Ισόβια σε όσους κρίνονται ένοχοι για εσχάτη προδοσία – Υπέγραψε το διάταγμα ο Πούτιν
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Με διάταγμα που υπέγραψε την ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη. Μέχρι σήμερα, ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινές φυλάκισης από 12 έως 20 έτη.
Το προεδρικό διάταγμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Στις 18 Απριλίου, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υπερψήφισε τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της ανώτατης ποινής για την κατηγορία της διάπραξης «τρομοκρατικής ενέργειας» σε φυλάκιση 20 ετών, από 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον ρωσικό Ποινικό Κώδικα, «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζεται η πράξη που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.
«Βαριές» ποινές και για διεθνή τρομοκρατία και δολιοφθορά
Αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης θα βρίσκονται επίσης οι καταδικασθέντες για «διεθνή τρομοκρατία» – μέχρι σήμερα, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 12 ετών – χωρίς να αποσαφηνίζεται στο διάταγμα ο ορισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Όσοι κρίνονται ένοχοι για δολιοφθορά, θα βρίσκονται στο εξής αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 20 ετών – μέχρι σήμερα, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 15 ετών.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την προστασία της χώρας έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και των συμμάχων της στη Δύση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις