Το ψηφιακό ευρώ έρχεται ακόμη πιο κοντά για τους Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει μέχρι τον Μάιο για τον τελικό σχεδιασμό, με τις αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο.

Πρόκειται για νέα, διαφορετική και με ψηφιακή μορφή νομισματική μονάδα που θα συνυπάρχει μετο φυσικό ευρώ. Θα είναι συμβατό με όλα τα υπάρχοντα ψηφιακά πορτοφόλια και για να το κατέχει κάποιος θα πρέπει να ανοίξει ξεχωριστό λογαριασμό σε εμπορικές τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται. Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία ασφαλείας κρυπτονομισμάτων, χωρίς όμως να είναι κρυπτονόμισμα το ίδιο, με στόχο να αποτελέσει αντίπαλον δέος για τα κρυπτό – και με μορφή που αναφέρεται πως θα είναι πιο φιλική για το περιβάλλον.

Το ψηφιακό ευρώ θα εκδίδεται μόνο από την ΕΚΤ και θα διανέμεται από τις εμπορικές τράπεζες και πιθανότατα να έχει και διαφορετικό επιτόκιο από το φυσικόευρώ, ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας και να μην υπάρξουν ξαφνικές και μεγάλες εκροές. Θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φυσικού ευρώ, δηλαδή θα είναι πληρωτέο επί τη εμφανίσει (π.χ. με την εμφάνιση κωδικού ή ενός QR Code). Επίσης, θα διασφαλίζει την ανωνυμία, όπως τα μετρητά. Η ποσότητα που θα εκδοθεί και τα επιτόκια θα είναι έτσι ώστε να μην ανατραπεί η νομισματική πολιτική, η ισοτιμία με το ευρώ θα είναι 1 προς 1 και θα προορίζεται μόνο για πληρωμές και όχι για επένδυση.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση να εξετάσει σοβαρά την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του ενιαίου νομίσματος στην παγκόσμια οικονομία και να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του ιδιαίτερα απέναντι στο δολάριο και το γουάν. Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έχουν παρουσιάσει σχέδια για το δικό τους ψηφιακό νόμισμα και η ΕΚΤ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει πίσω. Στην Κίνα μάλιστα οι Αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη δοκιμές για την πληρωμή σε ψηφιακό γουάν. Στον δρόμο προς το ψηφιακό νόμισμα έχει προχωρήσει και η Σουηδία.

Επιπλέον το ψηφιακό ευρώ και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών γενικότερα στοχεύουν να αποτελέσουν αντίπαλον δέος και για τα κρυπτονομίσματα τα οποία εκτός από τους μεγαλύτερους κινδύνους, όπως έχει αποδειχθεί, συνεπάγονται και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος λόγω της ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξή τους. Το ψηφιακό ευρώ θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα, η νομισματική κυκλοφορία θα ελέγχεται, θα αποτελεί ενεργητικό της ΕΚΤ.

Εκθεση προόδου

Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών της ΕΚΤ, χθες η κεντρική τράπεζα δημοσιοποίησε την τρίτη κατά σειρά έκθεση προόδου για το ψηφιακό ευρώ καθώς και αποτελέσματα διαβούλευσης που έγιναν με φορείς και άλλους παράγοντες για την υιοθέτηση ενός τέτοιου νομίσματος.

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι προσβάσιμο σε κατοίκους, εμπόρους και κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. Πρόσβαση ενδέχεται να έχουν και πολίτες μη κάτοικοι της ζώνης του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν λογαριασμό σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ (οι λεγόμενοι πάροχοι PSP). Επίσης, θα ισχύουν οι περιορισμοί για το συνάλλαγμα σε μη κατοίκους. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να κάνει συναλλαγές (π.χ. αγορές) σε ξένο νόμισμα (π.χ. δολάριο στις ΗΠΑ) ή ένας Αμερικανός θα μπορεί να αγοράζει ψηφιακό ευρώ με δολάρια.

Οι εποπτευόμενες τράπεζες που διανέμουν ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να παρέχουν σύνολο υποχρεωτικών βασικών υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως κάνουν και με το φυσικό ευρώ (συστήματα πληρωμών, εφαρμογές, δάνεια κ.λπ.).Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι νομοθέτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»