Ουκρανία, το μεγαλύτερο ναρκοπέδιο του κόσμου
Έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα πρέπει να ερευνηθεί και να καθαριστεί, ένα δύσκολο έργο που μπορεί να απαιτήσει δεκαετίες.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Συνελήφθη ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας με την υποψία βιασμού - Το περιστατικό
- Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Ξεπερνώντας χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Συρία, η Ουκρανία είναι πλέον «η μεγαλύτερη ναρκοθετημένη περιοχή του κόσμου», εκτιμά νέα έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι η μελλοντική αποναρκοθέτηση θα είναι ένα «σύνθετο, ακριβό και σχεδόν μη υλοποιήσιμο» έργο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ερευνητικού κέντρου Globsec, σχεδόν το 30% του εδάφους της Ουκρανίας -174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα- πρέπει να ερευνηθεί και να εκκαθαρισθεί από τις τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών και πυρομαχικών που άφησε ο ρωσικός στρατός.
Οι περιοχές που πρέπει να ερευνηθούν και να καθαριστούν από τις νάρκες παραμένουν αυτή στιγμή απροσπέλαστες, καθώς οι μάχες συνεχίζονται και περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας παραμένει υπό κατοχή.
Όλα δείχνουν ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να απομακρυνθεί και η τελευταία νάρκη.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ρώσοι στρατιώτες, «θλιβερά γνωστοί για την εφευρετικότητα τους στην τοποθέτηση ναρκών» κρύβουν τα εκρηκτικά στις άκρες δρόμων, σε ζώα, ακόμη και σε πτώματα στρατιωτών.
Περισσότερο επιβαρυμένες εκτιμάται ότι είναι οι περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, οπου οι ρωσικές δυνάμεις ήταν παρούσες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο ρυθμός των εργασιών αποναρκοθέτησης είναι πολύ αργός. Από τον Φεβρουάριο του 2015 έγινε εκκαθάριση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, εκ των οποίων 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.
Η πραγματική έκταση των περιοχών που εκκαθαρίστηκαν την περίοδο 2015-2021 ήταν 414,56 τετραγωνικά χιλιόμετρα, νούμερο που αντιστοιχεί μόνο στο 2,5% των δυνητικά ναρκοθετημένων περιοχών,.
Στην προσπάθεια συμμετείχαν ειδικές υπηρεσίες των ουκρανικών υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών καθώς και οι μη κυβερνητικοί φορείς HALO Trust, DDG και FSD.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC / Globesec.org
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις