Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα
Η ΝΔ ανέκτησε δυνάμεις μετά τα Τέμπη αλλά οι αναποφάσιστοι και το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να είναι game changers.
H διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στα επίπεδα προ των Τεμπών με 6,5 % και το κυβερνών κόμμα δείχνει φαβορί για την πρωτιά στις εκλογές.
Όμως, υπάρχουν δύο παράμετροι που ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί δημοσκοπικά το πολιτικό τοπίο 25 ημέρες πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, οι σοβαροί μελετητές και ερευνητές των δημοσκοπήσεων πάντα σημειώνουν ότι δεν πρέπει να κυριαρχεί στην ανάλυση των μετρήσεων η διαφορά, αλλά πολλά συνδυαστικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοικτό μέτωπο με τους δημοσκόπους.
Οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι Κασιδιάρη θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Η μέτρηση της Pulse για τον SKAI δείχνει ότι οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 11%, ποσοστό αρκετά μεγάλο.
Και ο δεύτερος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον δρόμο προς την κάλπη είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη, ίσως και για το κόμμα Κανελλόπουλου στις 2 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος με το κόμμα «Ελληνες» και με άλλο πρόεδρο.
Την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 λήγει η προθεσμία όπου, εντός τριών (3) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς, ενώ το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 λήγει και η προθεσμία όπου, βάσει του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 εντός (7) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κάθε κόμμα, συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων και συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του.
Έτσι, εξετάζοντας τους υποψηφίους και τα κόμματα ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει την ετυμηγορία του.
Ποιοι κερδίζουν τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της PULSE το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Αν λοιπόν απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα κερδίσουν καμία ψήφο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάποια οριακά κέρδη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η συντριπτική πλειοψηφία θα πάει σε όμορα μικρότερα κόμματα.
Εφόσον, επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις δεν πρόκειται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές, αλλά το τι θα συμβεί θα φανεί στις νέες δημσοκοπήσεις στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Ίσως, πιο σημαντικό θα είναι αν ενισχύεται σημαντικά κάποιο από τα μικρότερα κόμματα και εάν μπαίνει στη Βουλή, καθώς το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής καθορίζει το όριο της αυτοδυναμίας. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και αντίστροφα, όπως δείχνει ο διαδραστικός πίνακας του in.gr.
Οι αναποφάσιστοι και η τελική επιλογή τους
Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse οι αναποφάσιστοι είναι 11%.
Το ερώτημα που ανέκαθεν απασχολεί τους δημοσκόπους αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων είναι πως θα τους προσεγγίσουν και θα πάρουν την ψήφο τους την ημέρα των εκλογών.
Για να προκύψει μία εκτίμηση οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επιχειρούν να τους καταννέιμουν στα κόμματα, αξιοποιώντας δύο στατιστικές μεθόδους.
Η πρώτη και κλασσική μέθοδος είναι η αναλογική κατανομή. Δηλαδή, ανάλογα με το ποσοστό που λαμβάνει το κάθε κόμμα στην δημοσκόπηση κατανέμονται και τα ποσοτστά των αναποφάσιστων. Έτσι, για παράδειγμα η ΝΔ παίρνει το 32% του ποσοστού 11% των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,5%, κ.ο.κ.
Με αυτή τη μέθοδο κατανομής το ποσοστό της ΝΔ αυξάνεται 3,5%, του ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, του ΠΑΣΟΚ 1,5%, του ΚΚΕ 1%, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 0,5%, των Ελλήνων 0,5%, κ.ο.κ.
Οι αναποφάσιστοι των αναποφάσιστων
Η δεύτερη μέθοδος είναι η κατανομή τους με βάση επιπλέον έρευνα στους αναποφάσιστους, όπως σε ποιο κόμμα βρίσκονται πιο κοντά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν υπερδιπλάσιο ποσοστό (14%) από τη ΝΔ (8%) αλλά και πάλι 4 στους 10 δεν απαντούν. Δηλαδή 4% του συνολικού εκλογικού σώματος (το 37% του ποσοστού των αναποφάσιστων) δεν μπορεί να εντοπιστεί αυτή τη στιγμή ποιο κόμμα θα ψηφίσει ή σε ποιο κόμμα είναι πιο κοντά. Οι αναποφάσιστοι των αναποφάσιστων μπορούν να φέρουν ανατροπές
Κατανέμοντας τους αναποφάσιστους με αυτή την μέθοδο, η οποία είναι σαφώς διαφορετική από μία παλαιότερη της κομματικής προέλευσης – δηλαδή ποιο κόμμα είχαν ψηφίσει στο παρελθόν – η ΝΔ έχει λιγότερα κέρδη και ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερα. Έτσι, η ΝΔ κερδίζει 1,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5%, το ΠΑΣΟΚ 1% , το ΚΚΕ 1%, η Ελληνική Λύση 0,5%, το ΜεΡΑ25% μηδενικά κέρδη και οι Έλληνες σημαντικά κέρδη 1,5%.
Τι δείχνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην πορεία μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου – και μπορούν να συμβούν πολλά- η φωτογραφία της στιγμής δείχνει ότι αν μπουν 6 κόμματα στη Βουλή υπάρχει πιθανότητα για κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, καθώς το 35,5% και το 11% βγάζουν 152 έδρες. Αν μπουν 7 κόμματα δεν υπάρχει πλειοψηφία αφού οι έδρες φθάνουν τις 146. Επίσης, σενάριο για κυβέρνηση ηττημένων ή/και ανοχής δεν υπάρχει αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 συγκεντρώνουν 140 έδρες.
Με το σενάριο της προτίμησης των αναποφάσιστων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να πλησιάσουν την πλειοψηφία των 150 εδρών θα πρέπει τα κόμματα εκτός Βουλής να φθάσουν ποσοστό άνω του 11,5%- θεωρητικά πολύ δύσκολο- , ενώ στο προηγούμενο το ποσοστό εκτός Βουλής έχει υπολογιστεί στο 8%.
Δεδομένης της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, της μεγάλης διαφοράς στην παράσταση νίκης, του επιθυμητού πρωθυπουργού και άλλων ποιοτικών στοιχείων πολύ δύσκολα μπορεί να μην είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα. Όμως, οι 25 μέρες στην πολιτική είναι πάντα πολλές και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Και οι δημοσκοπήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι φωτογραφία μίας συγκεκριμένης στιγμής και δεν αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Βασίζονται σε στατιστικά μοντέλα και έχουν περιθώριο σφάλματος.
Αν παραμείνουν τα ποσοστά για τη ΝΔ μεταξύ 33,5% και 35,5% είναι πιθανή στον δεύτερο γύρο η αυτοδυναμία. Όσο πιο πάνω από το 33% λάβει η ΝΔ τόσο πιο άνετα μπορεί να προσεγγίσει το 38% που απαιτείται με την ενισχυμένη αναλογική για τις 151 έδρες και υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής φθάνει το 8%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις