ΔΝΤ: Τι συστήνει στις τράπεζες για τα επιτόκια
Τι προβλέπει το ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά επιτόκια
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές για πιθανούς κινδύνους καθώς συνεχίζουν την πολιτική νομισματικής σύσφιγξης, αναφέρει το ΔΝΤ. Στη έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, που βαραίνουν στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται.
Καλεί μάλιστα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι σε ετοιμότητα και να επιδεικνύουν ευελιξία σε περίπτωση που προκύψουν περισσότερες εντάσεις παρόμοιες με την πρόσφατη αναταραχή που προέρχεται από τις ΗΠΑ και που κατέληξαν στην κατάρρευση της Credit Suisse Group AG.
Τι ανέφερε το ΔΝΤ
«Ενώ τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας μεταξύ των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν ένα μαξιλάρι, τα πρόσφατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα δείχνουν πως οι πιέσεις ρευστότητας και το οικονομικό άγχος μπορούν να εμφανιστούν απότομα», ανέφερε το ΔΝΤ. «Ένα άλλο ακόμα γεγονός θα μπορούσε να διαβρώσει τα αποθέματα ασφαλείας, ειδικά μεταξύ των τραπεζών με πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη, και να σφίξει απότομα τις πιστώσεις και τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».
Η αξιολόγηση του ΔΝΤ απαριθμεί ένα πλήρες φάσμα κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής στο συγκεκριμένο προχωρημένο στάδιο του κύκλου νομισματικής σύσφιξης. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν καταπολεμάτε τον πληθωρισμό είναι να χαλαρώσετε πολύ νωρίς ή να σταματήσετε πολύ νωρίς»
«Ο υψηλός και δυνητικά πιο επίμονος από το αναμενόμενο υποκείμενος πληθωρισμός απαιτεί αυστηρή νομισματική πολιτική», ανέφερε το ταμείο. «Ένας άλλος παράγοντας που υποδεικνύει κινδύνους πληθωρισμού είναι η απόδειξη ότι η οικονομική χαλάρωση σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι εκτιμάται μετά από συνεχείς κρίσεις».
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Άλφρεντ Κάμερ, ο οποίος ηγείται της ευρωπαϊκής μονάδας του ΔΝΤ, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία σύσφιγξης.
«Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν καταπολεμάτε τον πληθωρισμό είναι να χαλαρώσετε πολύ νωρίς ή να σταματήσετε πολύ νωρίς γιατί αυτό θα απαιτήσει μια δεύτερη προσπάθεια σύσφιγξης», είπε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια ύφεση είναι πιθανή και οι κίνδυνοι για τις τιμές καταναλωτή λιγότερο πιεστικοί, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί επίσης να το διατηρήσει, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω σύσφιγξη για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, αν και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πλέον πιο ισορροπημένοι», παρατήρησε.
Η τρέχουσα προοπτική του ΔΝΤ για την ΕΚΤ προβλέπει άλλες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,75%.
«Απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να είναι έτοιμες για περαιτέρω σύσφιγξη όπου τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά, οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές και ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι υψηλός», αναφέρει η έκθεση.
Μολονότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει την ποσοτική σύσφιγξη μέσω μιας εκκαθάρισης του ισολογισμού της, και αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις