Ο ΕΛΚΕ ως πυλώνας στήριξης του πανεπιστημίου
Ο ΕΛΚΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική επιχορήγηση. Ομως παράλληλα, με προγραμματισμό, διαφάνεια, λογοδοσία και ιδιαίτερα ευέλικτη διαχείριση, μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά το επιστημονικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού και να συμβάλει στη νέα αναπτυξιακή πορεία του πανεπιστημίου.
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Γιατί πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος: Ο δήμαρχος Αλίμου δείχνει την ΕΥΔΑΠ - Τι απαντά η εταιρεία
- Από τα Playmobil στο DnD: Τα vintage παιχνίδια συνεχίζουν να συγκινούν ενήλικες και παιδιά
Ηαξιολόγηση των πανεπιστημίων, πέρα από το εκπαιδευτικό έργο, βασίζεται στο πρωτοποριακό ερευνητικό έργο του επιστημονικού προσωπικού του, η χρηματοδότηση του οποίου είναι κύριο ζητούμενο. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) λειτουργεί ως βασικός πυλώνας στήριξης και ανάπτυξης των πανεπιστημίων συμβάλλοντας στην επιτυχημένη παρουσία τους στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ενισχύει τον περιορισμένο τακτικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτεί τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς τους στόχους. Ως σημαντική υπηρεσία του πανεπιστημίου, κατευθύνει και υποστηρίζει τη διαχείριση και διάθεση των κονδυλίων υποβοηθώντας στην εκτέλεση και ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων.
Οι πόροι του ΕΛΚΕ προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως από εθνικούς και διεθνείς φορείς, δωρεές, κληροδοτήματα και χορηγίες, παροχή υπηρεσιών του πανεπιστημίου προς τρίτους, δίδακτρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η διαχείριση των εσόδων του ΕΛΚΕ επιβεβαιώνει και διαφυλάττει το κύρος και την αξιοπιστία του κάθε Ιδρύματος. Η διαφάνεια των διαδικασιών, η ορθολογική και αξιοκρατική κατανομή των πόρων, καθώς και η ευελιξία και η έγκαιρη διάθεσή τους, παράλληλα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων γραφειοκρατίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά επαρκούς λειτουργίας του. Με τη χρήση σύγχρονων λογισμικών διαχείρισης των διοικητικών διαδικασιών θα μπορέσουν τα πανεπιστήμια να μειώσουν σημαντικά τους χρόνους διεκπεραίωσης των αιτημάτων, χωρίς να απαιτείται η συχνή χρονοβόρα επικοινωνία με το διοικητικό προσωπικό, η οποία εκτινάσσει τη γραφειοκρατία.
Επιπλέον, είναι σκόπιμη η κατανομή ανταποδοτικών κονδυλίων για τη διοικητική υποστήριξη των ερευνητικών ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η οποία έως σήμερα τα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος, παρά το γεγονός ότι οι ΕΛΚΕ παρακρατούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, όπως για παράδειγμα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Η επιχορήγηση της έρευνας των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού μπορεί να γίνεται σε σταθερή ετήσια βάση, ιδιαίτερα σε επιστημονικά πεδία όπου η χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα δυσχερής από άλλες πηγές. Επιπροσθέτως, η χρηματοδότηση των δημοσιεύσεων θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού αλλά και στη βελτίωση της ποιότητάς τους.
Στο σημερινό διεθνοποιημένο περιβάλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο θα πρέπει να στοχεύσει στην καινοτομία χρησιμοποιώντας τον ΕΛΚΕ με στρατηγική και προγραμματισμό. Με διαφανή και ευέλικτη διαχείριση, μπορεί να εκπονήσει ένα πενταετές πρόγραμμα ερευνητικών προγραμμάτων για τους φοιτητές και το επιστημονικό προσωπικό. Επίσης ειδικές επιδοτήσεις για νέους επιστήμονες και ανταλλαγές που θα στοχεύουν στη δημιουργία εθνικών και διεθνών δικτύων ακαδημαϊκών συνεργασιών συμβάλλοντας στην επιστροφή επιστημόνων υψηλών προσόντων.
Ο ΕΛΚΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική επιχορήγηση. Ομως παράλληλα, με προγραμματισμό, διαφάνεια, λογοδοσία και ιδιαίτερα ευέλικτη διαχείριση, μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά το επιστημονικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού και να συμβάλει στη νέα αναπτυξιακή πορεία του πανεπιστημίου.
Ο κ. Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις