Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιζητεί να ενισχύσει τις συμμαχίες της χώρας του στην Ασία και τον Ειρηνικό, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα τον ομόλογό του των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ για την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ, εν μέσω όξυνσης της έντασης με την Κίνα. «Είμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και δεν θα μπορούσα να φανταστώ έναν καλύτερο εταίρο από εσάς», δήλωσε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Μάρκος Τζούνιορ στο Οβάλ Γραφείο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων συνοδευόταν στην επίσκεψή του από τη σύζυγό του Λουίς Αρανέτα- Μάρκος. Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν υποδέχθηκαν το ζευγάρι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, περιστοιχισμένοι από στρατιωτικούς που κρατούσαν τις σημαίες των δύο χωρών. Οι δύο πρόεδροι έκαναν σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους προτού έχουν ιδιωτική συνομιλία.

«Ακλόνητη δέσμευση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα στείλει για πρώτη φορά «μια αποστολή για το εμπόριο και τις επενδύσεις» στις Φιλιππίνες. Τόνισε εξάλλου την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση των Φιλιππίνων και στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας», όπου η Μανίλα δέχεται πιέσεις από την Κίνα, ενώ υποσχέθηκε «να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό» του φιλιππινέζικου στρατού.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μεταφέρουν στρατιωτικά αεροσκάφη στις Φιλιππίνες και να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει το πολεμικό της ναυτικό. Από την πλευρά του ο Μάρκος Τζούνιορ, ο πρώτος Φιλιππινέζος πρόεδρος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια, υπογράμμισε ότι η χώρα του βρίσκεται «στην πιο περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως αυτή την περίοδο».

«Οπότε είναι φυσικό οι Φιλιππίνες να στρέφονται προς τη μοναδική χώρα με την οποία συνδέονται με συμφωνία», εν μέσω «έντασης» στη Νότια Σινική Θάλασσα, πρόσθεσε αναφερόμενος στη αμοιβαία αμυντική συμφωνία που συνδέει τις δύο χώρες από το 1951. Αν και δεν αναφέρθηκαν ρητά στην Κίνα, ήταν προφανές ότι η χώρα αυτή απασχολούσε τους δύο προέδρους.

«Φίλος όλων»

Στις 23 Απριλίου κινεζικά και φιλιππινέζικα σκάφη παρά λίγο να συγκρουστούν σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από το νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων. Το περιστατικό αυτό είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς μεταξύ των δύο χωρών που διεκδικούν τα νησιά που βρίσκονται στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μάρκος Τζούνιορ είχε εμφανιστεί μετά την εκλογή του στην προεδρία των Φιλιππίνων, πέρυσι τον Ιούνιο, ως υπέρμαχος μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Τον Ιανουάριο επισκέφθηκε την Κίνα και δεσμεύθηκε η χώρα του να είναι «φίλος όλων και εχθρός κανενός».

«Δεν θα επιτρέψουμε οι Φιλιππίνες να χρησιμοποιηθούν ως βάση για καμία στρατιωτική ενέργεια», δήλωσε την Κυριακή στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στις ΗΠΑ. Ωστόσο η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η όξυνση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα θα ωθήσει τη Μανίλα να στραφεί περισσότερο προς το μέρος της.

Βάσεις

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων είχαν οξυνθεί στη διάρκεια της προεδρίας του Ροντρίγο Ντουτέρτε, που τασσόταν υπέρ της προσέγγισης με την Κίνα. Όμως πρόσφατα η κατάσταση άλλαξε. Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η Μανίλα επέτρεψε επίσης στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί τέσσερις ακόμη βάσεις του, ανάμεσα στις οποίες ναυτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τις βάσεις αυτές «με πλήρη συντονισμό και συνεργασία (…) με τις φιλιππινέζικες αρχές», τόνισε χθες Δευτέρα ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες στην Ασία και τον Ειρηνικό, σε μια προσπάθεια να αντιταχθεί στις φιλοδοξίες της Κίνας: πρόσφατα συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ-γελ, ενώ τον Μάιο πρόκειται να μεταβεί στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ