Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλιάς Κάρολος: Η νέα εποχή της μοναρχίας συγκριτικά με τη βασιλεία της Ελισάβετ

Βασιλιάς Κάρολος: Η νέα εποχή της μοναρχίας συγκριτικά με τη βασιλεία της Ελισάβετ

Για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και τις αλλαγές στη μοναρχία συγκριτικά με την περίοδο βασιλείας της Ελισάβετ μιλά στο MEGA ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής.

Ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, και τις αλλαγές στη μοναρχία συγκριτικά με την περίοδο βασιλείας της Ελισάβετ.

Σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου 2023 πραγματοποιείται η στέψη του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος ο Γ’ στέφεται νέος βασιλιάς και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη βρετανική μοναρχία.

Οι εστεμμένοι είναι θνητοί, έρχονται και παρέχονται, όμως σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους. Η διαδρομή μέχρι το Αββαείο του Ουέστμινστερ γίνεται με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

Ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, και τις αλλαγές στη μοναρχία συγκριτικά με την περίοδο βασιλείας της Ελισάβετ.

«Υπάρχουν πολλές διαφορές με την στέψη αλλά και με ην άσκηση της βασιλικής εξουσίας του Καρόλου. Κάποιες από τις καινοτομίες της τελετής ήδη δείχνουν μία διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ζωικές ίνες στο λάδι της χρίσης του βασιλιά και πρόκειται για μια φιλοζωική, φιλοπεριβαλλοντική στάση που διατηρεί ο μονάρχης απέναντι σε αυτά τα σύγχρονα ζητήματα. η διαφορετική σύνθεση των καλεσμένων, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των φιλανθρωπικών οργανώσεων, η περικοπή μεγάλου μέρους της αριστοκρατίας από την τελετή. Όλα αυτά δείχνουν μία πιο εκσυγχρονισμένη μορφή βασιλικής εξουσίας, 70 χρόνια μετά την πρώτη τελετή που έγινε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η βασιλεία προσαρμόζεται, γι΄αυτό διατηρεί και υψηλά ποσοστά δημοφιλίας», ανέφερε αρχικά.

Ποιο είναι το κοινό αίσθημα για την Καμίλα που θα γίνει βασίλισσα;

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «η Καμίλα ανεβαίνει στην δημοφιλία, δεν είναι τόσο ψηλά όσο η Κέιτ για παράδειγμα, η οποία παραμένει δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, πολύ πιο πάνω από τον βασιλιά, μαζί με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Δεν νομίζω ότι θα ριζώσει ως βασίλισσα η Καμίλα, για λόγους συνήθειας κυρίως, καθώς όλοι έχουμε συνηθίσει ακόμα και οι Βρετανοί, όταν αναφερόμαστε σε μία βασίλισσα, να αναφερόμαστε στην Ελισάβετ, το να αλλάξουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων είναι δύσκολο. Επομένως νομίζω ότι είναι μία κίνηση αγάπης και αφοσίωσης από πλευράς του βασιλέα προς τη σύζυγό του. Ως προς το κοινό αίσθημα όμως δεν νομίζω ότι θα ριζώσει εύκολα μία τέτοια πρακτική».

Πώς βλέπει η νέα γενιά την μοναρχία;

«Είναι αρκετά θετική η άποψη που έχει η βρετανική νεολαία για την μοναρχία, όπως αυτό εκφράζεται στα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αλλά και έξω απ΄ τη χώρα. Το ρεύμα που υπάρχει είναι κυρίως ρεύμα αδιαφορίας και όχι αμφισβήτησης. Υπάρχει μία αδιευκρίνιστη ψήφος που δεν κάποιοι δεν έχουν άποψη επί του ζητήματος. Η αδιευκρίνιστη ψήφος δεν ξεπερνά το 15-18% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι ένας θεσμός που συνδέεται με το έθνος και δεν έχει σχέση με την παρουσία της στην Ελλάδα. Είναι στο DNA των ανθρώπων αυτών», επεσήμανε ο κ. Χουντής.

Τα φυσικά πρόσωπα γονατίζουν μπροστά στον θεσμό που εκπροσωπούν, δεν είναι θέμα ατομικότητας ή προσωπικής άποψης. Δεν είναι καν στο χέρι του να μην γίνει βασιλιάς ο Κάρολος, θα γινόταν ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο, δε νομίζω ότι δεν ήθελε να το χαρεί», πρόσθεσε.

Sports in

Πρόεδρος Μοντερέι: «Συνεχίζονται οι επαφές για τον Πινέδα» (vid)

Το ενδιαφέρον της Μοντερέι για τον Πινέδα παραμένει ενεργό σύμφωνα με τον Τάτο Νοριέγκα, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΑΕΚ και Μοντερέι συνεχίζονται

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024