Παραγουάη: Ο νέος πρόεδρος Σαντιάγο Πένια θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα
Η Παραγουάη του Σαντιάγο Πένια αποκαθιστά τις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, καθώς «οι λαοί της Λατινικής Αμερικής πρέπει να είναι ενωμένοι».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης, ο Σαντιάγο Πένια, ανήγγειλε χθες Τρίτη ότι θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, διευκρινίζοντας πως ενημέρωσε ήδη τον ομόλογό του, τον Νικολάς Μαδούρο.
Δεν σημαίνει πως θα «σιωπούμε»
«Μίλησα με τον Μαδούρο. Αναφέρθηκα στη βούλησή μου ν’ αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο συντηρητικός εκλεγμένος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ασουνσιόν, δυο ημέρες μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Cesar Olmedo).
«Εχω την ισχυρή πεποίθηση πως οι λαοί της Λατινικής Αμερικής πρέπει να είναι ενωμένοι. Αυτό δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα, είναι επίσης οικονομικό ζήτημα», πρόσθεσε ο 44χρονος εκλεγμένος πρόεδρος, που θ’ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο.
«Το παράδειγμα άλλων περιοχών, όπως η νοτιοανατολική Ασία, μας κάνει να συνειδητοποιούμε πως οι χώρες με υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης έχουν μεγαλύτερη ευημερία. Αυτό έχει νόημα από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά», έκρινε ο κ. Πένια, αναφερόμενος ιδίως στις προοπτικές όσον αφορά το διμερές εμπόριο: «Η Παραγουάη είναι μεγάλος παραγωγός τροφίμων. Η Βενεζουέλα έχει ανάγκες».
Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων πάντως «δεν σημαίνει πως θα είμαστε αναγκασμένοι να σιωπούμε όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία των ελεύθερων, διαφανών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο παραγουανός εκλεγμένος πρόεδρος, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Κυβερνά η δεξιά
Η Παραγουάη – όπου το κόμμα Κολοράδο (δεξιά) κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα για πάνω από επτά δεκαετίες – διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Βενεζουέλα το 2019.
Εντάχθηκε στη λεγόμενη ομάδα «της Λίμας», αποτελούμενη από χώρες της Λατινικής Αμερικής οι κυβερνήσεις των οποίων δεν αναγνώριζαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής απομόνωσης του Καράκας, την εποχή που ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Κούβα, η Ρωσία και το Ιράν, χαρακτηρίζονταν σύμμαχοί του.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παραγουάης, ο Μάριο Αμπντο, είχε υποδεχθεί με τιμές στην Ασουνσιόν τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος το 2019, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αφού χαρακτήρισε «απάτη» την επανεκλογή του κ. Μαδούρο το 2018, σε μια διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε.
Η Κολομβία, όπου το καλοκαίρι του 2022 ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας αυτής που ανήκει στην αριστερά, αποκατάστησε πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις της με τη γειτονική Βενεζουέλα, τρία χρόνια μετά τη διακοπή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις