BBC: Πέντε επιστολές που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Επιστολές που προκάλεσαν σκάνδαλα, καθόρισαν πολέμους ή ενέπνευσαν κοινωνικά κινήματα.
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Έχει ειπωθεί εκατομμύρια φορές και έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά και ξανά ότι «η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος».
Στο πέρασμα της ιστορίας, τηλεγραφήματα αστραπή, σημειώματα με δεύτερη ανάγνωση ή μακροσκελείς επιστολές προκάλεσαν σκάνδαλα, επέλεξαν τον νικητή σε πολέμους ή ενέπνευσαν κοινωνικά κινήματα.
Ποια είναι όμως τα 5 ξεχωριστά γράμματα, που πιστώνονται, ότι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας;
Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, Ελλάνικο, που επικαλείται σχετικό βίντεο του BBC, η πρώτη χειρόγραφη επιστολή εστάλη από την βασίλισσα της Περσίας, Άτοσσα, γύρω στα 500 π.Χ., ανοίγοντας το δρόμο σε όλες τις άλλες, διάσημες ή ιδιωτικές, που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, ακόμα και σε ψηφιακή μορφή.
Ο εραστής της… Χάουαρντ
Μια άλλη βασίλισσα που προκάλεσε χαμό με μια επιστολή της είναι η Αικατερίνη Χάουαρντ, η 5η σύζυγος του Βρετανού βασιλιά Χένρι Η΄. Συγκεκριμένα, έγραψε ένα σκανδαλώδες ερωτικό γράμμα στον μυστικό εραστή της, πρώτο της ξάδελφο και υπηρέτη της, Τόμας Κούλπεπερ, το οποίο επιβίωσε για 480 χρόνια. Όταν η «καυτή» επιστολή έπεσε στα χέρια του απατημένου βασιλιά, η εκτέλεση της το 1542 για προδοσία ήταν το αναμενόμενο για την εποχή αποτέλεσμα. Ατυχώς και για πολλές ανάλογες περιπτώσεις μέχρι και σήμερα…
Η καλή τύχη του βασιλιά
Από το γράμμα που στοίχισε τη ζωή μιας βασίλισσας στην επιστολή που επιβεβαίωσε την καλή τύχη ενός βασιλιά. Η Συνομωσία της Πυρίτιδας άλλαξε εντελώς την ιστορία της Βρετανίας, όταν ένα ανώνυμο γράμμα εστάλη στον επιφανή Καθολικό Λόρδο Μόντιγκλ, με την ειδοποίηση να μην παρευρεθεί στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου. Αυτός μετέφερε το περιεχόμενο στον βασιλιά Ιάκωβο Α΄ και στο συμβούλιο του. Το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου του 1605, 36 βαρέλια πυρίτιδας βρέθηκαν στο υπόγειο της Βουλής των Λόρδων και ο πρώην στρατιωτικός, Γκάι Φικς, που τα τοποθέτησε εκεί με σκοπό να τα ανατινάξει την ώρα που ο βασιλιάς θα μιλούσε στο Κοινοβούλιο, συνελήφθη πάραυτα.
Ο Αϊνστάιν και η βόμβα
Και μπορεί αυτή η επιστολή να απέτρεψε έναν βομβαρδισμό, που θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας, μια άλλη επιστολή δρομολόγησε αυτόν που την έβγαλε εκτός τροχιάς. Το 1939 ο διάσημος επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε ένα γράμμα στον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ντ. Ρούζβλετ προειδοποιώντας τον ότι μια ατομική βόμβα δεν ήταν μόνο πιθανή, αλλά ότι η Γερμανία του Χίτλερ ίσως είχε ήδη μία στα σκαριά. Σαν αποτέλεσμα αυτής της επιστολής, ο Αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για τη μελέτη του ουρανίου, που ήταν ένα από τα πρώτα βήματα για το περιβόητο Πρόγραμμα Μανχάταν, το άκρως απόρρητο αγγλο-αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων που αναπτύχθηκε στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Δικαιοσύνη πληττόμενη
Για το τέλος, μια επιστολή που ακόμα και σήμερα εμπνέει τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο του 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγραψε ένα ανοιχτό γράμμα από τη φυλακή, όπου βρισκόταν για ειρηνική διαδήλωση κατά των φυλετικών διαχωρισμών, στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, το οποίο θεωρήθηκε το πιο επιδραστικό κείμενο για την πολιτική ανυπακοή του 20ου αιώνα. Το μήνυμα του, «η αδικία οπουδήποτε είναι απειλεί για τη δικαιοσύνη παντού», είναι εξίσου δυνατό σήμερα, όσο ήταν την ημέρα που γράφτηκε…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις