Οι αντιφρονούντες στη Ρωσία υπό άγρια καταστολή
Στη Ρωσία οι επικριτές του Κρεμλίνου, και δη του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκονται πλέον στο έλεος των δικαστικών λειτουργών
Καταδικασθείς ήδη σε 11,5 χρόνια φυλάκιση για απάτη και καταφρόνηση δικαστικής αρχής, έχοντας πια περάσει δύο και πλέον χρόνια στις διαφόβητες «σωφρονιστικές αποικίες» της Ρωσίας, ο 46χρονος Αλεξέι Ναβάλνι εκφράζει τώρα φόβους ότι θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με 30 χρόνια φυλάκισης.
Οι αρχές -όπως κοινοποίησε ο ίδιος την Τετάρτη- έχουν ανοίξει μια «παράλογη» νέα έρευνα σε βάρος του με την κατηγορία ότι «ενώ ήμουν στη φυλακή, διαπράττω τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα δικαστώ ξεχωριστά από στρατοδικείο»…
Αν και δεν διευκρίνισε τον λόγο, εκτιμάται ότι η έρευνα συνδέεται με την πρόσφατη δολοφονία του Βλάντεν Τατάρσκι: δημοφιλούς Ρώσου μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα και υποστηρικτή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας έσπευσε να συνδέσει τη φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη, στις 2 Απριλίου, με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για «στρατολόγηση πρακτόρων μεταξύ ατόμων που συνεργάζονται με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι», το οποίο έχει πια απαγορευτεί.
Πλέον επιφανής επικριτής του Κρεμλίνου, ο Ναβάλνι πάντως καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενες τις σε βάρος του διώξεις.
Στόχος, διακηρύττει, είναι η φίμωσή του.
Φαινόμενο που έχει πια λάβει διαστάσεις «επιδημίας» στη Ρωσία.
Πρώην δήμαρχος της Αικατερινούπολης -τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας- ο 60χρονος αντικαθεστωτικός Γιεβγκένι Ρόιζμαν δήλωσε αθώος κατά την έναρξη δίκης του στα Ουράλια, την Τετάρτη, με την κατηγορία της «δυσφήμησης» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών, επειδή τον Ιούλιο 2022 επέκρινε σε βίντεο στο YouTube τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Νοέμβριο το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον κατέταξε στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».
Στα μέσα Μαρτίου ο Ρόιζμαν καταδικάστηκε σε 14 ημέρες κράτηση για διάδοση εξτρεμιστικών συμβόλων.
Πρακτικά μπαίνει στο «στόχαστρο» επειδή αποτελεί μια από τις τελευταίες σημαντικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης που έχουν παραμείνει στη Ρωσία και, μέχρι τώρα, έχουν αποφύγει κάποια βαριά ποινή φυλάκισης.
Μακρά λίστα διώξεων
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη μακράν ποινή σε βάρος Ρώσου αντιφρονούντα είναι αυτή που επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά.
Πάλαι ποτέ σύμβουλος του δολοφονοθέντος Μπόρις Νεμτσόφ, νυν αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Open Russia του αυτοεξόριστου Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο 41χρονος πολιτικός ακτιβιστής και πρώην δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.
Είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2022, λίγες ώρες αφότου είχε δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων τη ρωσική ηγεσία «καθεστώς δολοφόνων».
Η κράτησή του παρατάθηκε με την προσθήκη νέων κατηγοριών.
Τελικά καταδικάστηκε για δημόσια καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και προδοσία.
Ο εισαγγελέας ζήτησε η έκτιση της βαριάς ποινής να γίνει σε «αυστηρού καθεστώτος» φυλακές.
Η υπεράσπιση παραλλήλισε το αίτημα με θανατική καταδίκη, δεδομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Καρά Μουρζά.
Έχει διαγνωστεί με πολυνευροπάθεια, έπειτα από δύο δολοφονικές απόπειρες δηλητηρίασης σε βάρος του, το 2015 και το 2017. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη.
Μετά τη βαρικά καταδίκη του, ο δικηγόρος του, Βαντίμ Προκόροφ, δήλωσε στους Moscow Times ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία, επικαλούμενος προειδοποιήσεις ότι ενδεχομένως θα συλληφθεί.
Ο Καρά Μουρζά δεν ήταν άλλωστε παρά ένας από τους εξέχοντες επικριτές του Κρεμλίνου, την υπεράσπιση του οποίου είχε αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο 39χρονος Ίλια Γιασίν, που επίσης την περασμένη εβδομάδα έχασε την έφεσή του κατά της πρωτόδικης καταδίκης του σε ποινής φυλάκισης 8,5 ετών.
Πρώην συνεργάτης του Νεμτσόφ και έμπιστος του Ναβάλνι, ο Γιασίν καταδικάστηκε για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού και διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Προ της καταδίκης του, είχε καλέσει μέσα από το δικαστήριο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα».
«Να θυμάστε ότι κάθε νέα μέρα στον πόλεμο σημαίνει νέα θύματα», είχε τονίσει. «Αρκετά!».
Μαζική φίμωση
Η λίστα των διώξεων είναι μακρά. Δεν αφορά μόνο πολιτικούς ακτιβιστές. Περιλαμβάνει καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πάσης φύσεως διαμαρτυρόμενους πολίτες.
Σύμφωνα με τον οργάνωση OVD-Info, τουλάχιστον 19.586 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Υπολογίζει σε 527 όσους έχουν θεωρηθεί ύποπτοι ή έχουν καταδικαστεί σε υποθέσεις εναντίωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία από την έναρξή του, τον Φεβρουάριο του 2022.
Όσο αυτός παρατείνεται εν τω μεταξύ, τόσο πιο άγρια δείχνει να γίνεται η καταστολή στα ρωσικά εδάφη όσων επικρίνουν ανοιχτά τις επιλογές του Κρεμλίνου.
Το δρόμο είχε στρώσει λίγο μετά την ρωσική εισβολή η Δούμα, ποινικοποιώντας τη «δυσφήμιση των Ενόπλων Δυνάμεων», με προβλεπόμενη ποινή τουλάχιστον τρία χρόνια φυλάκιση.
Τώρα, με τις «ευλογίες» των Ρώσων νομοθετών, διευρύνεται επικίνδυνα το μέτωπο της καταστολής.
Την περασμένη εβδομάδα, η Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή ισοβίων για όσους κριθούν ένοχοι για «προδοσία».
Την Τετάρτη, η Άνω Βουλή της Ρωσίας έδωσε τη δική της τελική έγκριση στις σχετικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.
Εκτός από τα ισόβια, περιλαμβάνουν ακόμη και αφαίρεση της υπηκοότητας για αντιπολεμική ομιλία.
Η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι νόμοι σαν και αυτούς είναι απαραίτητοι για την προστασία της από τη διείσδυση των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν συντονισμένη εκστρατεία φίμωσης και της τελευταίας αντιπολιτευόμενης φωνής στη Ρωσία, στο φόντο του παρατεινόμενου πολέμου, αλλά και ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί το 2024.
Ορισμένοι προειδοποιούν ακόμη και για το φάσμα ενός εμφυλίου.
Ένας από αυτούς είναι και ο πολιτικός επιστήμονας Βλαντίμιρ Παστούχοφ.
«Ο τερματισμός του πολέμου», τόνισε στη Novaya Gazeta Europe, «θα είναι ακόμη πιο τρομακτικός από την έναρξη του»…
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- Euroleague: Οι διαιτητές του Αρμάνι – Ολυμπιακός
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Από το πρώτο γραπτό «Merry Christmas» του 1992 στα 20 δισ. SMS ημερησίως
- Σακελλαροπούλου: Πρόσφερε γεύμα Χριστουγέννων σε ηλικιωμένους σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Δήλεσι
- Νέα δημοσιεύματα για Παναθηναϊκό και Σφιντέρσκι