Πώς να αντιμετωπίσετε μία αγενή συμπεριφορά – Δύο λέξεις αρκούν
Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείχνετε στον άλλον πως δεν έχει καμία εξουσία επάνω σας
Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία αγενή έως και προσβλητική συμπεριφορά, είτε από συνάδερφο, είτε από φίλο.
Κάποιοι ενδεχομένως να μην απαντήσαμε ποτέ, είτε για να αποφύγουμε τη σύγκρουση, είτε γιατί δεν είχαμε τι να πούμε. Με την αντίδραση όμως αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως δίνουμε περισσότερο χώρο στον συνομιλητή μας να εκδηλώσει εκ νέου αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον εις βάρος μας.
Η Sara Jane Ho, μία εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ειδικός για θέματα συμπεριφοράς, υπερηφανεύεται πως ξέρει τι να πει και πώς, ακόμα και σε καταστάσεις τόσο άβολες, όπως όταν ένας φίλος μάς υποτιμά.
Εάν γίνεται ο στόχος ενός αυθάδους σχολίου, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ευγένεια και ηρεμία κάνοντας απλά την εξής ερώτηση:
«Είσαι εντάξει;».
«Εάν ένας φίλος μου πει κάτι άσχημο, συνήθως τον κοιτάζω και λέω ‘είσαι εντάξει;’», λέει η Ho στο CNBC.
Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να δείξουν ότι ακόμα κι αν δεν παίρνετε το σχόλιο προσωπικά, σίγουρα δεν το εκτιμήσατε πραγματικά.
Η ίδια επισημαίνει πως πέρα από την ερώτηση, σημασία έχει και ο τόνος της φωνής. Όταν κάνετε την ερώτηση, μην είστε απότομοι και κοφτοί, αλλά να έχετε έναν φιλικό τόνο, που δείχνει ότι νοιάζεστε για τον άλλον και πιθανότατα για αυτό που του συμβαίνει.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει η Ho θέτουμε τον συνομιλητή μας υπό έλεγχο.
Η απουσία οποιασδήποτε απάντησης σημειώνει πως είναι περισσότερο κατάλληλη προς ανθρώπους που δεν είναι φίλοι μας και απαιτείται περισσότερη τυπικότητα.
Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει το προσβλητικό σχόλιο, η Ho τονίζει πως είναι σημαντικό να μην τον αφήνουμε να επηρεάζει τη διάθεσή μας.
«Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείχνεις στον άλλον πως δεν έχει εξουσία πάνω σου» καταλήγει η ειδικός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις