Από το think tank που είχε συστήσει το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας με επιστήμονες που διαπρέπουν σε διάφορους χώρους, προέρχεται και η Αναστασία (Νατάσα) Ρωμανού.

Η Αναστασία (Νατάσσα όπως την ονόμασε μια δασκάλα της στη 1η δημοτικού) Ρωμανού γεννήθηκε στην Αθήνα, στη πλατεία Βικτωρίας το 1966 και μεγάλωσε στο Γαλάτσι. Τελείωσε το δεύτερο λύκειο Γαλατσίου, στη Γκράβα, το 1984 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φυσικής και στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό της Ωκεανογραφίας. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα όπου μελέτησε τη Φυσική των γεωδυναμικών ρευστών και του Ωκεανού. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στο Εργαστήριο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού και στο Ινστιτούτο Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από το 2003 και μετά εργάζεται ως ερευνήτρια της ΝΑΣΑ στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ και ως ομότιμη καθηγήτρια το Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης διατελέσει ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της εστιάζονται στην αλληλεπίδραση ωκεανών, ατμόσφαιρας και κλιματικής αλλαγής.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη του κλίματος και των επιπτώσεών του, και χρησιμοποιεί για αυτοαριθμητικά μοντέλα και μετρήσεις πεδίου και από τηλεσκοπήσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές μελέτες της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα όπως και την Εθνική Έκθεση των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Είναι μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων στην Νέα Υόρκη για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα. Έχει δώσει ομιλίες στο Left Forumτης Νέας Υόρκης και έχει συνεργαστεί με το Rosa Luxemburg Stiftung-NewYork και το EuropeanLeftGUE/NGLστις Βρυξέλλες. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης.

Και στο ευρωψηφοδέλτιο

Ηταν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και τότε, σε ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook τότε είχε αναφέρει τα εξής:

«Με τιμά ιδιαίτερα η υποψηφιότητά μου στο ευρω-ψηφοδέλτιο του Σύριζα. Ιδιαίτερα όμως τιμά τους Έλληνες επιστήμονες, στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό που συνεισφέρουν στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης πάντοτε, ιδαίτερα σε περιόδους αντίξοου κλίματος, αλλού πολιτικού, αλλού οικονομικού. Είναι όμως και τιμή για όλους εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού. Η ομογένεια έχει δώσει, δίνει και θα συνεχίζει να δίνει πολλά στη χώρα μας. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας. Δύναμη σε όλους στον αγώνα για καλύτερη Ευρώπη, την Ευρώπη της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Είναι ένα από τα μέλη της εκπαιδευτικής και επιστημονικής-ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας και της διασποράς, που το υπουργείο Παιδείας είχε επιλέξει πριν χρόνια να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Όταν είχε κληθεί να καταθέσει τις απόψεις της για την Παιδεία η κ. Ρωμανού σε συνέντευξή της είχε πει ότι θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών και διαχειριστικών υπηρεσιών των ελληνικών ΑΕΙ, ενώ πρότεινε να συμμετέχουν χορηγοί, υπό δημόσιο έλεγχο και πλήρη διαφάνεια, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική πρόσβαση και αξιοποίηση της έρευνας. Εισηγήθηκε την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της εμπειρίας των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους, την προσέλκυση καθηγητών και φοιτητών από άλλες χώρες και την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα πολλοί από τους επιστήμονες που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό.

Η κλιματική αλλαγή

Ειδικεύεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος γενικότερα κι έχει συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλές επιτροπές για το θέμα. Στην ανακοίνωση αποδοχής της υποψηφιότητάς της το 2019 είχε αναφέρει:

«Δέχτηκα να κατέβω υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, γιατί μέσα από την έρευνά μου τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και από τη συμμετοχή μου στις επιτροπές μελέτης της κλιματικής αλλαγής, έχω διαπιστώσει την επιρροή που ασκούν εξωθεσμικοί κύκλοι και πολυεθνικά συμφέροντα στη λήψη αποφάσεων. Αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη,  τη ζωή μας, και τώρα και στο μέλλον.

Πέρα από τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων, υπάρχουν και άλλα κέντρα τα οποία εξυπηρετούν συμφέροντα τραπεζών και μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αγροτοδιατροφικών υπερ-επιχειρήσεων, φαρμακευτικών πολυεθνικών, αλλά και κέντρα τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, αλλά και το δικαίωμα των πολτιων στην ενημέρωση.

Είναι αναγκαιο οι ευρωπαίοι πολίτες να κατανοήσουν πόσο ευάλωτοι ειναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις πιέσεις και ότι πρέπει να αφήσουμε την επιστήμη ανεπηρέαστη, να τη θέσουμε στην υπηρεσία της κοινωνίας, της γνώσης για μια καλύτερη ζωή για όλους.