Νέα Δημοκρατία: Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε αυτό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου η Ειρήνη Αγαπηδάκη – Σκυλακάκης και Στυλιανίδης στη δεύτερη και τρίτη θέση
Η πρώτη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στα κεντρικά της ΝΔ, ήταν ότι δεν πρόκειται για λίστα «σελέμπριτις». Τα 15 πρόσωπα που συγκροτούν τη γαλάζια «βιτρίνα» φέρνουν στην πρώτη γραμμή την κοινωνική ατζέντα, την καθημερινότητα και τις γυναίκες. Αυτές υπερέχουν άλλωστε και αριθμητικά, με 8 υποψήφιες έναντι 7 ανδρών.
Κατά τα πρωθυπουργικά λεγόμενα, στόχος είναι η επιβράβευση ανθρώπων που έχουν διακριθεί από το προσωπικό και επαγγελματικό αποτύπωμά τους. «Επέλεξα το είναι από το θεαθήναι» ήταν η αποστροφή του Μητσοτάκη.
Η Αγαπηδάκη
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ένα πρόσωπο που είχε προταθεί στον Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Τότε την πρωτογνώρισε ο Μητσοτάκης, για να την μετακινήσει αργότερα στη γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Τόσο η διαχείριση του Προσφυγικού όσο και τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας είναι ψηλά στη γαλάζια ατζέντα: τόσο σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις που επιθυμεί η ΝΔ με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και στις δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία.
Η ίδια έτρεξε επιπλέον το πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» ενώ σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες η επιλογή της Αγαπηδάκη συμβολίζει (και) την έμφαση που δίνει η ΝΔ στην διεύρυνση. Η ίδια, όπως λένε, ήταν από τις βασικές διοργανώτριες του «Μένουμε Ευρώπη». Ο Μητσοτάκης θέλει να προτάξει τη ΝΔ ως κόμμα «ίσων ευκαιριών». Αντίστοιχα είναι σαφείς οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αντιμετώπισης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη, για την κοινωνική ατζέντα με την οποία θέλει η ΝΔ να βγει μπροστά.
Εξάλλου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν σχετικά με το «μονοπώλιο» της κοινωνικής ευαισθησίας.
Σκυλακάκης και Στυλιανίδης
Στίγμα «μεταρρυθμίσεων» και οικονομίας επιδιώκεται με την επιλογή του Θοδωρή Σκυλακάκη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος μίλησε για «το επίστεγασμα μιας κάθε άλλο περί ευθύγραμμής πολιτικής πορείας» με ειδική μνεία στην προσπάθεια να υπηρετήσει φιλελεύθερες πολιτικές. Ως εκπρόσωπος των αποδήμων βρίσκεται στην τρίτη θέση ο Χρήστος Στυλιανίδης, με τον Μητσοτάκη να ρίχνει ειδικό βάρος στις γέφυρες με την ομογένεια – με δεύτερο υποψήφιο για τους απόδημους τον Νίκο Κορογιαννάκη από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον στόχος του Μητσοτάκη πάντως είναι να ρίξει το βάρος στην ατζέντα της σύγχρονης εποχής: την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Και ειδικά για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής του, επανέλαβε την πρόθεσή του για περαιτέρω αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Στόχος δηλαδή είναι στην επόμενη Βουλή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
«Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;»
Η επιλογή της Ιωάννας Λυτρίβη σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει ο Μητσοτάκης στα ζητήματα της Παιδείας – στην κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση – αλλά και η ένταξη στο ψηφοδέλτιο του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου σηματοδοτεί ουσιαστικά το μότο που κατά καιρούς έχει προτάξει η ΝΔ «με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα».
Οι «υπέροχες» γυναίκες
Η Θεσσαλονικιά, νεαρή μητέρα δύο παιδιών, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου τρέχει το πρότζεκτ «Υπέροχες Γυναίκες» για την ενδυνάμωση της συμμετοχής στα κοινά των γυναικών. Στο ίδιο πλαίσιο – αυτό της ανάδειξης… υπέροχων γυναικών – εντάσσεται η επιλογή της Μαρίας Πολύζου η οποία έχει και τη δική της προσωπική ιστορία αγώνα, καθώς η αθλήτρια δεν έχει διστάσει να μιλήσει δημοσίως, καθώς και η ανάδειξη της μάχιμης δικηγόρου Γεωργίας Παχαρίδη και εκείνη της εκπαιδευτικού από το Παρίσι Μαρίας Διαμαντοπούλου.
Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι σε κάθε περίπτωση να κάνει μια… βουτιά στην κοινωνία των πολιτών. Το ίδιο επιδιώκεται και με την επιλογή μιας νέας αγρότισσας, της Άννας Καστάνη, η οποία συμβολίζει επιπλέον την κρίσιμη ατζέντα του πρωτογενούς τομέα.
Η νέα γενιά
Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, τα μέλη του ψηφοδελτίου αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας στην υγεία, τη δικαιοσύνη, την μεταρρύθμιση του κράτους, την ανάπτυξη και κυρίως τη νέα γενιά. «Με νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα της παραγωγής» όπως λένε.
Οι 7 από τους 15 υποψηφίους είναι κάτω των 45 και τρεις εξ αυτών κάτω των 35 ετών, ενώ τρεις υποψήφιοι είναι ενεργά μέλη των Ελλήνων της διασποράς και άλλοι τόσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.
Το «χρώμα»
Σινιάλο διευρύνσεων στο πλαίσιο του μητσοτακικού μότο «μονοκομματική πλην όχι μονοχρωματική ΝΔ» επιχειρείται με την επιλογή του Σπύρου Καρανικόλα, άλλοτε συνεργάτη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εντάχθηκε στην ομάδα κρούσης της γαλάζιας Πειραιώς.
Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι οι εξής:
1. Ειρήνη Αγαπηδάκη
2. Θεόδωρος Σκυλακάκης
3. Χρήστος Στυλιανίδης
4. Ιωάννα Λυτρίβη
5. Γιώργος Σταμάτης
6. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
7. Μαρία Πολύζου
8. Νίκος Παπαϊωάννου
9. Γεωργία Βαχαρίδη
10. Νίκος Κορογιαννάκης
11. Μαρία Διοίλη- Διαμαντοπούλου
12. Άννα Καστάνη
13. Σπύρος Καρανικόλας
14. Πορφυλένια Κανελλοπούλου
15. Αντώνης Σγαρδέλης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις