Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία επιστρέφει δύο μεγάλα θραύσματα στην Ελλάδα
Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδiας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.
Αllow me to express my deep satisfaction for the announcement having to do with the Parthenon fragments, the two fragments here in Vienna. This for us is of huge importance (statements following meeting with MFA of Austria @a_schallenberg). pic.twitter.com/VtgAwqokFj
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 2, 2023
Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία, υπογράμμισε.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.
Συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αυστρίας
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση την οικονομία και ειδικότερα τις επενδύσεις, αλλά και την ενέργεια.
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία, μέσω της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διμερούς μελλοντικής ενεργειακής συνεργασίας.
Απευθυνόμενος στον Αυστριακό ομόλογό του, τον ευχαρίστησε για τις επισημάνσεις του σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα τώρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε, και μπορούμε να υπολογίζουμε, και θα υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας. Είμαστε πραγματιστές. Ελπίζουμε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά να βρούμε μια διέξοδο στη διαφορά μας με την Τουρκία. Αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Περήφανο παράδειγμα τήρησης του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας η Αυστρία
Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Αυστρία στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Αυστρία είναι ένα περήφανο παράδειγμα, διότι είναι μια χώρα που δεν έχει ακτές και παρ’ όλο αυτά έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την UNCLOS, σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το «περήφανο παράδειγμά» της Αυστρίας. Δεν υπάρχουν πολλές που δεν την έχουν υπογράψει, αλλά υπάρχει μία, είναι αρκετά σημαντική για εμάς, προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως οι δύο χώρες αμοιβαία υποστήριξαν τις υποψηφιότητές τους για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την υποστήριξη του στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων, στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε ακόμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, εκφράστηκε η κοινή θέση πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας πρέπει να είναι πάντα στην ατζέντα τους.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ο Νίκος Δένδιας την Αυστρία, αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Άμεση απειλή για την ανατολική Μεσόγειο ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου
Ερωτηθείς για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αγωνία του για τους κανόνες λειτουργίας του. Επιπλέον, ανέφερε πως το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίτσια αποτελεί άμεση απειλή για την περιοχή συνολικά.
Σε ερώτηση για το Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από τη χώρα αυτή, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Εκτίμησε ότι αναμένεται η μετακίνηση προσφύγων σε ασφαλέστερες περιοχές και προσέθεσε:
«Αυτό που ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και να διευκολύνουμε είναι να μείνουν δίπλα στα σύνορα με το Σουδάν, ενώ εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιτύχουμε εκεχειρία και ομαλοποίηση σε μεταγενέστερο στάδιο. Στη συνέχεια, το να φύγουν από το Σουδάν για την Ευρώπη, δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτούς και δεν νομίζω ότι βοηθάει εσάς».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη