Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν για κατάσχεση θυγατρικών των Uniper και Fortum Oyj
Υπό προσωρινή κρατική διοίκηση έθεσαν οι αρχές της Ρωσίας δύο εταιρείες που ανήκουν στη φινλανδική Fortum Oyj και τη γερμανική Uniper
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Υπό προσωρινή κρατική διοίκηση έθεσαν οι αρχές της Ρωσίας δύο εταιρείες που ανήκουν στη Fortum Oyj, τη φινλανδική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κοινής ωφέλειας, καθώς και τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper. Η κίνηση αυτή του Κρεμλίνου ήρθε ως απάντηση στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Το σχετικό διάταγμα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισάγει προσωρινό κρατικό έλεγχο σε ακίνητα ή τίτλους που ανήκουν σε εταιρείες ή άτομα από τα λεγόμενα «μη φιλικά» κράτη, υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα προσωρινώς κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, που αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Τι αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν
Τα μόνα δύο περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται μέχρι στιγμής στο διάταγμα του Πούτιν είναι το 83,7% της Uniper στη ρωσική Unipro PJSC και το 98,2% της Fortum στην τοπική Fortum PJSC.
Το διάταγμα εισάγει κατά περίπτωση την εξωτερική διαχείριση, ενώ μέχρι στιγμής αφορά περιουσιακά στοιχεία υψίστης σημασίας για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπως αναφέρει η Kommersant που επικαλείται την Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας. Ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να διευρυνθεί εάν χρειαστεί, ανέφερε.
Προς 11ο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ;
Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, μία ακόμη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Το πακέτο αυτό, το ενδέκατο κατά σειρά, το οποίο η Βαρσοβία πιέζει να περιλαμβάνει το ρωσικό αργό που μεταφέρεται μέσω αγωγών καθώς και τις εισαγωγές διαμαντιών, θεωρείται απίθανο να υιοθετηθεί πριν από τα τέλη Μαΐου.
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει υιοθετήσει συνολικά δέκα δέσμες κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων –δημόσιων θεσμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων– της Ρωσίας, με σκοπό να πλήξει τη ρωσική οικονομία και να καταστήσει πιο δύσκολη τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις