Βαγγέλης Σειληνός: «Ήταν θεός, ήταν ο Νουρέγιεφ, ήταν ένα ελάφι που χόρευε»
Ο «Έλληνας Νουρέγιεφ» δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το πρόσωπό του -από τη μία ήταν ο ανένταχτος γόης από την άλλη ο εξαιρετικός χορευτής, στη μέση παρέμενε ένας γλυκός άνθρωπος - Η ατίθαση ζωή, η θυελλώδης σχέση με την Μαρία Ιωαννίδου και το άδοξο τέλος.
Πολυσχιδής, αεικίνητος και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν θεαματικός χορευτής, ευφάνταστος χορογράφος και ηθοποιός με άνεση και ζωηράδα στις ερμηνείες του. Τον ανακάλυψε ο Μανώλης Καστρινός στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενώ η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην «Θεία από το Σικάγο» το 1957.
Ακολούθησαν ακόμα δέκα ταινίες με την Φίνος Φιλμ, στις οποίες ξεδίπλωσε το ταλέντο του τόσο ως ηθοποιός όσο και ως χορευτής και χορογράφος.
Ο Βαγγέλης Σειληνός πέθανε σαν σήμερα το 1998, στα 62 του χρόνια και τον θυμόμαστε μέσα από στιγμές του στις ταινίες «Παράνομοι Πόθοι», «Η Θεία από το Σικάγο», «Ο Ψεύτης», «Η Παριζιάνα», «Μαριχουάνα Στοπ», «Γοργόνες και Μάγκες», «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» και «Γυμνοί στο Δρόμο».
Αυτό γράφει το ποστ που συνοδεύει το βιντεάκι της Φίνος Φιλμ στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)
Μπήκε στα κινηματογραφικά στούντιο στα 16 του
Ο Ευάγγελος Βασιλάτος, ευρύτερα γνωστός ως Βαγγέλης Σειληνός, γεννήθηκε το 1938 στην Αίγινα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Από μικρός αγαπούσε τον χορό.
Ως έφηβος εκφραζόταν μέσω του χορού και τα «έσπαγε» σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα της εποχής.
Ένα βράδυ που ο Βαγγέλης Σειληνός διασκέδαζε με την παρέα του σε κάποιο μαγαζί, τον είδε να χορεύει ο χορευτής και χορογράφος Μανώλης Καστρινός. Ο Καστρινός εντυπωσιάστηκε και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή του.
Εκτός από τη σχολή του Καστρινού την οποία ολοκλήρωσε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ο ανήλικος, ακόμα, χορευτής, μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους χορογράφους της εποχής. Όπως η Τατιάνα Βαρούτη, η Ραλλού Μάνου, ο Άγγελος Γριμάνης.
Παρόλο που οι νεότερες γενιές τον έμαθαν από τον κινηματογράφο, ο Σειληνός ξεκίνησε την καριέρα του από το θέατρο και συγκεκριμένα από την επιθεώρηση.
Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε σε ηλικία μόλις 16 ετών στην επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεμος». Τρία χρόνια αργότερα έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Η θεία απ’ το Σικάγο», με τη Γεωργία Βασιλειάδου.
Ο Βαγγέλης Σειληνός δεν ήταν μόνο χορευτής και χορογράφος. Σε αρκετές ταινίες είχε και μικρούς ρόλους, τους οποίους ερμήνευε με επιτυχία.
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν χορευτικό ζευγάρι με την Ελένη Προκοπίου (από το 1960 έως το 1965) και αργότερα με τη Μαρία Ιωαννίδου με την οποία ήταν ζευγάρι και στη ζωή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είναι πλέον γνωστός και στα κινηματογραφικά πλατό, όπου ο (παλαιότερα χορευτής) Γιάννης Δαλιανίδης τον πείθει να συνδέσει την ηθοποιία με τον χορό συμμετέχοντας μαζί τους σε όλα τα κινηματογραφικά μιούζικαλ που, τελικά, τον έκαναν ευρύτερα γνωστό.
Εμφανίστηκε σε ταινίες μεταξύ των οποίων: «Γοργόνες και μάγκες», «Μαριχουάνα stop!», «Η Παριζιάνα», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» και «Ξυπόλυτος Πρίγκηψ».
Δείτε το βίντεο
Η έντονη σχέση με τη Μαρία Ιωαννίδου
Η χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου, σε παλιότερη συνέντευξή της αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Βαγγέλη Σειληνό. Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και όταν έγινε 17, ο χορευτής της ζήτησε να παντρευτούν.
Της είπε μάλιστα πως αν δεν τον παντρευόταν, δεν θα μπορούσε να γίνει παρτενέρ του στον χορό.
«Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε. Ήμασταν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και μόνο κοινό μας στοιχείο ήταν ο χορός. Είχαμε έντονους καβγάδες, με έλεγε μαμόθρεφτο, έκλαιγα πολύ. Είχα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στα 17 και 18 δεν κάνεις παιδιά. Μετά αυτό μου στέρησε τη μητρότητα, δεν μπόρεσα να γίνω μητέρα. Δεν είχα κάποια προσοχή από τη μητέρα μου, δεν μπορούσα να της τα πω. Μου έλεγαν φίλες μου βάλε καυτό νερό στην κοιλιά σου και θα αποβάλλεις. Όλα αυτά ήταν πολύ σκληρά, κόντεψε να κινδυνεύσει η ζωή μου», ανέφερε.
Το ζευγάρι χώρισε ξαφνικά όταν η Ιωαννίδου ένα βράδυ πήρε τα πράγματά της και έφυγε από το σπίτι.
Ο Βαγγέλης Σειληνός ξαναπαντρεύτηκε και από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε δύο παιδιά. Με τη δεύτερή σύζυγό του είχαν αποκτήσει και δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.
Δείτε το βίντεο
Ο χορευτής έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Το πρόβλημα με την καρδιά του προϋπήρχε και ο Σειληνός είχε κάνει εγχείρηση και στο παρελθόν. Παρά το πρόβλημα της υγείας του, δεν έφυγε από το θέατρο σχεδόν έως το τέλος της ζωής του.
Από τις τελευταίες του παραστάσεις, στις οποίες είχε αναλάβει τις χορογραφίες, ήταν ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, οι «Φοιτητές» του Ξενόπουλου και «Το Κλουβί με τις Τρελές» με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα.
Ο γιος του, Σπύρος Σειληνός είναι σήμερα 43 ετών
«Με τον πατέρα μου είχαμε άψογες σχέσεις. Πολλά βράδια καθόμασταν και με συμβούλευε. Δεν μου χαλούσε κανένα χατίρι. Είχε πολύ χιούμορ και γι΄αυτό τον λάτρευα. Δεν ακολούθησα τα βήματα του πατέρα μου γιατί πιστεύω πως δεν το ήθελε και ο ίδιος. Ίσως δεν είχα και το ταλέντο εκείνο που είχε ο πατέρας μου για να το εξασκήσω και να προχωρήσω».
Όπως λέει ο Σπύρος Σειληνός, ο πατέρας του θεωρούσε καλύτερη ταινία του την «Οργή» με την Ίλυα Λιβυκού καθώς και το «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου.
Δείτε τον χορό του με την Μαρία Ιωαννίδου στο «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι»
- Ιράν: «Επίπεδα άνευ προηγουμένου» στον εμπλουτισμό ουρανίου, βλέπουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
- Αϊτή: Νοσοκομείο τίθεται εκτός λειτουργίας μετά την πυρπόλησή του από μέλη συμμοριών
- ΗΠΑ: Ποιες πληροφορίες έγιναν σήμερα γνωστές για τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καταθέτει μήνυση και αγωγή για δημοσκόπηση που προέβλεψε ήττα του στην Αϊόβα
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «δεν έχουν καμιά σχέση» με τη δολοφονία Κιρίλοφ
- Παλαιστίνη: Οικογένειες μηνύουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό στρατό