Digital Twins: Πώς τα «δίδυμα» των σπιτιών βοηθούν τα νοικοκυριά να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση
Τι είναι το πρόγραμμα TwinERGY που φιλοδοξεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να καταναλώσουμε με πιο βιώσιμο τρόπο και να συμβάλλουμε στην επίλυση των διακυμάνσεων ισχύος στο δίκτυο
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Εσείς για ποιους λόγους θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια; Είτε η απάντηση σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση, είτε με την κλιματική αλλαγή που εντείνεται από τις καθημερινές μας σπατάλες, είτε – πιθανότατα – με όλα τα παραπάνω, σύντομα ενδέχεται να έχετε στη διάθεσή σας ένα νέο εργαλείο, χάρη σε ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ και τις προσπάθειες της Protergia.
Το όνομά αυτού «TwinERGY» και το κυριότερο εργαλείο του το καινοτόμο μοντέλο Digital Twin, που δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και ενεργειακές κοινότητες να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ενεργειακής τους κατανάλωσης, βασισμένα σε ακριβή δεδομένα και υπερσύγχρονους αυτοματισμούς.
Πώς λειτουργεί το μοντέλο Digital Twin
Καθένα από τα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Protergia, εξοπλίζεται με smart συσκευές, όπως είναι οι έξυπνες πρίζες, οι έξυπνοι μετρητές, οι έξυπνοι αισθητήρες για τον έλεγχο της φωτεινής έντασης και των καταναλώσεων, και δυνητικά με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Οι συσκευές αυτές αντλούν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα κατανάλωσης, με τα οποία τροφοδοτούν το ψηφιακό μοντέλο Digital Twin, επιτρέποντας στους χρήστες να προχωρούν σε αναγκαίες τροποποιήσεις χωρίς να διαταράσσουν την καθημερινότητά τους.
Τα στοιχεία που αφορούν τα νοικοκυριά, τα οποία μεταφέρονται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των δεδομένων, συνθέτουν σταδιακά την ενεργειακή κοινότητα Digital Twin που αντικατοπτρίζουν το ενεργητικό του καταναλωτή, του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται το νοικοκυριό του ή και μιας ολόκληρης γειτονιάς. Έτσι, καθένας εκ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα TwinERGY, το οποίο αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσω του πιλοτικού λογισμικού σε 20 νοικοκυριά στην περιοχή της Αττικής, μπορεί έτσι να παρακολουθήσει τις καταναλώσεις/συναλλαγές διαμερισμάτων, συγκροτημάτων και γειτονιών.
Πώς ευνοούνται οι καταναλωτές;
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του προγράμματος αφορά στην ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού προγράμματος απόκρισης ζήτησης, που στηρίζεται στη ζήτηση ενέργειας και επιτρέπει στους καταναλωτές να συμμετέχουν στην αγορά ενέργειας, από τις μεθόδους σχεδιασμού μέχρι τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Μέσα από αυτή τη μεθοδολογία, δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στα πρότυπα ζήτησης, μέσα από την οποία προκύπτουν ευκαιρίες λήψης υπεύθυνων αποφάσεων για την κατανάλωση, αλλά και βελτίωσης της ικανότητας και εξυπνότερης λειτουργίας του ευρύτερου ενεργειακού δικτύου.
Η Protergia στην κορυφή της καινοτομίας
Στην περίπτωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ρόλος της Protergia, η οποία και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τον συντονισμού της προσπάθειας. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS, του κορυφαίου ιδιώτη παραγωγού και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτει χαρτοφυλάκιο 340.000 πελατών στην αγορά (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) στη χώρα, οι οποίοι μελλοντικά θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί δικαιούχοι προγραμμάτων όπως το TwinERGY. Σε περίπτωση που τέτοιου είδους υπηρεσίες Απρόκρισης-Ζήτησης (Demand-Response) εφαρμόζονταν σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της, δεν θα ευνοούνταν μόνο οι ίδιοι οι καταναλωτές, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν δυναμικά συστήματα τιμολόγησης ή να επωφελούνται από τη μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανάλωσή τους, αλλά και το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ) στο σύνολό του.
Επιπλέον, όλες οι παροχές που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή ανήκουν επίσης στο χαρτοφυλάκιο της Protergia, επιτρέποντας τη βέλτιστη λειτουργία της με τον πλέον ευέλικτο, βιώσιμο και συντονισμένο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει τις smart συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στα σπίτια των συμμετεχόντων για τη συγκέντρωση δεδομένων που θα επιτρέψουν στην πιλοτική εφαρμογή να εξετάσει τις ενεργειακές συνήθειες και την κατανάλωση των συμμετεχόντων, αλλά και να συμπληρώσει το Digital Twin για τον σχηματισμό μιας ευρύτερης εικόνας των τοπικών ενεργειακών προτύπων.
Ακόμη, η Protergia έλαβε την πρωτοβουλία να εντάξει στο πιλοτικό πρόγραμμα και τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, εγκαθιστώντας κατάλληλους φορτιστές στα σπίτια τεσσάρων συμμετεχόντων, αλλά και συλλέγοντας δεδομένα από το δίκτυο δημόσιων φορτιστών που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας. Βάσει αυτών των στοιχείων, φιλοδοξεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να χαράξουν ένα βέλτιστο πλάνο για τη φόρτιση εντός της ημέρας.
Η Ελλάδα καινοτομεί
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η Αττική βρέθηκε μέσα στις τέσσερις μόλις περιοχές της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πιλοτικό στάδιο του έργου που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Πέραν των ελλήνων καταναλωτών, στο TwinERGY λαμβάνουν μέρος επίσης πολίτες από το Μπενετούτι της Ιταλίας, το Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Στάινχαϊμ της Γερμανίας.
Το έργο, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων, βασίζεται στις συντονισμένες ενέργειες 18 εταίρων από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ, ακαδημαϊκά και κυβερνητικά ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Πατρών, Stam S.R.L, Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe, University Nova Lisboa, IES R&D, Comune di Benetutti, University of Bristol, Knowle West Media Center, Suite 5, Grupo Etra, World Energy Consortium, MYTILINEOS, Bristol City Council, European Dynamics, Stadt Steinheim, Arthur’s Legal, SmartEn και Ideas for Change.
Σχετικά με το TwinERGY
Το TwinERGY υλοποιείται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης «Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα με έξυπνη και βιώσιμη χρήση», που υποστηρίζεται από τα προγράμματα «HORIZON 2020» και «Ενιαίο και έξυπνο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών και στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την απόκριση στη ζήτηση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα TwinERGY θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2023. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Έρευνας Και Καινοτομίας «HORIZON 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 957736.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις