Κινητοποιήσεις στο Ισραήλ: Πάνω από 160.000 πολίτες στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Πάνω από εκατόν εξήντα χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με οργανωτές, διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά χθες Σάββατο στους δρόμους του Τελ Αβίβ εναντίον της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση δεξιάς-άκρας δεξιάς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις διαρκούν πλέον τέσσερις μήνες.
Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις.
Οι επικριτές της κυβέρνησης καταγγέλλουν πως σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί η επιρροή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να αυξηθεί η εξουσία της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τον διορισμό δικαστικών κι το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στην Κνέσετ
Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των πολιτών, της αντιπολίτευσης, του στρατού και ακόμη και μερίδας της συμπολίτευσης, ο κ. Νετανιάχου ανέβαλε τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Κνέσετ –το ισραηλινό κοινοβούλιο– στα τέλη του Μαρτίου, ώστε να υπάρξει «περιθώριο για διάλογο».
Ωστόσο η αντιπολίτευση διατηρεί τις αμφιβολίες της για τη βούληση της κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, να καταλήξει σε συμβιβασμό. Ως αυτό το στάδιο, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στις συνομιλίες που διεξήχθησαν.
Αύριο Δευτέρα αρχίζουν ξανά οι εργασίες του κοινοβουλίου.
Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, το κείμενο θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και τη φύση του κράτους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ο προϋπολογισμός για το 2023 και το 2024 προτού προωθήσει την αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος. Εάν δεν τα έχει καταφέρει ως την 29η Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για να προσφέρουν την υποστήριξή τους όμως, υπερορθόδοξα κόμματα απαιτούν να περάσει ρύθμιση που θα εξαιρεί de facto τους θρησκευόμενους από τη στρατιωτική θητεία, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης ασκούν επίσης πιέσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν να απευθύνεται χθες σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (Θρησκευτικός Σιωνισμός, άκρα δεξιά), που συμμετείχε στην εκδήλωση, να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις