Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ θα σταματήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
Κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αξιλόγηση της κατάστασης
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη για να αποφασίσει εάν η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να εστιάζει με προσοχή στην παρακολούθηση της πανδημίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την COVID-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020 και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέχισε έκτοτε να εφαρμόζει αυτό το καθεστώς, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες άρχισαν πρόσφατα να άρουν τις εγχώριες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ελπίζει να τερματιστεί φέτος σε διεθνές επίπεδο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφασίσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσαν στο Reuters σύμβουλοι του ΠΟΥ και εμπειρογνώμονες που δε συμμετέχουν στην επιτροπή.
«Είναι πιθανό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διακοπεί, αλλά είναι κρίσιμο να επικοινωνήσουμε ότι η COVID-19 παραμένει μια περίπλοκη πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η καθηγήτρια Marion Koopmans, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στο πάνελ του ΠΟΥ. Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει περαιτέρω εικασίες πριν από τη διενέργεια των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.
Μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η άρση της «επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» , θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια χρηματοδότηση ή τις προσπάθειες συνεργασίας. Ένας άλλος είπε ότι η μη προβλεψιμότητα του ιού καθιστούσε δύσκολη την πρόβλεψη για το μέλλον.
«Δεν έχουμε βγει από την πανδημία, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Salim Abdool Karim, κορυφαίος ειδικός στην COVID-19, ο οποίος προηγουμένως ενημέρωσε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σχετικά με τις εξελίξεις.
«Όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστούν»
Ο Karim, ο οποίος δεν συμμετέχει στην ειδική επιτροπή του ΠΟΥ, είπε ότι εάν αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν προγράμματα ελέγχων, εμβολιασμού και θεραπείας. Άλλοι είπαν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη ζωή με την COVID-19 ως μια συνεχή απειλή για την υγεία, όπως ο HIV ή η φυματίωση.
«Όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθεί τον ΠΟΥ.
«Περιμένω από τον ΠΟΥ να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Εάν ο ΠΟΥ δεν την τερματίσει… [αυτή τη φορά], τότε σίγουρα την επόμενη φορά που θα συνεδριάσει η επιτροπή έκτακτης ανάγκης».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις