Ρωσικός δορυφόρος που βρίσκεται σε μυστική αποστολή φαίνεται πως παίζει το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού με έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο των ΗΠΑ.

Ο ρωσικός δορυφόρος Kosmos-2258, o οποίος εκτοξεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο, περνά συχνά σε μικρή απόσταση από τον αμερικανικό δορυφόρο USA-326, ο οποίος σύμφωνα με το Πεντάγωνο χρησιμοποιείται σε αναγνωριστικές αποστολές.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει, ωστόσο χομπίστες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα σε χαμηλή γήινη τροχιά εικάζουν ότι ο Kosmos-2258 είναι δορυφόρος «επιθεωρητής», σχεδιασμένος να παρακολουθεί εχθρικούς δορυφόρους από μικρή απόσταση.

Ο ρωσικός δορυφόρος κινείται στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με τον USA-326 αλλά με διαφορετική ταχύτητα, κάτι που σημαίνει ότι περιοδικά προσπερνά τον αμερικανικό δορυφόρο, είχε επισημάνει πέρυσι το Space.com.

Ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν ΜακΝτάουελ δήλωσε στο Insider ότι τον περασμένο Μάρτιο ο ρωσικός δορυφόρος προσπέρασε τέσσερις φορές τον USA-326 σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, αρκετά κοντά ώστε να μπορεί δυνητικά να συλλέξει εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

Λίγο πριν από το τελευταίο κοντινό πέρασμα στις 7 Απριλίου, ο αμερικανικός δορυφόρος κινήθηκε σε υψηλότερη τροχιά και απομακρύνθηκε έτσι από τον Kosmos-2258 σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, ανέφερε ο Ανατόλι Ζακ, δημοσιογράφος του RussianSpaceWeb.com.

Ο Kosmos-2258 είναι ο τρίτος ρωσικός δορυφόρος που δείχνει να προσεγγίζει εσκεμμένα αμερικανικούς δορυφόρους, και η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη ενόχλησή της γι΄ αυτή την πρακτική.

«Πρόκειται για πραγματικά ανεύθυνη συμπεριφορά» είχε σχολιάσει στο NBC ο στρατηγός Τζέιμς Ντίκινσον, επικεφαλής της αμερκανικής Διοίκησης Διαστήματος, όταν η Ρωσία εκτόξευσε τον Kosmos-2258.

«Βλέπουμε ότι βρίσκεται σε παρόμοια τροχιά σε έναν δορυφόρο υψηλής αξίας για την αμερικανική κυβέρνηση».

Την αντίδραση των ΗΠΑ είχε προκαλέσει εξάλλου η δοκιμή ρωσικού αντιδορυφορικού πυραύλου που δημιούργησε ένα επικίνδυνο σύννεφο θραυσμάτων σε τροχιά το 2016.