Τουρκία: Ακόμα και η παλίρροια μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη
Οι διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας φαίνεται πως είναι αρκετές για να ενεργοποιήσουν ρήγματα που έχουν ήδη συσσωρεύσει τάσεις.
Ρήγμα που βρίσκεται στη νότια ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία έχει συσσωρεύσει τόση τάση ώστε ακόμα και μικρές διακυμάνσεις στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να προκαλέσουν σεισμούς, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ευαίσθητους σεισμογράψους για να παρακολουθήσουν επί έξι μήνες το ρήγμα της χερσονήσσου Αρμουτλού, σχετικά κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η πιθανότητα σεισμών ισχύος έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυξάνεται σημαντικά όταν η στάθμη της θάλασσας παροδικά ανεβαίνει, αναφέρει η ομάδα στο Geophysical Research Letters.
O κίνδυνος μεγιστοποιείται τον χειμώνα, όταν οι καταιγίδες μεγαλώνουν τις διακυμάνσεις της στάθμης, εκτιμά η μελέτη.
«Οι μεταβολές της στάθμης της θάλασσας στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι μικρές, μέχρι 0,8 μέτρα. Το γεγονός ότι αυτές οι μικρές διακυμάνσεις οδηγούν σε σεισμούς υποδεικνύει ότι τα ρήγματα αυτά χρειάζονται ελάχιστη ώθηση για να διαρραγούν» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian η Πατρίσια Μαρτίνεζ-Γκαρσόν του Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών «Χέλμχολτζ» στη Γερμανία, επικεφαλής της μελέτης.
Το ρήγμα του Αρμοτλού, το οποίο βρίσκεται στην ξηρά, είναι ένα μικρό παρακλάδι του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που περνά από τη Θάλασσα του Μαρμαρά μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.
Παραμένει ασαφές αν οι διακυμάνσεις της στάθμης επηρεάζουν το μεγάλο σεισμικό τόξο, το οποίο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1766 και αναμένεται να προκαλέσει τις επόμενες δεκαετίες σεισμό της τάξης των 7 βαθμών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις