Κατοικίδια: Υποχρεωτική αποστολή δείγματος DNA για τα μη στειρωμένα ζώα
Εναλλακτική λύση για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν ζώα συντροφιάς.
Υποχρεωμένοι να στείλουν δείγμα DNA σε εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών είναι πλέον οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21, μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικιδίων, μέτρο που επελέγη αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.
Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο μέσω αιμοληψίας.
Αν η λήψη αίματος δεν είναι εφικτή, δείγμα επιχρίσματος συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου.
150 ευρώ το κόστος
Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, ενώ ακόμα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού.
Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα).
Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και θα παραμένουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια.
Παράλληλα ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Με την καταχώρηση των δεδομένων οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να ταυτοποιούν μη στειρωμένα ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί ή να εντοπίζουν τους γεννήτορες εγκαταλειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.
Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις