Εκλογές στην Τουρκία: Οι ψήφοι από το εξωτερικό μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη μάχη Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου
Το Middle East Eye σε ανάλυσή του για τις εκλογές στην Τουρκία αναφέρεται στη σημασία της ψήφου των Τούρκων του εξωτερικού.
Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν στις χώρες στις οποίες ζουν, καθώς και σε τουρκικούς συνοριακούς σταθμούς, την Πέμπτη, 17 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν εκτός της χώρας – πάνω από το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος – που είναι 64,1 εκατομμύρια. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε 73 χώρες.
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εξωτερικό κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 50% (σε σύγκριση με το 85% στην Τουρκία), αυτές οι ψήφοι είναι σημαντικές.
Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κύριος ανταγωνιστής του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βρίσκονται πραγματικά σε μια μάχη στήθος με στήθος.
Η μέση τιμή επτά δημοσκοπήσεων που έγιναν τον Απρίλιο δείχνει ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να λάβει 50,3% σε έναν επαναληπτικό γύρο, ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται περίπου στο 49,7%.
Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, με τον αναμενόμενο επαναληπτικό γύρο για την προεδρία να έχει οριστεί για δύο εβδομάδες αργότερα, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους την πρώτη φορά.
«Μπορεί να γείρουν την ισορροπία υπέρ του Ερντογάν»
Ο Ουλάς Τολ, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων, δήλωσε στο Middle East Eye ότι οι ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό μπορεί να γείρουν την ισορροπία υπέρ του Ερντογάν, καθώς ο ίδιος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί.
«Ο Ερντογάν έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων που προήλθαν από το εξωτερικό το 2018», είπε.
«Το μισό εκλογικό σώμα στο εξωτερικό ζει στη Γερμανία, όπου η πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα είναι δύσκολη (σ.σ. λόγω του περιορισμένου αριθμού τους). Γι’ αυτό όποιος μπορεί να φέρει τους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα κερδίζει και το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων», εξήγησε.
Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Γερμανία επέτρεψε 16 εκλογικά τμήματα στις διπλωματικές και τιμητικές αποστολές της Τουρκίας, αριθμός αυξημένος κατά τρία τμήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Άγκυρα επιθυμούσε να υπάρχουν 26 εκλογικά τμήματα για να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Ο Τολ δήλωσε ότι οι ψήφοι στο εξωτερικό μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών κατά 0,5%.
«Εάν το ποσοστό συμμετοχής παραμείνει το ίδιο και ο Ερντογάν λάβει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης όπως και το 2018 – περίπου 60% – ο αντίκτυπος θα είναι 0,4 έως 0,5%», πρόσθεσε.
«Για παράδειγμα, αν λάβει το 47% των ψήφων με βάση την Τουρκία, μπορείτε να προσθέσετε 0,5% στο τελικό αποτέλεσμα που θα είναι 47,5% υπέρ του», σημείωσε.
Για τις βουλευτικές εκλογές
Το δεύτερο θέμα είναι οι βουλευτικές εκλογές. Οι συνολικές ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό κατανέμονται και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας σύμφωνα με το σύνολο των ψήφων κάθε κόμματος και με βάση τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Ο Τολ σημείωσε ότι, εξαιτίας αυτού, οι ψήφοι από το εξωτερικό για τα κόμματα που δεν κατεβάζουν υποψηφίους σε ορισμένες επαρχίες θα πήγαιναν χαμένες και θα λειτουργούσαν έμμεσα προς όφελος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Ο Αϊντίν Ενές Σεϊντάνλιογλου, υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης Καλό Κόμμα στην πόλη Μερσίνη, ο οποίος είναι Τουρκογερμανός πολίτης, δήλωσε στο Middle East Eye ότι η ψήφος που προέρχεται από το εξωτερικό είναι πολύ σημαντική στις ιδιαίτερα αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές σε ορισμένες επαρχίες, όπου το ΑΚΡ μπορεί να κερδίσει ή να χάσει ανάλογα με τους ψηφοφόρους από την Ευρώπη.
«Ορισμένα κόμματα στο παρελθόν έχασαν τρεις ή τέσσερις έδρες από το ΑΚΡ στις προηγούμενες εκλογές (σ.σ. λόγω των ψήφων από το εξωτερικό)», είπε. «Περιμένω ότι αυτό θα αλλάξει σε αυτές τις εκλογές», επισήμανε.
Οι πιθανότητες η Λαϊκή Συμμαχία υπό τον Ερντογάν να διατηρήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου είναι μεγαλύτερες από την αντίπαλό της, τη Συμμαχία του Έθνους.
Αλλά ακόμη και αν τα καταφέρει, ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να έχει μια ισχνή πλειοψηφία.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των ψήφων από το εξωτερικό.
Τι πιστεύει υποψήφιος του Κιλιτσντάρογλου
Ο Μουσταφά Γενέρογλου, Τουρκογερμανός πολίτης και υποψήφιος βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, έχει πολυετή εμπειρία στην αναζήτηση ψήφων στο εξωτερικό.
Ο ίδιος αναμένει ότι το ποσοστό ψήφων του Ερντογάν θα μειωθεί σε αυτές τις εκλογές.
«Νομίζω ότι πολλοί πρώην υποστηρικτές του Ερντογάν θα αλλάξουν γνώμη γι’ αυτόν λόγω των οικονομικών δυσκολιών στην Τουρκία», δήλωσε στο Middle East Eye. «Πολλοί ψηφοφόροι καταλαβαίνουν το πρόβλημα μέσω των συγγενών τους που ζουν πίσω στην Τουρκία».
Ο Γενέρογλου λέει ότι η απόφαση του Ερντογάν να αυξήσει το τέλος απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία για τους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό από 1.000 ευρώ σε 5.563 ευρώ τα τελευταία χρόνια έχει εξοργίσει ορισμένους ψηφοφόρους, ωθώντας μάλιστα ορισμένους να απαρνηθούν την τουρκική υπηκοότητα.
Ο συγκεκριμένος υποψήφιος πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό την κάλπη στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτή τη φορά θα ψήφιζαν τον Ερντογάν.
«Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από το 60% της υποστήριξης αυτή τη φορά. Σίγουρα δεν θα περάσει το 50%», δήλωσε ο Γενέρογλου. «Η διαφορά μεταξύ των ψήφων της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος ήταν μόλις 300.000 στις τελευταίες εκλογές. Νομίζω ότι θα πέσει στο επίπεδο των 150.000».
Ο Κιλιτσντάρογλου εξέδωσε την Πέμπτη μια δήλωση με την οποία υποσχέθηκε νομικές και νομοθετικές αλλαγές που θα ευνοήσουν την τουρκική διασπορά, όπως το να τους επιτραπούν βελτιωμένες συνταξιοδοτικές εισφορές εάν έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη ή να παραταθεί η προσωρινή χρήση των αυτοκινήτων ή των τηλεφώνων που αγόρασαν στο εξωτερικό στην Τουρκία.
Η εκτίμηση υποψηφίου του Ερντογάν
Ο Ογκούζ Οτζουντσού, ένας άλλος Τουρκογερμανός που είναι υποψήφιος βουλευτής με το AKP στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμες.
«Πολλά κόμματα έχουν τις ίδιες προεκλογικές υποσχέσεις», είπε, σημειώνοντας πως οι πολιτικές που μειώνουν τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια προς την Τουρκία για τη διασπορά ήταν μια κοινή υπόσχεση.
«Δεν πιστεύω ιδιαίτερα ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να πάρει περισσότερες ψήφους από την Ευρώπη», υποστήριξε.
Ο Οτζουντσού στην πραγματικότητα πιστεύει το αντίθετο, ισχυρίζεται ότι περισσότεροι ψηφοφόροι που πρόσκεινται στον Ερντογάν θα προσέλθουν πρόθυμοι για να μην σπαταλήσουν τα «επιτεύγματα» που σημείωσε το ΑΚΡ κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών διακυβέρνησης.
«Θα αυξήσουμε τις ψήφους μας και αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι φοβούνται, αλλά επειδή πιστεύουν πραγματικά ότι ο Ερντογάν είναι η καλύτερη επιλογή», είπε.
«Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή των κυβερνήσεων συνασπισμού με τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό του Τραπεζιού των Έξι», κατέληξε.
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»