Καμπανάκι ΣΕΒΕ: Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό – Ποιές οι περιζήτητες ειδικότητες
Η μία στις τρεις επιχειρήσεις ψάχνει κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Μείζον θέμα έχει αναδειχθεί η εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού για τις 9 στις 10 ελληνικής επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Ο ΣΕΒΕ, επιχειρώντας να καταγράψει πανελληνίως τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την κάλυψή τους, παρουσιάζει την έρευνα, με στόχο την αρχική καταγραφή των αναγκών τους σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Από τις 118 επιχειρήσεις, το 8,5% εξ αυτών είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι), το 34,7% μικρές επιχειρήσεις (11-50 εργαζόμενοι), το 33,1% μεσαίες επιχειρήσεις (51-250 εργαζόμενοι) και το 23,7% μεγάλες επιχειρήσεις (251 εργαζόμενοι και άνω).
Ειδικότερα, είναι εντυπωσιακό ότι το 47,5% αξιολογεί το ζήτημα της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως πολύ σημαντικό, ενώ οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή το 50,0%, το αξιολογεί ως πάρα πολύ σημαντικό.
Μόνο το 2,5% το αξιολογεί ως «λίγο σημαντικό».
Οι 9 στους 10 ψάχνουν κόσμο
Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 90,7% του δείγματος αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία, έναντι 9,3% του δείγματος που δεν αναζητεί.
Το 49,2% αναζητεί ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων, και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες.
Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς, κ.α.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπάλληλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες, κα.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.
Το 6,8% αναζητεί άλλες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού που δεν εντάσσονται στις παραπάνω.
Περιζήτητοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ
Το 29,7% του δείγματος των επιχειρήσεων ψάχνει κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ η πλειοψηφία (δηλαδή το 63,6%) αναζητεί αποφοίτους Α.Ε.Ι.
Σε 60,2% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που ψάχνει αποφοίτους Τ.Ε.Ι. και σε 61,9% το ποσοστό που αφορά σε αποφοίτους λυκείου, ενώ μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι γυμνασίου (22,0%) και οι απόφοιτοι δημοτικού (17,8%).
Τι ψάχνουν οι επιχειρήσεις
Οι ειδικότητες που οι επιχειρήσεις κυνηγούν με του τουφέκι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.
Σημαντικό ποσοστό αφορά εργάτες, χειριστές και οδηγούς, όπως πχ. εργάτες γης, εργάτες για την γραμμή παραγωγής, οδηγούς φορτηγού, εργάτες ξύλου, χειριστές μηχανημάτων, αλιεργάτες. Υψηλή συγκέντρωση εμφανίζουν και οι μηχανικοί, και συγκεκριμένα μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, αλλά και οι τεχνικοί και τεχνίτες.
Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως αναζητεί άτομα για το τμήμα εξαγωγών, project managers, προσωπικό για το τμήμα logistics, στελέχη διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου.
Απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις
Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα μόλις 10 επιχειρήσεις διατυπώνουν μία θετική στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,5% του δείγματος.
Ενώ το 91,5% διατυπώνει μία απαισιόδοξη στάση με χαρακτηριστικές τις απαντήσεις που αφορούν στην έλλειψη εξειδίκευσης και κατάρτισης, στη δυσκολία που ενέχει η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην περιφέρεια, αλλά και στο αυξημένο εργοδοτικό κόστος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις