωτογράφων επικεντρώθηκε στον αθλητή που τερμάτισε 9ος, πολύ απλά γιατί αυτός ήταν ο Μο Φάρα, που σχεδόν δακρυσμένος ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που έτρεξε μαραθώνιο.
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)