Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
O Γιάννης, ο Τζόρνταν και η ατυχής σύγκριση που τον αδικεί

O Γιάννης, ο Τζόρνταν και η ατυχής σύγκριση που τον αδικεί

Ο πρόωρος αποκλεισμός απογοήτευσε τον Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του

Νωρίς τελειώνει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ για τους Μιλγουόκι Μπακς. Η ομάδα του Γιάννη γνώρισε μία ακόμη ήττα από τους Μαϊάμι Χιτ και με σκορ 4-1 αποκλείστηκε πρόωρα από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Μία χρονιά που ως εδώ φαινόταν ως εδώ ιδανική για το Μιλγουόκι έχοντας ολοκληρώσει με το καλύτερο ρεκόρ την κανονική περίοδο και κατέχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Το μέγεθος της αποτυχίας φαίνεται και από το γεγονός ότι ποτέ ξανά στην ιστορία του ΝΒΑ, ο πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου δεν αποκλείστηκε με 4-1 στον πρώτο γύρο από την όγδοη ομάδα της περιφέρειας!

Ο πρόωρος αποκλεισμός απογοήτευσε τον Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του, με τον Γιάννη να γίνεται αποδέκτης δεκάδων ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, κάποιες μάλιστα εξ αυτών να είναι αρκετά προβοκατόρικες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν η φετινή χρονιά είναι αποτυχημένη, δεν άντεξε και ξέσπασε: «Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε 15 χρόνια και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Τα άλλα 9 χρόνια απέτυχε; Αυτό μου λες; Σε ρωτάω. Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο; Ειναι λάθος ερώτηση.»

Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη απάντηση του Αντετοκούνμπο προκάλεσε πολλά σχόλια και αρνητική κριτική προς το πρόσωπο του. Η εξομοίωση με τον κορυφαίο παίκτη μπάσκετ όλων των εποχών, δεν άρεσε στους περισσότερους, ενώ κάποιοι μίλησαν για αυθάδεια και ασέβεια.

Η παρερμηνεία των δηλώσεων του Γιάννη

Το λάθος στην προκειμένη περίπτωση είναι η απομόνωση της συγκεκριμένης ατάκας και η αυτοτελής χρήση της. Αν κάποιος διαβάσει τα όσα είπε νωρίτερα ο Γιάννης, θα αντιληφθεί τι ακριβώς εννοούσε: «Ω Θεέ μου. Με ρώτησες το ίδιο και πέρυσι», είπε στον δημοσιογράφο και συνέχισε: «Παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στην δουλειά σου; Οπότε, κάθε χρονιά σου είναι αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο: Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένα βήμα προς την επιτυχία. »

Και μετά τόνισε: «Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δεν νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος άλλος.»

Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ ήθελε να τονίσει ότι δεν αποτελεί αποτυχία η μη κατάκτηση ενός τίτλου. Και για να γίνει πιο παραστατικός, επιστράτευσε το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν, δημιουργώντας τις λανθασμένες εντυπώσεις και την κριτική. Το κακό με όσους τον «σταύρωσαν» είναι ότι δεν του αναγνώρισαν ούτε την απογοήτευση για τον αποκλεισμό, ούτε καν την μεγάλη πίεση που θα του ασκείται ως ο απόλυτος ηγέτης των Μπακς.

Στον αθλητισμό κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τις νίκες

Ωστόσο εάν διαβάσουμε το σύνολο των δηλώσεων του Γιάννη, θα δούμε ότι έχει δίκιο! Στον αθλητισμό κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τις νίκες και τους τίτλους, ούτε ακόμα και οι κορυφαίοι παίκτες.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών, οι αποτυχίες είναι περισσότερες από τις επιτυχίες και οι πίκρες πιο έντονες από τις χαρές. Οποιος έχει ασχοληθεί, έστω και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό το γνωρίζει. Αλλωστε είναι περισσότεροι οι αθλητές που δεν έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο στη διάρκεια της καριέρας τους, απ’ όσους τελικά το καταφέρνουν.

Ακόμα και ο Τζόρνταν για τον οποίο έγινε ο λόγος, είχε αποτυχίες και δύσκολες στιγμές, όπως για παράδειγμα στη σεζόν 1994-95, μετά την επιστροφή του και τους τρεις σερί τίτλους, αποκλείστηκε στα play off του ΝΒΑ από το Ορλάντο του Σακίλ Ο Νιλ.

Είναι λοιπόν υπερβολικό να «κρεμάσουμε» τον Γιάννη για τη σύγκριση με τον Μάικλ Τζόρνταν! Ισως και για τον ίδιο να αποτελεί ένα καλό μάθημα, να αποφεύγεις τις δηλώσεις ή τα πολλά λόγια όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένος και το αίμα του βράζει. Και ο αποκλεισμός, όσο οδυνηρός κι αν είναι, του δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσει όλους τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούν φέτος, να γεμίσει μπαταρίες και να επιστρέψει στη νέα σεζόν ακόμα πιο δυνατός!

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024