Βόρεια Θάλασσα: To μεγαλύτερο ηλεκτρικό καλώδιο του κόσμου θα φέρνει ενέργεια στην Ευρώπη
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα παίζουν κρίσιμο ρόλο για την κλιματική μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα.
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Βρετανία και Ολλανδία υπέγραψαν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με τα αχανή υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας, ένα γιγάντιο καλώδιο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα.
Το καλώδιο LionLink, το οποίο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, θα μεταφέρει ισχύ 1,8 gigawatt και θα προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα από οποιαδήποτε άλλη διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση, αναφέρει το BBC.
Συγκριτικά, η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Δανία περιορίζεται στα 0,4 GW.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε σε συνέδριο για την υπεράκτια ηλεκτροπαραγωγή που πραγματοποιήθηκε στην Οστάνδη του Βελγίου με τη συμμετοχή εννέα ευρωπαϊκών χωρών που σχεδιάζουν έργα ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, τον Βόρειο Ατλαντικό, την Θάλασσα της Ιρλανδίας και την Κελτική Θάλασσα.
Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί στο «μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του κόσμου» για να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, γράφουν σε άρθρο τους στο Politico οι ηγέτες της Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
To άρθρο διαβεβαιώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεργάζεται με το NATO για την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων από εχθρικές δυνάμεις, μετά τη μυστηριώδη βομβιστική επίθεση που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν ότι οι μέρες της κυριαρχίας του στις παγκόσμιες αγοράς ενέργειας έχουν περάσει γιατ τα καλά» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Γκραντ Σαπς.
Θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων ψηφίστηκε πέρυσι και στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις