Ο βασιλιάς Κάρολος στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις ( Fly Past) .

Ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ήταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την σύζυγό του Κέϊτ και τα παιδιά τους, ενώ η είδηση είναι η απουσία του Χάρι από το μπαλκόνι στον χαιρετισμό του βασιλιά Καρόλου.

Εννέα μαχητικά αεροσκάφη έκαναν την εμφάνιση τους πάνω από το παλάτι και έβαψαν τον ουρανό στα χρώματα της βρετανικής σημαίας.

Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την στέψη του βασιλιά Καρόλου

«Θέλω να συγχαρώ τον βασιλιά Κάρολο και την βασίλισσα Καμίλα για την ενθρόνισή τους και να τους ευχηθώ εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικά, μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας.

»Έχω, επίσης την πεποίθηση ότι με την γνωστή του αγάπη για την Ελλάδα θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων», κατέληξε η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος στην αυλή του Μπάκιγχαμ

Μετά την άφιξη του βασιλιά Καρόλου στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σειρά έχει η επιθεώρηση της βασιλικής φρουράς από τον Κάρολο με την Καμίλα.

Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η χρυσή βασιλική άμαξα με το βασιλιά Κάρολο

Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους  έφτασαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβαίνουν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

Με τη βασιλική χρυσή άμαξα ο Κάρολος κατευθύνεται στα ανάκτορα

Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά.

Η διαδρομή θα γίνει με την βασιλική χρυσή άμαξα και θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, καθώς περιλαμβάνει πολλά αγήματα.

Αυτή η άμαξα έχει κατασκευαστεί πριν από 260 χρόνια και η βασίλισσα Ελισάβετ την είχε χαρακτηρίσει ως «απαίσια».

H χρυσή βασιλική άμαξα, ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα και τη σέρνουν οκτώ άλογα.

Κατά την αποχώρηση από το Αβαείο του Ουέστμινστερ ο μονάρχης φοράει το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, που κοσμείται από τρία σπάνια πολύτιμα πετράδια, το ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκηπα, το Ζαφείρι των Στιούαρτ και το Διαμάντι Κούλιναν II.

Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η τελετή στέψη της βασίλισσας Καμίλα

Μετά και τη στέψη του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα και έγινε βασιλιάς της Βρετανίας.

Το στέμμα του Εδουάρδου χρονολογείται από το 1661 και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.

Με το μωβ βελούδινο ύφασμα, τη γούνα ερμίνας γύρω από τη βάση, τη βασιλική σφαίρα με το σταυρό στην κορυφή του αλλά και τον διάκοσμο από 12 ρουμπίνια, 7 αμέθυστους, 6 ζαφείρια και αμέτρητα τοπάζια το κειμήλιο είναι εντυπωσιακό.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τοποθετεί ολόχρυσα άμφια στον πατέρα του.

Με βυζαντινό ύμνο στα ελληνικά η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Ο χρυσός ολόσωμος μανδύας του βασιλιά Καρόλου στην τελετή στέψης.

Ο βασιλιάς βάζει άγιο μύρο στο σώμα του και παραβάν τοποθετείται γύρω από τον θρόνο.

Ο λόγος του αρχιεπίσκοπου του Καντερμπέρι προς τον βασιλιά Κάρολο.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας διάβασε μία επιστολή από τα έργα των Αποστόλων, η οποία προτρέπει την αληθινή πίστη στον Θεό.

Ο Κάρολος υπέγραψε.

Ο Κάρολος ορκίστηκε στη Βίβλο.


Μόλις έγινε η παράδοση της Βίβλου στον βασιλιά Κάρολο. Ο Κάρολος ορκίζεται γονατιστός στον θεο ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος και η Καμίλα έφτασαν στο Αββαείο. Τον Κάρολο συνοδεύει ο μεγάλος γιος του Γουίλιαμ και της Κέιτ, Τζόρτζ.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος ο Γ’ στέφεται νέος βασιλιάς και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη βρετανική μοναρχία.

Οι εστεμμένοι είναι θνητοί, έρχονται και παρέχονται, όμως σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους. Η διαδρομή μέχρι το Αββαείο του Ουέστμινστερ γίνεται με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

Η άμαξα για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο είναι καλυμμένη με 400 φύλλα χρυσού, έχει κομματάκια ξύλου από τη μηλιά κάτω από την οποία ο Ισαάκ Νεύτων εμπνεύστηκε το νόμο της βαρύτητας και έχει ξύλινες προσθήκες από το σκάφος Μαίρη Ρόουζ, τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Μετά την τελετουργία της στέψης, ο νέος μονάρχης επιστρέφει στο παλάτι με την άμαξα Γκολντ Στέιτ που κατασκευάστηκε το 1762. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα, βάρος τέσσερις τόνους και την τραβούν οκτώ άλογα.

Ανεκτίμητα κειμήλια είναι τα τρία πολύτιμα στέμματα της Μοναρχίας.

Το στέμμα του Εδουάρδου χρονολογείται από το 1661 και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι το τοποθετεί στο κεφάλι του ηγεμόνα την στιγμή που ακούγεται «Ο Θεός Σώζοι τον Βασιλιά».

Με το μωβ βελούδινο ύφασμα, τη γούνα ερμίνας γύρω από τη βάση, τη βασιλική σφαίρα με το σταυρό στην κορυφή του αλλά και τον διάκοσμο από 12 ρουμπίνια, 7 αμέθυστους, 6 ζαφείρια και αμέτρητα τοπάζια το κειμήλιο είναι εντυπωσιακό.

Κατά την αποχώρηση από το Αβαείο του Ουέστμινστερ ο μονάρχης φοράει το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, που κοσμείται από τρία σπάνια πολύτιμα πετράδια, το ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκηπα, το Ζαφείρι των Στιούαρτ και το Διαμάντι Κούλιναν II.

Συνολικά, το Αυτοκρατορικό Στέμμα έχει 2.868 διαμάντια, 269 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 4 ρουμπίνια.

Το βαρύτιμο χρυσό Σκήπτρο του Μονάρχη με το σύμβολο του σταυρού στο επάνω μέρος δεν έχει λείψει από καμία ενθρόνιση από το 1611 και κοσμείται από το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι του κόσμου βάρους 530 καρατίων.

Η Σφαίρα του Εστεμμένου υπενθυμίζει τα θεόσταλτα προνόμια του ηγεμόνα. Είναι διακοσμημένη με διαμάντια, μαργαριτάρια και ζαφείρια.

Ένα ιδιαίτερης σημασίας κειμήλιο είναι το χρυσό Κουτάλι της Στέψης με το οποίο δίδεται το χρίσμα με το ιερό έλαιο στο νέο βασιλιά και ανάγεται στο 12ο αιώνα.

Το ιερό λάδι παρασκευάζεται από ελιές που συλλέγονται στο Όρος των Ελαιών και καθαγιάζεται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Αρχιεπίσκοπο των Αγγλικανών στην Ιερουσαλήμ.

Σημαντικό κειμήλιο είναι και ο Λίθος του Πεπρωμένου, ένα κομμάτι κόκκινου ψαμμίτη με βάρος 150 κιλών που φυλάσσεται στην Αίθουσα του Στέμματος του Κάστρου του Εδιμβούργου.

Τα Κοσμήματα του Στέμματος με τα 100 αντικείμενα και τους πάνω από 23 χιλιάδες πολύτιμους λίθους, φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα μπήκαν στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

Στις 12:20 η πομπή με τον βασιλιά και τη σύζυγό του ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αββαείο. Με χειροκροτήματα χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους κοντά στο Μπάκιγχαμ, υποδέχονται την άμαξα που μεταφέρει τον Κάρολο και την Καμίλα, στην τελετή της στέψης.