Οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται και ζητάνε πυρηνικά όπλα – Θα τους αφήσουν Κίνα και ΗΠΑ;
«Όποιος πιστεύει ειλικρινά ότι η Νότια Κορέα θα αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τι πράγμα μιλάει»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ενώ αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ με τα ζητήματα ασφαλείας να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, οι πολίτες της ασιατικής χώρας δείχνουν πλέον έτοιμοι να εξοπλιστεί η χώρα τους με πυρηνικά όπλα. Μάλλον υπολογίζοην χωρίς τον ξενοδόχο, ή μάλλον τους ξενοδόχους.
Με έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς Βόρειας Κορέας και τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης να είναι σε τέλμα, μια σειρά δημοσκοπήσεων από το 2022 μέχρι σήμερα, που παρουσιάζει το NBC δείχνει ότι οι Νοτιοκορεάτες επιθυμούν και η χώρα τους να αρχίσει ακόμα και να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο από το Asan Institute for Policy Studies έδειξε ότι το 64% των πολιτών υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών. Παρόμοια έρευνα του Δεκεμβρίου του 2022 της εταιρείας Gallup Korea διαπίστωσε ότι πάνω από το 76% των Νοτιοκορεατών υποστηρίζει τον πυρηνικό εξοπλισμό.
Σε μεγάλη δημοσκόπηση του 2022 του Συμβουλίου για Διεθνείς Υποθέσεις της πόλης του Σικάγο (Chicago Council for Global Affairs) φάνηκε ότι το 71% των Νοτιοκορεατών λέει ότι η χώρα τους θα πρέπει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, παρόλο που οι ΗΠΑ υπόσχονται να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα -σύμμαχο της Συνθήκης που φιλοξενεί 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες- σε εξωτερική επίθεση, με δικά της πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί. Πολλοί ερωτηθέντες, μάλιστα, ανέφεραν απειλές εκτός της Βόρειας Κορέας, όπως η Κίνα, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ επεκτείνει επίσης το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.
Η ιδέα μιας Νότιας Κορέας με πυρηνικά όπλα βρίσκει υποστηρικτές ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που έχουν εμπιστοσύνη στη συμμαχία των ΗΠΑ, έδειξε η δημοσκόπηση.
Είμαστε γυμνοί χωρίς αυτά
Στο παρελθόν, η Νότια Κορέα είχε προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα τη δεκαετία του 1970, όταν ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον σκέφτηκε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την κορεατική χερσόνησο, δήλωσε η Έλεν Κιμ, αναπληρώτρια πρόεδρος Κορέας στο Κέντρο Στρατηγικών Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.
«Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι υπάρχει η Βόρεια Κορέα που έχει πυρηνικά η οποία απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της μη πυρηνικής Νότιας Κορέας», είπε η Κιμ, «και η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προωθεί την πυρηνική ικανότητά της». Παράλληλα, ορισμένοι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση πολέμου με τη Βόρεια Κορέα. Άλλοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ, από λάθος υπολογισμό, θα παγιδεύσουν τη Νότια Κορέα σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα ή τη Κίνα. Εάν έχει όμως δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, λένε κάποιοι, θα επέτρεπε στη Νότια Κορέα να αποφασίσει εάν και πότε θα διεξάγει πυρηνικό πόλεμο.
Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν μια μέρα, μια ιδέα που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό το κοκτέιλ αβεβαιότητας, είπε η Έλεν Κιμ, «οδηγεί τη συζήτηση για τα πυρηνικά της Νότιας Κορέας».
«Η Νότια Κορέα μένει στην πραγματικότητα γυμνή χωρίς πυρηνικά όπλα και έχω υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι χρειαζόμαστε πυρηνική ισοτιμία σε αυτή τη χερσόνησο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες», είπε ο Κιμ Τάε-γου, σύμβουλος του συντηρητικού πρώην προέδρου Λι Μιουνγκ-μπακ.
Αντίθετα, η αριστερή βουλευτής Lee Jae-jung, που αντιτίθεται στα πυρηνικά, εξήγησε ότι η εστίαση της Ουάσιγκτον σε άλλα ζητήματα, όπως η πιθανότητα αντιπαράθεσης με την Κίνα για την Ταϊβάν, ώθησε τους Νοτιοκορεάτες να εξετάσουν τη δική τους ευθύνη για αυτοάμυνα. «Το γεγονός ότι ο «πυρηνικός» Βορράς δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει τους Κορεάτες ανήσυχους», είπε.
Ωστόσο πυρηνικά δεν θα δουν
Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν άλλες διαθέσεις. «Η κυβέρνηση Γιουν κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και ότι συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ» χρησιμοποιώντας «τους υπάρχοντες εκτεταμένους μηχανισμούς αποτροπής», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Νότια Κορέα δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σύντομα.
Η Νότια Κορέα έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία απαγορεύει στις χώρες να τα αναζητήσουν και η αποχώρηση από αυτήν θα μπορούσε να επιφέρει διεθνείς κυρώσεις. Ο πυρηνικός εξοπλισμός πιθανότατα θα εξοργίσει τόσο την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας, όσο και τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας παραμένει «ακλόνητη».
Μια πυρηνική Νότια Κορέα θα μπορούσε επίσης να εμπνεύσει άλλους στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, να αναπτύξουν δικά τους οπλοστάσια. «Όποιος πιστεύει ειλικρινά ότι η Νότια Κορέα θα αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τι πράγμα μιλάει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενοποίησης Γιουνγκ Σε-χιόν ο οποίος εξηγεί ότι αυτή η «ισχυρή υποστήριξη του λαού» για απόκτηση πυρηνικών «δείχνει τους φόβους του κορεατικού λαού για σύγκρουση» προσθέτοντας ότι «και το νοτιοκορεατικό κοινό απλώς δεν εμπιστεύεται αυτό που λένε οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή».
Η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ είναι όλη η κορεατική χερσόνησος να είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε μια πυρηνικά οπλισμένη Νότια Κορέα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αρχίσει να μοιράζεται τα δικά της πυρηνικά όπλα με τη Νότια Κορέα ή να επανατοποθετήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα που απέσυρε από τη χώρα στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η βουλευτής του προοδευτικού Κόμματος Δικαιοσύνης Τζανγκ Χιε-γιουνγκ, είπε ότι οι Νοτιοκορεάτες δεν έχουν συζητήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πυρηνικού εξοπλισμού επειδή το θέμα εξακολουθεί να είναι κάπως ταμπού. «Εάν ως χώρα κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους ανάπτυξης του δικού μας πυρηνικού οπλοστασίου, πιστεύω ότι η υποστήριξη του κόσμου [σε αυτό] θα μειωθεί», είπε.
Με πλήροφορίες από NBC
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις