Άστρο συνελήφθη για πρώτη φορά να καταβροχθίζει πλανήτη
Γερασμένο άστρο διογκώθηκε σε ερυθρό γίγαντα και κατάπιε πλανήτη στο μέγεθος του Δία.
Πλανήτης στο μέγεθος του Δία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά να καταστρέφεται πέφτοντας στο μητρικό του άστρο, μια μοίρα που περιμένει και τη Γη όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε σε απόσταση 12.000 ετών φωτός στον αστερισμό Αετού, παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature από ερευνητές του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και άλλων ιδρυμάτων.
Όταν ένα άστρο σαν τον Ήλιο εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του διογκώνεται και μετατρέπεται σε «ερυθρό γίγαντα», αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τυχόν κοντινούς πλανήτες.
Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει γερασμένα άστρα λίγο πριν και λίγο μετά την «κατάποση» ολόκληρων πλανητών, δεν είχαν καταγράψει όμως την ίδια την πράξη.
Η μελέτη καταγράφει το ξέσπασμα ενός άστρου που έγινε παροδικά 100 Την αρχική αυτή λάμψη ακολούθησε ένα ψυχρότερο, μεγαλύτερης διάρκειας σήμα.
Αυτός ο συνδυασμός, συμπέραναν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να έχει παραχθεί μόνο από ένα γεγονός: ένα αστέρι που καταπίνει έναν κοντινό πλανήτη.
Καθώς ο πλανήτης έπεφτε στον πυρήνα του άστρου, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτοξεύτηκαν και εξελίχθηκαν σε κρύα σκόνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις