Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Β’ Πειραιά: Στην περιοχή – δείκτη (και) για τη δεξιά της Δεξιάς ο Μητσοτάκης σήμερα, μετά το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Β’ Πειραιά: Στην περιοχή – δείκτη (και) για τη δεξιά της Δεξιάς ο Μητσοτάκης σήμερα, μετά το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Γιατί η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ενδιαφέρει εντόνως τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – Εν αναμονή μηνυμάτων πρωθυπουργού για το «όχι» του Αρείου Πάγου στην εκλογική κάθοδο των «Ελλήνων»

Μερικές ώρες μετά το ιστορικό «όχι» του Αρείου Πάγου, για ουσιαστικούς και όχι απλώς για τυπικούς λόγους, στη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, μεταβαίνει στη Β’ Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Νίκαια, το Πέραμα και άλλες γειτονιές στις οποίες προτίθεται να βρεθεί εκτός απροόπτου από το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένονται οι πρώτες τοποθετήσεις του μετά τις κομβικές εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη.

Τον τόνο έχει ήδη δώσει άλλωστε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «απόντα» από το δημοκρατικό καθήκον «να κρατήσουμε εκτός Βουλής» εγκληματίες υπό το μανδύα κομμάτων, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 ότι «βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από τη ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος».

Απόπειρα

Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ενδιαφέρει έντονα τόσο τη ΝΔ όσο και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές μετρήσεις, στη Β’ Πειραιά αποτυπώνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια της ακροδεξιάς να (ξανα)σηκώσει κεφάλι. Εκεί για χρόνια άπλωνε τα εγκληματικά πλοκάμια της η Χρυσή Αυγή, καταφέρνοντας να δημιουργήσει πυρήνες στις λαϊκές γειτονιές (στη Νίκαια ήταν ο πρώτος).

Σε γειτονιές οι οποίες έδιναν πάντα μεγάλα ποσοστά στο ΚΚΕ, κάτι που άλλαξε με τις υψηλές εκλογικές επιδόσεις των χρυσαυγιτών. Ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2015 η Χρυσή Αυγή είχε πετύχει 8,4% και ήταν τρίτη δύναμη, ωστόσο οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δίκη των χρυσαυγιτών επανέφεραν τη Β’ Πειραιά σε πιο παραδοσιακές εκφράσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος το 2019 με ψαλίδα οκτώ μονάδων από τη ΝΔ, το ΚΚΕ επέστρεψε ως τρίτη δύναμη με επίδοση καλύτερη από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος, το ΚΙΝΑΛ ήταν τέταρτο και το ΜέΡΑ25 με 4,4% εξέλεξε έναν βουλευτή.

Επόμενη μέρα

Στο μεταξύ η είδηση ότι ο Άρειος Πάγος έκοψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου τους «Έλληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου Κασιδιάρη, ξεκλειδώνει συζητήσεις στους κόλπους αναλυτών και δημοσκόπων με αιχμή την πιθανή εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Το ερώτημα «που θα πάνε όσοι στηρίζουν Κασιδιάρη;» δεν έχει εύκολη απάντηση και προς το παρόν οι εκτιμήσεις δείχνουν είτε προς την αποχή είτε προς μικρότερους σχηματισμούς στα δεξιάς της Δεξιάς.

Σε δηλώσεις του (ΕΡΤ) ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος αναφέρθηκε σε παλαιότερες σχετικές μετρήσεις: ένα 60% δεν ήξερε προς τα που θα κατευθυνθεί εφόσον κοβόταν ο Κασιδιάρης και ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα. Υπήρχε κατά τον ίδιο και διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα: λίγοι στη ΝΔ, οι περισσότεροι στον Κυριάκο Βελόπουλο «και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν από τους Χούθι

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ, ενώ δηλώνουν την υποστήριξή τους σε Παλαιστίνιους και Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024