Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Λευκός Οίκος καλεί Google και Microsoft σε συζήτηση για τους κινδύνους
«Τα προϊόντα σας πρέπει να είναι ασφαλή πριν τεθούν στη διάθεση του κοινού» διαμηνύει η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι επικεφαλής των εταιρειών Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic θα συναντηθούν την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Στόχος μας είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους σημερινούς και βραχυπρόθεσμους κινδύνους που διακρίνουμε στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης» γράφει η πρόσκληση σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εξεταστούν «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι και άλλους τρόπους συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός επωφελείται των προόδων στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ παράλληλα προστατεύεται από τους κινδύνους».
«Επιχειρήσεις σαν τη δική σας πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή προτού τεθούν στη διάθεση του κοινού» σημειώνει η πρόσκληση σύμφωνα με το Reuters.
Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, οι επικεφαλής των τεσσάρων εταιρειών –Σαμ Άλτμαν για την OpenAI, Ντάριο Αμοντέι για την Anthropic, Σάτια Ναντέλα για την Microsoft και Σούνταρ Πιτσάι για την Google– επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιμείνει στην ανάγκη «καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο». Συζητήσεις διεξάγονται και με ερευνητές, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη σημαντική παρουσία στην καθημερινή ζωή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους αλγορίθμους που προτείνουν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο η συζήτηση για τις προοπτικές και τους κινδύνους της ΑΙ πήρε νέα τροπή μετά το ντεμπούτο του ChatGPT, γλωσσικό μοντέλο της OpenAI που απαντά σε ερωτήσεις και γράφει κάθε είδους κείμενα.
Ένας κίνδυνος προκύπτει από τις «παραισθήσεις» των συστημάτων ΑΙ, εσφαλμένες απαντήσεις που δείχνουν πειστικές και είναι αδύνατο να προβλεφθούν εκ των προτέρων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χρήσης της τεχνολογίας για εκστρατείες παραπληροφόρησης, για τη δημιουργία παραπλανητικών εικόνων και βίντεο, ή ακόμα και οι προειδοποιήσεις για μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.
Σε μια σημαντική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, ο Τζόφρι Χίντον, πρωτεργάτης της τεχνητής νοημοσύνης, παραιτήθηκε από την Google και προειδοποίησε για τους «σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».
Στα τέλη του 2022 ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε το σχέδιο για μια «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων στην Τεχνητή Νοημοσύνη», ένα σύντομο κείμενο που απαριθμεί γενικές αρχές, όπως η προστασία από επικίνδυνα συστήματα ή συστήματα που είναι δυνατόν να σφάλλουν.
Ανησυχίες εκφράζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες ΑΙ.
- Λαϊκές αγορές: Επιστρατεύουν τα social media για να προσελκύσουν νέους ηλικιακά πελάτες
- Λίβανος-Συρία: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε συνοριακό φυλάκιο – Χτυπήθηκαν δομές ανθρωπιστικής βοήθειας
- Επεισοδιακή καταδίωξη στον Ασπρόπυργο – Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, έγιναν 3 συλλήψεις
- La Liga: Πήρε το «θρίλερ» η Χιρόνα (4-3) – Νίκη τετράδας για την Οσασούνα (1-0)
- Φιλοδώρημα: Αφορολόγητα πλέον τα «tips» μέχρι 300 ευρώ – Όλοι οι νέοι κανόνες
- Χάρις Vs Τραμπ: Ποιος υποψήφιος είναι το «περιστέρι» και ποιός το «γεράκι»;