Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ελλάδα κάνει προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα Δημοκρατία, Διάλογος, Διπλωματία
Για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ως το «θεματοφύλακα» των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου συνηθίζει να περιγράφει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Και έχει θέσει ήδη από το 2021 πολύ ψηλά το στόχο εκλογής της Αθήνας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.
Το ΥΠΕΞ έχει ήδη μαζέψει περισσότερες από 114 γραπτές δεσμεύσεις στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας, με την Τουρκία να έχει δηλώσει ότι θα είναι μία από τις χώρες που θα στηρίξει την Αθήνα στο στόχο της εκλογής της.
Διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία
Σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» και προτεραιότητες της η ειρηνική επίλυση διαφορών, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια, Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια, Ναυτική Ασφάλεια και Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.
Την επίσημη εκστρατεία της Αθήνας εγκαινίασε ο Δένδιας στη Νέα Υόρκη, στα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ενώ σήμερα η υποψηφιότητα παρουσιάστηκε και στην Αθήνα σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρών στην εκδήλωση και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας, Ίαν Μποργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, με τη Μάλτα να είναι επίσης μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2023-24.
Η 🇬🇷πρεσβεύοντας τον διάλογο, τη διπλωματία, τη δημοκρατία, θα επικεντρωθεί σε 6 άξονες προτεραιοτήτων, εφόσον εκλεγεί: ειρηνική επίλυση διαφορών, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια» κλιματική αλλαγή, θαλάσσια ασφάλεια, παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. pic.twitter.com/PaPlnsqyWv
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 26, 2023
Η σημασία του Συμβουλίου Ασφαλείας
Για την ελληνική διπλωματία η επιτυχία της εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-30) και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το 2035, πέρα από την αξία τους σε συμβολικό επίπεδο, έχουν στόχο να αναδείξουν, την εξωτερική πολιτική της χώρας μέσα και από έναν κύκλο στέρεων κατανοήσεων και συνεργασιών που η Αθήνα προσπάθησε να ενισχύσει τα τελευταία χρόνια.
Με το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι το όργανο που για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία και λόγω του Κυπριακού θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνσης των οριζόντων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ο Δένδιας έχει αναλάβει προσωπικά την εκστρατεία, με σειρά επισκέψεων, αναφερόμενος πολλές φορές σε μία πολιτική «ανοικτών οριζόντων». Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αποφασίστηκε εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο επί του πεδίου όσο και σε επίπεδο ρητορικής είχε σαν επιδίωξη να δώσει τη δυνατότητα για επαφές και εκτός των παραδοσιακών συμμάχων της Αθήνας, προκειμένου έστω και έμμεσα να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί των θέσεων της περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την ίδια στιγμή να δώσει την αφορμή να κατανοήσουν τους κινδύνους που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα.
Στη σκιά του Σουδάν
Στην ομιλία του ο Δένδιας ξεκίνησε από τον εμφύλιο στο Σουδάν και τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, και υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
»Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα, την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας». Με τις προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση όλων όσοι το επιθυμούν να συνεχίζονται.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στους συμβολισμούς της εκδήλωσης λέγοντας ότι η Ελλάδα εφόσον εκλεγεί θα κληθεί να υπηρετήσει για τρίτη φορά, στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ, μετά τις περιόδους 1952-1953 και 2005-2006.
Έμβλημα η ελιά
Ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι σαφώς προσανατολισμένη στην προώθηση της Πολυμέρειας. Μιας πολυμέρειας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές που αποτυπώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Σημείωσε δε ότι η Αθήνα ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεργαστεί με όλα τα Κράτη – Μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Έδωσε έμφαση στην προάσπιση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που καθιέρωσε ο Χάρτης του ΟΗΕ, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Τέλος ο Δένδιας έδωσε έμφαση στην απαγόρευση χρήσης ή στην απειλή χρήσης βίας και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα επιδιώξει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διεθνούς συστήματος διαχείρισης κρίσεων και συγκρούσεων».
Έμβλημα της ελληνικής υποψηφιότητας η ελιά, σύμβολο ειρήνης και σοφίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις