«Πρέπει να συμμαζέψουμε τη συζήτηση» ήταν το αυστηρό σχόλιο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με τα σενάρια περί εναλλακτικών σχεδίων και εξόδου από το ευρώ, που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από τοποθετήσεις στελεχών και του γραμματέα του ΜέΡΑ 25, με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνουν ψηλά το θέμα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο 2015 και να αποτελέσει ξανά το απολωλός πρόβατο, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για αίσθηση κανονικότητα στην οικονομία και διαψεύδοντας ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Ειδικότερα, ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η αίσθηση μιας κανονικότητας η οποία είναι αδιατάρακτη. Όταν λες ότι μπορεί να έχουμε επανάληψη του 2015, επανάληψη των μνημονίων, ότι μπορεί να ξανακλείσουν οι τράπεζες, ότι μπορεί να έχουμε επιστροφή στη δραχμή και εγκατάλειψη του ευρώ, άρα ότι η Ελλάδα μπορεί -με τόσο μεγάλη ευκολία επειδή το λένε κάποια κόμματα μικρά ή κάποιοι άνθρωποι ανεύθυνοι και ανιστόρητοι- να ξαναγίνει το απολωλός πρόβατο, να ξαναγίνει ο δακτυλοδεικτούμενος ταραξίας της ευρωζώνης… νομίζω ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά».

Να κηρυχθεί η λήξη της περιόδου της τοξικότητας

«Έχουμε κάνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω στον πολιτικό πολιτισμό. Διατηρείται ακόμα η οξύτητα από τα χρόνια των μνημονίων και πρέπει να κηρυχθεί η λήξη της περιόδου τοξικότητας στον δημόσιο λόγο» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Να ανασκάψουμε το Σύνταγμα πριν το αλλάξουμε

Θέμα το οποίο ανέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν και αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε ανασκαφή του Συντάγματος πριν το αναθεωρήσουμε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σήμερα σοβαρά θέματα για τα οποία ο νομοθέτης χρειάζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Συνδέοντας την ενδεχόμενη αναθεώρηση με το πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη της συναίνεσης που απαιτείται για να βρεθούν οι συγκλίσεις, ώστε να υπάρξει πραγματική αναθεώρηση σε όποιες διατάξεις απαιτούνται.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε μεταπλειοψηφικές συναινέσεις που θα επιτρέψουν στην πραγματικά αναθεωρητική Βουλή να διαμορφώνει ουσιαστικές πλειοψηφίες, στις οποίες θα στηρίζονται οι όποιες αναθεωρητέες διατάξεις.

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να είναι πραγματικά φιλελεύθερη και μεταπλειοψηφική, όχι φοβική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συναινέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.