Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς δρούσε η συμμορία των Κολομβιανών που άδειασε τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη

Πώς δρούσε η συμμορία των Κολομβιανών που άδειασε τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη

Οι τρεις δράστες είχαν καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας να παρακολουθούν το υποκατάστημα τράπεζας πριν την μεγάλη κλοπή.

Σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στη Σουηδία  εντοπίστηκε και συνελήφθη ο  ένας από τους τρεις δράστες που είχαν ταυτοποιηθεί για την διάρρηξη των 5  θυρίδων σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλιο του 2022.

Πρόκειται για τον 46χρονο Κολομβιάνο, «υπαρχηγό» της τριάδας των δραστών της κινηματογραφικής διάρρηξης. Οι Σουηδοί αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τον συνέλαβαν.

Τα ευρωπαϊκά εντάλματα αναζητήσεων και συλλήψεων αφορούν επίσης τον 46χρονο φερόμενο «αρχηγό» και τον 42χρονο αδερφό του, οι οποίοι αναζητούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως σε Σουηδία και Φιλανδία όπου έχουν δράσει με παρόμοιο τρόπο.

Συστηματική παρακολούθηση του στόχου

Σε βάρος των τριών σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Στη συνέχεια πραγματοποιηθήκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης για τα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Τα  στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας μετά από πολύμηνες έρευνες τον περασμένο Μάρτιο είχαν εξιχνιάσει την διάρρηξη που είχε συμβεί στις 8 Ιουλίου 2022 σε τραπεζικό κατάστημα της Νέας Σμύρνης. Οι δράστες είχαν ανοίξει 5 θυρίδες και είχαν αποσπάσει λεία που άγγιζε τις 50.000 ευρώ.

Πριν το «χτύπημα», είχαν επισκεφθεί  τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, σε Μαρούσι, Κηφισιά, Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη, προκειμένου να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας, για να επιλέξουν τον ευκολότερο στόχο. Αφού κατέληξαν στο υποκατάστημα της Νέας Σμύρνης, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευσή του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας. Για να μην αφήνουν ίχνη, προχώρησαν στην ενοικίαση αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα προμηθεύτηκαν νέες, «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις.

Είχαν καταγραφεί οι κινήσεις τους

Οι τρεις δράστες είχαν καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας να παρακολουθούν το υποκατάστημα τράπεζας πριν την μεγάλη κλοπή.

Σε ένα από τα βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος, φαίνονται να κάθονται σε τραπέζι καφετέριας και να παρακολουθούν το υποκατάστημα της τράπεζας. Όπως φαίνεται φεύγει πρώτα ο ένας και κατευθύνεται προς την τράπεζα.

Σε δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο, προερχόμενο από άλλη κάμερα και διαφορετική ημέρα, φαίνονται να περνάνε και οι δύο μαζί, ενώ μετά από μισό λεπτό περνάει σε τρίτο βίντεο φαίνεται να περνάει και ο τρίτος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι Κολομβιανοί διαρρήκτες είχαν βρεθεί στο σημείο αρκετές φορές για να χαρτογραφήσουν το χώρο.

Το σχέδιο διαφυγής

Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα, προσποιούμενοι τους πελάτες. Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν πέντε θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.

Εξήλθαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα. Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Ισπανία.

Από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ στη Νέα Σμύρνη

Όπως αποδείχθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας οι τρεις δράστες   ανήκουν σε διεθνές κύκλωμα που χτυπά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τραπεζικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο στοχεύοντας στα θησαυροφυλάκια και τις θυρίδες τους.

Η δράση τους έφτασε και στην Ελλάδα αφού πρώτα είχαν διαπράξει αντίστοιχες διαρρήξεις  τουλάχιστον σε Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία αλλά και στην βόρεια Αμερική σε ΗΠΑ και Καναδά.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024