Οι «αρρυθμίες» συνεχίζονται και στα ράφια των φαρμακείων
Κίνδυνος να αποσυρθούν τα φθηνά φάρμακα.
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Εν τω μεταξύ, οι αρρυθμίες συνεχίζονται και στα φαρμακεία της χώρας καθώς από τα ράφια τους λείπουν κλασικά αντιβιοτικά (π.χ. με τη δραστική ουσία αμοξικιλλίνη, κεφουροξίμη και κλαριθρομυκίνη), ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, καρδιολογικά σκευάσματα, αντιβηχικά κ.ά.
Επιπρόσθετα, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) υπογραμμίζει ότι «με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης απειλούνται 2.500 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» ενώ «Γολγοθά αποτελεί για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά».
Σε κάθε περίπτωση, οι αιτίες των ελλείψεων είναι τόσο πολλές που μπλέκονται όπως το… κουβάρι, δημιουργώντας την ανάγκη για πολλαπλές πολιτικές παρεμβάσεις. Οι παράλληλες εξαγωγές σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που ισχύουν εντός της χώρας, αλλά και οι αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, έχουν μπει στο κάδρο.
Κίνδυνος να αποσυρθούν τα φθηνά φάρμακα
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απόσυρσης φθηνών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάστασή τους από ακριβότερα σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία, είτε από άλλες εταιρείες της Ελλάδας, είτε από το εξωτερικό», συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Μάλιστα, οι ίδιοι επικαλούνται το παράδειγμα του prezolon tabl 5mg, με αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και ανοσοκατασταλτικές, το οποίο έχει λιανική τιμή 1 ευρώ. Συνεπώς «η κυκλοφορία του σταματά έπειτα από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΦΣ ζητά να ληφθούν άμεσα πολιτικά μέτρα ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου – την περίοδο δηλαδή που το κύμα ιώσεων είχε προκαλέσει μπλακάουτ στα φαρμακεία – αυξήσεις τιμών. Εντούτοις, τα σχέδια πάγωσαν.
Εν τω μεταξύ και όπως σημειώνει με νόημα στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών δεν έχει εξομαλύνει την αγορά. Τα μόρια που έλειπαν πριν από έξι μήνες, βρίσκονται σε έλλειψη και σήμερα». Ο ίδιος αποδίδει τις ελλείψεις αφενός στην απορρύθμιση της τροφοδοτικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου στο γεγονός ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Ετσι, για παράδειγμα, μεγάλη μερίδα των αντιβιοτικών, των οποίων σημειωτέον το κόστος έχει αυξηθεί, τα απορροφούν οι ΗΠΑ που δεν κάνουν διατίμηση».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις