Εκλογές με πόλωση, αλλά χωρίς σοβαρή συζήτηση
Οι νέοι άνθρωποι που δυσκολεύονται απίστευτα από την ακρίβεια και τα υψηλά ενοίκια δεν ακούνε σοβαρές και ειλικρινείς συζητήσεις σε αυτή την προεκλογική περίοδο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Στις 18 Μαρτίου του 1968 στην Αμερική ο μετέπειτα δολοφονηθείς Ρόμπερτ Κένεντι είχε εκφωνήσει μια εκπληκτική ομιλία στο πανεπιστήμιο του Κάνσας , όπου μεταξύ των άλλων υποστήριζε, ότι «το πνευματικό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» προσδιορίζει και το πολιτισμικό επίπεδο μιας χώρας!
Γιατί κάνω αυτή την αναφορά; Γιατί οδηγούμαστε αναμφίβολα στις εθνικές εκλογές της 21ης Μάιου μέσα σε ένα πλαίσιο μιας επικίνδυνης και εντελώς αχρείαστης κομματικής πόλωσης.
Και μέσα στο πλαίσιο τούτο απουσιάζουν τα σοβαρά πολίτικά επιχειρήματα και οι εναλλακτικές λύσεις «για το μέλλον».
Αντ’ αυτού οργιάζουν οι προσωπικές αντιδικίες μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων (οι οποίες θυμίζουν ανθρώπους χωρίς μόρφωση και χωρίς πνευματικότητα).
Και θα κάνω μια ενδεικτική αναφορά σε ζητήματα τα οποία, είτε δεν θα έπρεπε να συζητηθούν καθόλου στην προεκλογική περίοδο, είτε άλλα ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει μια άμεση απάντηση.
1. Σχέδιο Βαρουφάκη για ένα ψηφιακό σύστημα συναλλαγών μεταξύ των ιδιωτών και του Ελληνικού Δημοσίου που θα καταργεί την παρεμβολή των Τραπεζών.
Για μια ακόμη ο κ. Βαρουφάκης θυμίζει (κατά την αξιολογική μου κρίση) τη «φιγούρα» του αρχαίου Αλκιβιάδη , όπως την έχει σκιαγραφήσει έξοχα η Ζακλίν ντε Ρομιγί («Αλκιβιάδης»).
Όταν δηλαδή «συναντιούνται» τα μεγέθη της ευφυΐας (: γιατί ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας ευφυέστατος άνθρωπος) και του ναρκισσισμού (: λατρεία για τον εαυτό μας), τότε επικρατεί συνήθως ο ναρκισσισμός (που εμπεριέχει και στοιχεία τυχοδιωκτισμού). Γιατί;
Γιατί η συζήτηση για ένα παρόμοιο (εντελώς άγνωστο) σύστημα συναλλαγών στην προεκλογική περίοδο αυξάνει μόνο το φόβο των πολιτών, ότι ίσως ξαναγυρίσουμε ενδεχόμενα στην ανώμαλη περίοδο του 2015 (και στο κλείσιμο των τραπεζών, όταν δηλαδή κυβέρνηση ήταν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση)!
Αυτό βεβαίως το μέγεθος του φόβου ευνοεί εκλογικά μόνο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη (που επιδιώκει διακαώς την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματος του).
Παρόλα αυτά ο κ Βαρουφάκης συνεχίζει αυτή τη συζήτηση, γιατί αυξάνονται οριακά τα ποσοστά του κόμματός του αφού απευθύνεται σε ένα μικρό, αλλά σταθερό ακροατήριο που θέλγονταν πάντοτε από τέτοια «αφηγήματα» (άσχετα από το χάος το οποίο θα προκαλέσουν στην οικονομία).
Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει!
2. Οι παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τις Μυστικές Υπηρεσίες και η υποχρέωση του πρωθυπουργού να αποκαλύψει τι συνέβη.
Ωστόσο επικίνδυνη πολιτική έχει υιοθετήσει στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κατά την οποία είχε αποκαλυφθεί η (ενδεχόμενα) παράνομη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη!
Και λέω ενδεχόμενα παράνομη, γιατί κανείς δεν έχει μάθει μέχρι σήμερα με πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επέβαλαν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός πολίτικού αρχηγού.
Και η κυβέρνηση ψήφισε μεν ένα καινούργιο νόμο ( 5002/2022 ) για αυτό το ζήτημα, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει συνταγματική υποχρέωση να απαντήσει ποιος επιτέλους κρύβεται πίσω από την παρακολούθηση τούτη.
Και τούτο, γιατί όταν καταλύεται το απόρρητο των επικοινωνιών και άλλα παρόμοια συνταγματικά δικαιώματα , τότε υπονομεύεται η ίδια η δημοκρατία.
Το συμπέρασμα;
Οι νέοι άνθρωποι που δυσκολεύονται απίστευτα από την ακρίβεια και τα υψηλά ενοίκια δεν ακούνε σοβαρές και ειλικρινείς συζητήσεις σε αυτή την προεκλογική περίοδο (παρά μόνο παρανοϊκές κατά τη γνώμη μου προσεγγίσεις, όπως η παραπάνω του κ. Βαρουφάκη).
Και βεβαίως εισπράττουν και τη «σιωπή» του Πρωθυπουργού που αρνείται να εξηγήσει μετά από τόσο καιρό τι συνέβη λ.χ. στο εκτεταμένο σκάνδαλο των υποκλοπών!
Μάλιστα μετά το έγκλημα των Τεμπών, όπου πέθαναν αδίκως πολλά νέα παιδιά, στρέφονται συνολικά εναντίον του πολιτικού συστήματος!
Και ίσως το μόνο ελπιδοφόρο γεγονός μέσα σε αυτή την κάκιστη προεκλογική περίοδο είναι η δικαστική απόφαση 8/2023 του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές του καταδικασμένου για Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη (και του κόμματός του)!
Γρηγόρης Καλφέλης
Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
kalfelis@law.auth.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις