Συνεχίζει να περηφανεύεται και να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, προβαίνοντας συνεχώς σε παρουσιάσεις νέων μαχητικών, αεροπλανοφόρων αλλά και σε ανακοινώσεις.

Αυτή τη φορά μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του ηλιακού εργοστασίου Καραπινάρ στο Ικόνιο ο Τούρκος πρόεδρος σταμάτησε να καυχιέται για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και άρχισε να κομπορρημονεί για τα ενεργειακά ανακοινώνοντας νέο κοίτασμα πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στο όρος Γκαμπάρ.

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία νέα ανακάλυψη. Βρήκαμε πετρέλαιο με δυνατότητα παραγωγής 100.000 βαρέλια την ημέρα στο Γκαμπάρ», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη πηγή βρίσκεται σε βάθος 2.600 μέτρων, θα καλύψει το 1/10 των ενεργειακών αναγκών της χώρας και η αξία του εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η συγκεκριμένη γεώτρηση θα παρέχει περισσότερο πετρέλαιο από όσο παράγει μόνη της η Τουρκία και πλέον η χώρα σύμφωνα με τον Ερντογάν κάνει βήματα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία με στόχο να παράγει την ημέρα 180.000 βαρέλια πετρελαίου.

Επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στο PKK καθώς το όρος Γκαμπάρ, βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και έχει υπάρξει πεδίο συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών.

«Τρομοκράτες θα σας θάψουμε σε αυτές τις πετρελαιοπηγές», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος και υποσχέθηκε ότι θα η νέα αυτή γεώτρηση θα ονομαστεί Αϊμπούκε Γιαλτσίν, προς τιμήν μίας δασκάλας που είχε χάσει τη ζωή της από πυρά του PKK.

Μάλιστα υποσχέθηκε να εξαλείψει την τρομοκρατία. «Αυτές οι ανακαλύψεις μας έκαναν να καταλάβουμε γιατί οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοιχειώνουν τη χώρα μας». σημειώνοντας πως πάντα αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν δίπλα στο Ιράκ να υπάρχουν πλούσιες πετρελαιοπηγές και να μην υπάρχουν στην Τουρκία.

Επίσης επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως αυτές οι ανακαλύψεις έκαναν την Τουρκία να καταλάβει γιατί «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μεταφέρουν όπλα και χρήματα στο PKK και στα παρακλάδια του στη Συρία και θέλουν να περικυκλώσουν την Τουρκία με έναν διάδρομο τρομοκρατίας» και υποστήριξε πως «όλες αυτές οι κινήσεις Θέλουν να αποκλείσουν την Τουρκία από τον ενεργειακό αγώνα».

Επίθεση σε Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και κατηγόρησε τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος, όπως είπε, υπόσχεται 300 εκατομμύρια δολάρια από τους «τοκογλύφους του Λονδίνου», ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας.

«Η μοναδική μας ανησυχία είναι να μεγιστοποιήσουμε τη συνεισφορά των ευρημάτων και των επενδύσεων για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, γιατί όπως και στην αμυντική βιομηχανία, η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι μία απαραίτητη συνθήκη για την πραγματική ελευθερία κρατών και εθνών. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν με τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύπτουμε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Παρ’ όλη την κριτική από την αντιπολίτευση αγοράσαμε γεωτρύπανα και αρχίσαμε έρευνες για φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Υποσχέθηκε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου η Τουρκία καλύπτει το 10% των ενεργειακών της αναγκών και υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινόπη.