Η μεγάλη φυγή των ρώσων αθλητών
Τον δρόμο του παλαιστή Νταουρέν Κουρουγκλίεφ που εκπροσωπεί πλέον τα ελληνικά χρώματα έχουν ακολουθήσει δεκάδες συμπατριώτες του απ’ όλο το αθλητικό τόξο στην ύστατη προσπάθειά τους να σώσουν τις καριέρες τους
Προδότες ή δραπέτες; Οι Ρώσοι διχάζονται για τον χαρακτηρισμό που πρέπει να προσδώσουν στους αθλητές τους που κατά δεκάδες εγκαταλείπουν τη σημαία της πατρίδας τους για να σώσουν τις καριέρες τους εκπροσωπώντας άλλες χώρες. Το ζήτημα ανέβηκε στον αφρό της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα με αφορμή τα μετάλλια που μας χάρισε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης ο ρωσικής καταγωγής, Νταουρέν Κουρουγκλίεφ. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό και φυσικά δεν αγγίζει μόνο τη χώρα μας.
Οι Ρώσοι υπολογίζουν με έναν πρόχειρο υπολογισμό πως μόνο την τελευταία δεκαετία 93 αθλητές τους άλλαξαν σημαία και εκπροσωπούν άλλες χώρες στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Η τάση ενισχύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον διεθνή αποκλεισμό των αθλητών. Στον ρωσικό και διεθνή Τύπο υπάρχουν καθημερινά ρεπορτάζ για ρώσους πρωταθλητές απ’ όλο το τόξο του αθλητισμού που στο εξής θα αγωνίζονται για άλλες χώρες και φυσικά θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε περίπου έναν χρόνο.
Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδία πάλης (FSBR) Μιχαήλ Μαμιασβίλι θεωρεί απόλυτα φυσιολογική την αλλαγή εθνικότητας, τονίζοντας πως αν δεν υπήρχαν οι παρούσες συνθήκες, εννοώντας προφανώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κανείς δεν θα παρατηρούσε τη μαζική έξοδο των αθλητών που συμβαίνει για διάφορους λόγους.
Ιδιαίτερο θόρυβο έκανε πριν από λίγες ημέρες η απόφαση δύο ρώσων κολυμβητών, της Αναστασία Κιπριτσνίκοβα και του Μαρκ Νικολάεφ, οι οποίοι στο εξής θα πέφτουν στην πισίνα για λογαριασμό της Γαλλίας και της Αυστραλίας, αντίστοιχα.
Παρά τα επικριτικά σχόλια που δέχτηκαν από τους συμπατριώτες τους, ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Γκουμπέρνιεφ στηρίζει την απόφασή τους.
«Η Κιπριτσνίκοβα ζει και προπονείται στη Γαλλία εδώ και πολύ καιρό. Αφήστε να παιδιά να φύγουν, τους εύχομαι καλή τύχη και νίκες. Οσοι τους κατηγορούν για προδοσία απλά να τεντώσουν το αριστερό χέρι και να σηκώσουν το μεσαίο τους δάκτυλο», υπογράμμισε ο παρουσιαστής του Ria Novosti TV.
Πράγματι η Κιπριτσνίκοβα προπονείται στο εξωτερικό από το 2019 υπό τις οδηγίες γάλλου προπονητή, ενώ ο Νικολάεφ σπουδάζει στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για αρκετό καιρό και σπάνια ταξιδεύει στη Ρωσία. Ταυτόχρονα του είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί συμπατριώτες του αθλητές του επιπέδου του Ρίλοφ και του Κολέσνικοφ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο vedomosti.ru ο Κολέσνικοφ ήταν απόλυτος για το αν θα άλλαζε υπηκοότητα για να αγωνιστεί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. «Ούτε που το έχω σκεφτεί, δεν έχω καμία επιθυμία να εκπροσωπήσω άλλη χώρα. Εδώ μεγάλωσα, μου έδωσαν όλες τις δυνατότητες να εξελιχθώ, νιώθω την ευθύνη μου. Ακόμα και για χάρη του ονείρου μου και της αυτοπραγμάτωσής μου, δεν θα αλλάξω υπηκοότητα».
«Προδότες»
Ο βουλευτής Ρόμαν Τεριούσκοφ αποκαλεί «προδότες» τους αθλητές που συμφωνούν να εκπροσωπήσουν χώρες που θεωρούνται εχθροί της Ρωσίας. «Ο πρόεδρος υπέγραψε νόμο σύμφωνα με τον οποίο η μετάβαση στο πλευρό του εχθρού υπό συνθήκες εχθροπραξιών θα θεωρείται προδοσία. Πιστεύω ότι η αλλαγή της αθλητικής ιθαγένειας για τους αθλητές της εθνικής ομάδας πρέπει επίσης να εξομοιωθεί με πράξη εσχάτης προδοσίας», τόνισε.
Η περίπτωση της Πρακάτσιν
Μέσα στον Απρίλιο η Ρωσία έχασε τρεις σημαντικούς αθλητές. Η τελευταία που αποφάσισε να εκπροσωπήσει άλλα χρώματα είναι η κωπηλάτισσα Ανα Πρακάτσιν. Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2021 και ασημένια ολυμπιονίκης με τη ρωσική ομάδα στους Αγώνες του 2020, η 30χρονη αθλήτρια θα αγωνίζεται στο εξής με το Ουζμπεκιστάν -αναμένεται η επίσημη απόφαση. Η απώλειά της θεωρείται μεγάλη, ωστόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του αθλήματος, Αλεξέι Σβίριν δείχνει κατανόηση, δηλώνοντας πως «κάθε αθλητής είναι ελεύθερος να επιλέξει το πεπρωμένο του».
Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον ρωσικό αθλητισμό και τον διεθνή αποκλεισμό, η Πρακάτσιν είχε σκεφτεί να σταματήσει τον αθλητισμό αλλά αναθεώρησε όταν δέχτηκε πρόταση από το Ουζμπεκιστάν.
Το ενδιαφέρον της ιστορίας που υπογραμμίζει τη νοοτροπία της αλλαγής υπηκοότητας με μοναδικό στόχο το προσωπικό όφελος είναι πως η γεννημένη στο Μινσκ το 1992 Πρακάτσιν, εκπροσωπούσε τη Λευκορωσία μέχρι το 2016 πριν μετακομίσει στην Αγία Πετρούπολη και κωπηλατήσει για τα ρωσικά χρώματα. Το Ουζμπεκιστάν θα είναι δηλαδή η τρίτη χώρα με την οποία θα αγωνιστεί.
Οι ρώσοι φίλαθλοι θεωρούν πως η απόδραση των αθλητών της χώρας μόλις ξεκίνησε και περιπτώσεις σαν αυτή της Πρακάτσιν θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- BadBox: 192.000 συσκευές Android μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
- Το πανόραμα της Stoiximan GBL και οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-8 του Κυπέλλου
- Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο που διέμενε ο δράστης
- Βαρθολομαίος: Καταδίκασε την επίθεση στο Μαγδεμβούργο – «Ασύμβατη με κάθε έννοια ανθρωπιάς»
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: «Παγώνει» τη Νέα Φιλαδέλφεια με πέναλτι ο Πεντρόσο (vid)