Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Στο 7% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο – Στο 4,5% για την Ελλάδα

Eurostat: Στο 7% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο – Στο 4,5% για την Ελλάδα

Ποια προϊόντα έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο – Τι γίνεται με τον δομικό πληθωρισμό – Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Στο 7% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023 (από 6,5% τον Φεβρουάριο), ενώ στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον προηγούμενο μήνα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Μικρή πτώση στον δομικό πληθωρισμό

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.

Η μικρή έκπληξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού έρχεται καθώς η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύει εξαιρετικά μεγάλη πτώση της ζήτησης πιστώσεων εν μέσω αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις της.

Η εικόνα σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, μετά τις οικονομικές δυσκολίες στις αρχές του 2023. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,6% σε ετήσια βάση και ήταν χαμηλότερα από το 7,8% του Μαρτίου, ποσοστό που οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,9% τον Απρίλιο, λόγω του κόστους ενέργειας και υπηρεσιών.

Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 6,7%, ενώ είναι περισσότερο από τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους, η οποία ανέμενε να παραμένει σταθερός στη Γαλλία

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο.

Οι κινήσεις Fed και ΕΚΤ

Η FED αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Μαίου, ενώ μια ημέρα μετά, στις 4 Μαίου, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα κάνει τη δική της αύξηση που θα κυμαίνεται από 25 έως 50 μονάδες βάσης. Για τη FED παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί στη συνέχεια να πατήσει φρένο για φέτος, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις τουλάχιστον και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Όλα όμως είναι ακόμη ρευστά καθώς και οι δύο κεντρικές τράπεζες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον πληθωρισμό, αφού αυτός θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις αποφάσεις τους.

Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau, έχουν υποστηρίξει μια πιο μετρημένη κίνηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει αρκετά απότομα το κόστος δανεισμού για να περιορίσει την οικονομία.

Αλλά άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel, δήλωσαν ότι μια κίνηση 50 μονάδων βάσης πρέπει να παραμείνει μεταξύ των επιλογών, επειδή η αύξηση των τιμών αποδεικνύεται κολλώδης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ισοπεδωθεί πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σχεδόν και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής μετά το ρεκόρ των 350 μονάδων βάσης σε αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Πρόγραμμα Σταθερότητας και σενάρια για την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθωρισμό στο 4,5% για φέτος και αποκλιμάκωση σε 2,4% το 2024 και 2% τα έτη 2025 και 2026, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026 που κατατέθηκε  από την ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο 29 Απριλίου στην Κομισιόν.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται και από ανάλυση ευαισθησίας το οποίο αφορά ένα σενάριο νομισματικού σοκ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν για τα προγράμματα των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό,  εξετάζει τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια οικονομικά από τις δυσμενείς εξελίξεις του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση εξετάζει τον αντίκτυπο των ακόλουθων εναλλακτικών σεναρίων:

Αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των βασικών εμπορευμάτων εντός του 2023, η οποία οδηγεί σε υψηλότερο συνολικό πληθωρισμό κατά 0,5% για το τρέχον έτος (σενάριο Α).
Ένα νομισματικό σοκ που αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης το 2023 σε σχέση με το βασικό σενάριο (Σενάριο Β).

Πηγή ΟΤ

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο