Πανδημία: Πρόβλεψη για συνεχή μικρά κύματα αντί εποχικές εξάρσεις
Το μέλλον φέρνει συχνές αλλά σχετικές ήπιες εξάρσεις, προβλέπουν ειδικοί.
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
- Κλειστό το χιονοδρομικό στον Παρνασσό λόγω της κακοκαιρίας - Μεγάλες ουρές προς Καλάβρυτα
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Covid-19 δεν δείχνει να εξελίσσεται σε εποχική ασθένεια όπως η γρίπη. Όπως φαίνεται, το μέλλον φέρνει αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα, αν και τα τσουνάμι που ζήσαμε στην αρχή της κρίσης μάλλον έχουν τελειώσει.
Αντί για μεγάλα κύματα λοιμώξεων, αρκετές χώρες αρχίζουν πλέον να βλέπουν «συχνά, λιγότερα θανατηφόρα κύματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από σχετικά υψηλά επίπεδα κυρίως ήπιων λοιμώξεων και πυροδοτούνται από την αμείλικτη εμφάνιση νέων παραλλαγών» γράφει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.
Η γρίπη και οι κοροναϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα τείνουν να προκαλούν εποχικές επιδημίες, κυρίως επειδή η παραμονή σε κλειστούς χώρους δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μετάδοση τους ψυχρούς μήνες.
Ο πανδημικός κοροναϊός δεν φαίνεται να ακολουθεί αυτή την τάση. «Θα είναι μια αναπνευστική ασθένεια που κυκλοφορεί συνεχώς στην κοινότητα. Μπορεί να είναι λιγότερο εποχική σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει» λέε ο Τρέβορ Μπέντφορντ, εξελικτικός βιολόγος του Κέντρου Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ.
Ο λόγος είναι ότι ο SARS-CoV δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο είναι ότι μεταλλάσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι ο ιός της γρίπης και η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική λοίμωξη έχει περιορισμένη διάρκεια, επισημαίνει ο Τον Βενσελίρς, εξελικτικός βιολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν στο Βέλγιο.
Όπως λέει ο Μπέντφορντ, η πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, στην οποία εμφανίζονται οι περισσότερες μεταλλάξεις διαφυγής από την ανοσία, εξελίσσεται σήμερα δύο φορές ταχύτερα από την αντίστοιχη πρωτεΐνη της γρίπης και δέκα φορές ταχύτερα σε σχέση με τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος.
Νέα μικρά κύματα λοιμώξεων αναμένονται κάθε φορά που εμφανίζεται νέες παραλαγές του ιού, όπως το στέλεχος XBB.1.1 «Αρκτούρος» που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και αναμένεται να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο «Αρκτούρος» εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη όμως τα κρούσματα είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα, πιθανώς λόγω του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων από το συγγενικό στέλεχος XBB.1.5 «Kraken».
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη που αναρτήθηκε στο αποθετήριο MedRxiv τον Δεκέμβριο, το στέλεχος «Αρκτούρος» τείνει να προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με προηγούμενα στελέχη και λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις