Επιθανάτιες εμπειρίες: Επιστήμονας δίνει τη δικιά της εξήγηση στο φαινόμενο
Νευρολόγος δίνει επιστημονική εξήγηση για τις επιθανάτιες εμπειρίες και λύνει την απορία χιλιάδων ετών
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται επιθανάτιες εμπειρίες, όπως ισχυρίζονται, εμπειρίες στα social media.
Δεν έχει ωστόσο δοθεί εξήγηση στο φαινόμενο με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι αυτοί οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν ότι λένε την αλήθεια.
Ωστόσο, μια επιστήμονας, η νευρολόγος Τζέιν Άσπελ, επιχείρησε να δώσει μια δικιά της εξήγηση στο φαινόμενο.
Σύμφωνα με την ίδια μια «επιθανάτια εμπειρία» θα μπορούσε να προκληθεί από βλάβη σε ένα ζωτικό μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αισθήσεων και την ισορροπία.
Τα ναρκωτικά
Αναλύει γιατί εκείνοι που έχουν έρθει κοντά στο θάνατο και έχουν πάρει ναρκωτικά ή έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αναφέρει εξωσωματικές εμπειρίες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail.
Τέτοιες αναφορές είναι από περιπτώσεις ανθρώπων που «πετούν» πάνω από το σώμα τους αμέσως μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή ένα ατύχημα και βλέπουν από κάτω το πραγματικό τους σώμα.
Τέτοιες εμπειρίες δεν έχουν αναφερθεί μόνο όταν κάποιος είναι κοντά στο θάνατο, αλλά και μετά τη λήψη φαρμάκων όπως η κεταμίνη, ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης και επιληψίας.
Η δόκτωρ Άσπελ εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι μια «πολύ πραγματική, πολύ ζωντανή ψευδαίσθηση».
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν το δικό τους «διπλό σώμα» είναι επειδή μπορεί να προκληθεί από βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου στον κρόταφο.
Οι «εξωσωματικές εμπειρίες»
«Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες και τέτοιες ανάλογες εμπειρίες προκαλούνται από ανώμαλη λειτουργία σε μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται και συνδυάζουν σήματα από το σώμα μας. Πρόσφατες έρευνες σε ασθενείς έχουν ρίξει φως στο πώς ο υγιής εγκέφαλος παράγει την εμπειρία του εαυτού μας και τι συμβαίνει όταν αυτή η κατασκευή προσωρινά πηγαίνει «στραβά»», είπε η δόκτωρ και τόνισε:
«Το σημείο αυτό στον κρόταφο βρίσκεται και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου ακριβώς πάνω από το αυτί, αλλά η δεξιά πλευρά είναι εκείνη που σχετίζεται με εξωσωματικές εμπειρίες. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι ενεργό κατά τη διάρκεια κοινωνικών λειτουργιών και χρειάζεται για την επεξεργασία της ενσυναίσθησης και της μνήμης. Αντλεί επίσης εικόνες από τις αισθήσεις της όρασης, του ήχου και της αφής για να δημιουργήσει μια συνεκτική αίσθηση του εαυτού μέσα στο σώμα».
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με χιόνια και ισχυρές καταιγίδες
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Διακοπή στο Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Δύο φίλαθλοι έχασαν τις αισθήσεις τους
- Οκλαχόμα: Άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία 10χρονης εκτελέστηκε στα γενέθλιά του
- Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέων ισραηλινών επιδρομών
- «Πάγωσε» το ΟΑΚΑ: Σοκ με Λεσόρ στον Παναθηναϊκό (vid)