Δημοσκόπηση: Παραμένει βασικό πρόβλημα η ακρίβεια – Με τον Τσίπρα στα κοινωνικά, με τον Μητσοτάκη στα οικονομικά
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας δημοσκόπησης της MRB αναδεικνύουν τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών, καθώς και ποιος από τους δύο «μονομάχους» των εκλογών μπορεί να τα λύσει.
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το πρωταρχικό πρόβλημα των Ελλήνων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, κάτι που αναδεικνύεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Εξάλλου, η τραγωδία των Τεμπών, που επηρέασε τις μετρήσεις το προηγούμενο διάστημα και οδήγησε σε εντυπωσιακό κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπεράστηκε – όπως συμβαίνει με όλα όσα μας απασχολούν, με αφορμή κάτι τόσο σοβαρό – από την «επιστροφή» στην καθημερινότητα.
Ακρίβεια και ΕΣΥ
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της MRB, λοιπόν, δήλωσαν πως τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ακρίβεια (36,7%), η δημόσια υγεία (21,6%) – ένας πολύ κρίσιμος τομέας, που δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις – η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (19,5%), η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά (19,2%), η ανεργία (15,2%), η αύξηση εισοδήματος των εργαζομένων (11,9%) και η ορθή λειτουργία του κράτους σε θέματα αποφυγής δυστυχημάτων, όπως τα Τέμπη (11,4%).
Δάνεια, παιδεία και προστασία πρώτης κατοικίας
Στη «δεύτερη» ομάδα των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ανέδειξαν πρώτη (10,3%) τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους – δηλαδή τα δάνεια – τη δημόσια παιδεία με το ίδιο ποσοστό (10,3%), αμέσως μετά (10,2%) την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς, την εγκληματικότητα (9,9%), τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (7,8%), το μεταναστευτικό (6,5%) και τελευταία την ποιότητα του πολιτεύματος, με αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών (4,2%).
Μια υπόθεση (υποκλοπές) που, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, δεν «άγγιξε» ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, μάλιστα, εξαρχής.
Το ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση είναι πως η πλειοψηφία (30,25%) των πολιτών πιστεύει ότι, κατά μέσο όρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα όλα αυτά τα προβλήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην απέχει πολύ σε ποσοστό (25,75%).
Και ο λόγος για τον οποίο έχει ενδιαφέρον η παραπάνω απάντηση, είναι επειδή ρωτώντας τους πολίτες για τα προβλήματα ένα-ένα, οι περισσότεροι – έστω και με μικρές διαφορές στα ποσοστά – κρίνουν ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα…
Με τον Μητσοτάκη σε οικονομία και εξωτερική πολιτική
Όπως συμβαίνει συνήθως σε όλες τις μετρήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερτερεί στα θέματα που συγκινούν ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά (42,5%), το μεταναστευτικό (38,7%) – εξ ου και ο φράχτης στον Έβρο δεν λείπει σχεδόν από καμία προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη – και η εγκληματικότητα (33,5%), αλλά και τα μακροοικονομικά ζητήματα, αυτά δηλαδή που δεν αφορούν άμεσα στην τσέπη μας, αλλά γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας (38,4%), την αύξηση του εισοδήματος (31,8%), καθώς και την ανεργία (32,2%).
Με τον Τσίπρα στα κοινωνικά
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια (28,3%), τη δημόσια υγεία (27,4%), την έλλειψη διαφάνειας και τη διαφθορά (26,1%), την ορθή λειτουργία του κράτους σε θέματα αποφυγής δυστυχημάτων, όπως τα Τέμπη (25,6%), τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, δηλαδή τα δάνεια (29,3%), τη δημόσια παιδεία (27,1%), την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς (29,4%), καθώς και την ποιότητα του πολιτεύματος, με αναφορά στις υποκλοπές (27,7%).
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι διαφορές στα ποσοστά με αυτά που συγκεντρώνει η ΝΔ είναι πολύ μικρές, με εξαίρεση την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που αποτελεί βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ποιότητα του πολιτεύματος / υποκλοπές, που έπληξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν συζητούνται οι θέσεις των κομμάτων
Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (71%) τονίζει ότι οι θέσεις των κομμάτων για τα προβλήματά τους δεν συζητούνται επαρκώς, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, και μόνο το 21,4% θεωρεί ότι συζητούνται επαρκώς.
Διόλου παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως συνήθως τα κόμματα εξουσίας εξαντλούνται σε «καυγάδες» και διαγκωνισμούς του τύπου… «ποιος τα έκανε χειρότερα», ακόμη και στα πιο σοβαρά θέματα.
Απογοήτευση και οργή
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, πως οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι αρνητικές, όπως παραίτηση και απογοήτευση (42,7%) και η οργή (40,7).
Και ακολουθούν η ελπίδα (32,7%), ο φόβος (27,2%), η περηφάνεια (13,6%) και η σιγουριά (13,1%).
Να σημειώσουμε, τέλος, πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα επηρεαστεί λίγο έως και καθόλου (62,1%) από την υπόθεση Γεωργούλη ως προς το κόμμα που θα επιλέξει να ψηφίσει στις εκλογές, και μόνο το 13,9% απάντησε ότι θα επηρεάσει την ψήφο του, ενώ το 24,1% δήλωσε άγνοια ή απλά ότι δεν τους αφορά.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση της MRB δίνει προβάδισμα 4,8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία (29,7%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,9%), ενώ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη (8,3%) δεν φαίνεται, ούτε σε αυτή τη δημοσκόπηση, να συγκεντρώνει το «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό που επιδιώκει προκειμένου να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις